Виртуални асистенти задоволяват прищевки

https://www.24chasa.bg/novini/article/10415570 Виртуални асистенти задоволяват прищевки Виртуални асистенти задоволяват прищевки www.24chasa.bg
Виртуални асистенти задоволяват прищевки
СНИМКА: Пиксабей

Могат да ви отменят не само в бизнеса, но и в коледното пазаруване и домашното на децата

През последните години една нова професия набира скорост. Тя се нарича виртуален асистент. Все още звучи малко високопарно за масовото разбиране за наемане на помощник за лични дела, но пандемията доста повиши нейната популярност, дотолкова, че една вечно забравяща дама пожела онлайн някой да провери дали си е изключила пресата за коса.

“Тя беше изтощителна. Събуждаше ме с безкрайни съобщения какво трябва да направя за нея - от изваждане на нов комплект с ключове, тъй като, изглежда, ги губеше редовно, до провеждане на интервюта с хора, които ще разхождат кучето ѝ. Почти всяка седмица се налагаше да изпращам някой да провери в дома ѝ дали си е изключила пресата за коса, въпреки че бях създала аларма на нейния телефон, която да ѝ напомня да го прави”, разказва Катрин Гладуин пред “Дейли мейл”. 44-годишната англичанка става виртуален асистент преди 6 г., след като ѝ откриват мозъчен тумор през 2011 г. Преди това тя е администратор, но работата ѝ била доста стресова, за да продължи с нея, докато укрепва след тежкото лечение, на което е подложена.

“Понякога работя само по 4 часа на ден, но печеля повече от предишната си постоянна работа.

Вземам по 35 паунда

на час, за да

извършвам дейности,

за които клиентите

ми нямат време

или нерви

да се занимават. Печеля от това около 80 хил. годишно”, споделя Катрин. Според нея това е доста висока цена, тъй като в повечето случаи става въпрос за неща, които няма проблем нейните клиенти да свършат и сами. Например заета майка ѝ възлага да осигури домашно изпечени бисквитки за училищния празник на дъщеря ѝ. Естествено Катрин не сяда да ги прави, тъй като просто това не е нейната работа, а ги купува от бутикова пекарна. Получавала е обаче и далеч по-сложни задачи. Твърде заета дама с консултански бизнес я наема, за да ѝ помогне да си получи забавени плащания за 250 000 паунда по издадени вече фактури. Това ѝ отнема няколко седмици работа и десетки телефонни обаждания и имейли. Парите обаче бързо стигат до банковата сметка на клиентката.

“Животът днес изглежда много по-сложен. За определена група хора има сериозно предизвикателство за онлайн плащане на сметки, резервиране на билети и активно общуване в училищни приложения, на други времето не достига.

В много случаи е

много по-ефективно

да платим на някого

да смени например автомобилната ни застраховка, вместо да прекараме цял следобед в проучване как да го направим по най-изгоден начин”, обяснява експертът по социални тенденции Джулиет Ландау-Поуп.

Бизнесът на виртуалните асистенти се развива в западните държави през последното десетилетие. Започва първоначално като услуга за бизнес, но бързо богаташи се възползват от нея за някои ежедневни задачи, за които нямат подходящи подчинени. “Имала съм клиентка, която ми се обади от почивката си в Мавриций, за да ме накара да помоля бара на хотела, в който се намира, да ѝ донесе напитки до басейна. Просто тя се наслаждаваше на слънчевите лъчи и не искаше да измине няколко метра, за да си ги поръча сама”, споделя виртуалният асистент Кери Робинсън. 28-годишната жена не възприема подобни поръчки като проява на мързел, а по-скоро като изява на доверие, тъй като в много случаи тя помага на клиентите си да организират целия си живот така, че да им остава лично време за почивка и забавления. Най-често резервира техни ваканции и пътувания, но ѝ се е налагало да изпраща зимни гуми от Швейцария до автосервиз в Италия, за да може семейство, с което работи, веднага да се качи с колата си до пистите, на които ще кара ски.

Много честа задача за виртуалните асистенти в навечерието на Коледа е да пазаруват за своите клиенти. Това включва

проучване на

желанията за

подаръци,

предпочитания за

храна и забавления

Твърдят, че не е трудно да го направят, тъй като обикновено се познават и с техните близки. Имат си общ чат за общуване и знаят кой какво обича.

31-годишната Намрита Шарма от години отменя в коледното пазаруване твърде заета дама. Обикновено получава бюджет от 25 до 500 паунда за подарък за всеки от роднините ѝ. Купува, опакова и надписва. Налагало ѝ се е да изпраща подаръци чак в Сингапур. Предпочита да прави клипове от процеса - не само за доказателство как е изпълнила задачата, но и да осигури на клиентите си съпреживяване.

Макар и не толкова популярни, у нас също вече съществуват виртуални асистенти. Засега те предлагат предимно услуги за бизнес като подготвяне на презентации, доклади, официални писма, осигуряване на подходящо присъствие в социалните мрежи. Някои обаче могат да ви отменят в задължението да помогнете на детето си при изготвяне на училищен проект, да организирате семейна ваканция в чужбина или да платите данъците си.

Прогнозите са, че тази нова професия тепърва ще намира място в ежедневието на хората, тъй като преминаването към все повече дейности онлайн улеснява значително нейната дейност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Семейство 24

Мъжете изпреварват жените пред огледалото

Мъжете изпреварват жените пред огледалото

Пандемията доведе до невиждани нива на стрес сред хората и те все по-трудно намират правилната посока как да продължат живота си щастливо.

Как да рестартираме мозъка си

37-годишният Лий Дзинуей може да прегърне само майка си, тъй като баща му е починал, докато той е в неизвестност.

Силата на спомените при отвлечени деца

Джеймс Франко твърди, че се е лекувал от сексуална зависимост. Преди това той съобщи, че страда от пристрастеност към алкохол и психотропни вещества, но е успял да се освободи от нея и води трезвен начин на живот.

Сексът може ли да пристрастява

Хавиер Новел се прочува като най-младия епископ в Испания, но след 11 г. се отказа от епархията си.

Когато любовта към жена е по-силна от вярата в Бог

След празничното селфи захвърлете телефоните и направете нещо за себе си.

От нищо не се отказвайте на Нова година

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber