Оловото на 350 милиона акумулатори произведе КЦМ за шест десетилетия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10407600 Оловото на 350 милиона акумулатори произведе КЦМ за шест десетилетия Оловото на 350 милиона акумулатори произведе КЦМ за шест десетилетия www.24chasa.bg
Никола Добрев (в средата) e човекът, с когото е свързан възходът на КЦМ. Снимки: Авторът

Металургичният гигант край Пловдив мина през два модела и днес е сред мощните мотори на икономиката, отбеляза кметът Здравко Димитров

"350 милиона автомобили. И всеки ден в тях влиза по един човек и завърта стартера. Колата пали благодарение на оловото, което е произвел КЦМ за всичките 60 г. на съществуването си. Ако продължим с цифрите, 350 милиона са всички коли, които Германия е произвела за 6 десетилетия".
Така главният изпълнителен директор на металургичния гигант край Пловдив Румен Цонев откри бизнес форума „КЦМ - 60 години развитие“, организиран с Института за пазарна икономика.
„Продуктът ни се използва главно в производството на акумулатори“, поясни Цонев. А цинкът, който излиза от КЦМ, е отговорен за зеленото бъдеще на света, защото предпазва от корозия стоманата, допълни той.
Повече от 1 милиард са часовете положен труд, а 7 милиона тона олово и цинк са произведени в комбината.
На събитието присъстваха дългогодишният директор на КЦМ Никола Добрев, зам.-министърът на социалната политика Надя Клисурска, кметът на Пловдив Здравко Димитров, партньори, контрагенти и бивши негови служители. Видео поздравление направи министърът на икономиката Даниела Везиева.
Никола Добрев - човекът, на когото се дължи възходът на КЦМ, благодари на всички, минали през комбината, за обичта им. Той подчерта, че над 1,5 млрд. лева са инвестициите в екологично чисти и модерни производства, които създават добре платени работни места.
На успешната трансформация, през която е минал КЦМ, акцентира и кметът на Пловдив Здравко Димитров. „Да благодарим на тези, които преведоха един толкова голям завод през два различни икономически модела – от планов към пазарен, и го превърнаха от едно енергоемко и замърсяващо производство в ефективно и екологично чисто. Днес КЦМ - Пловдив е един от най-мощните мотори на българската икономика", подчерта той.
От името на социалния министър Гълъб Донев заместничката му Надя Клисурска благодари за забележителния принос на комбината в различни дарителски кампании по време на пандемията, предназначени за болници и социални заведения.
В рамките на няколко дискусионни панела премина форумът на КЦМ, като сред модераторите бяха Лъчезар Богданов от Института по пазарна икономика и банкерът Левон Хампарцумян. Кои са предимствата на КЦМ в прехода към нисковъглеродна икономика в Европа и с какъв темп са нараснали иновациите, инвестициите и развитието на човешкия капитал в Пловдив и региона, бяха темите, които дискутираха участниците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Командната зала на АЕЦ “Козлодуй”, централата която ще осигурява за домакинствата 3,9 млн. мегаватчаса ток.

1 юли загрява с ценови взрив откъм парното: искат 29-332%, дават им 30-50%

Хакан Екмен, главен изпълнителен директор „Телекомуникации“ в организацията, определяща златния стандарт на пазара, umlaut.

Хакан Екмен, umlaut: Мрежата на Yettel се класира най-високо в България

 Снимка: Архив

Днес е денят на данъчната свобода след 146 дни работа за държавата

Строежът на завода за коли до Ловеч тръгва от юли

Строежът на завода за коли до Ловеч тръгва от юли

Производствена линия в немския завод на Монбат.

“Монбат” продава немския си завод за батерии за 36 млн. евро

БНБ
СНИМКА: Архив

Кредитите с 500 млн. лв. повече от спестеното за година

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave