Костадинов: Целта ни е да управляваме, не просто да влезем в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/10403153 Костадинов: Целта ни е да управляваме, не просто да влезем в парламента Костадинов: Целта ни е да управляваме, не просто да влезем в парламента www.24chasa.bg
Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов

Поставили сме си за цел да управляваме, а не само да влезем в парламента.

Това каза лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов на пресконференция днес.

Бяхме подложени на една безпрецедентна репресивна кампания от страна на органите на държавната власт и която все още не е приключила, каза той. И напомни, че отново в рамките на следващия месец ще бъде изслушван от прокуратурата. Според него бившите управляващи са направили и невъзможното, за да не съществува партията, завеждайки безпрецедентно дело срещу "Възраждане".

Спечелихме битката, но тепърва предстои да спечелим и войната, каза той. Костадинов още веднъж подчерта, че от партията са си поставили за цел да управляват страната, а не просто да влязат в парламента. Той подчерта, че ако властта им е била самоцел, то те са можели да влязат в парламента още на миналите избори - на 4 април и на 11 юли.

Задачата на "Възраждане" е да върне нормалността в страната, доверието на гражданите в институциите и вярата им, че България въобще има бъдеще като държава. Ако така продължават нещата, не можем да сме сигурни, че България ще има място на картата изобщо. Вярвам и съм дълбоко убеден, че бъдещето на България зависи от всеки един от нас и нашата основна задача е да накараме гражданите да повярват в себе си, каза той.

Нашата икономическа програма е налице от много години. Всеки един парламент трябва да започва и да свършва с икономика. В момента инфлацията е галопираща и това ни бърка в джоба. В следващият парламент приоритетно е това българите да имат по-добър начин на живот, каза зам.-председателят на партията Цончо Ганев.

Финансова и монетарна независимост е сред приоритетите на партията в сферата на икономиката. "Възраждане" е за запазване на българския лев. 

По никакъв начин няма да приемем въвеждането на еврото у нас. То ще има пагубни последствия за абсолютно всички нас и като бизнес, и като потребители, категоричен бе Ганев. Той критикува двете служебни правителства на президента Радев, които продължавали политиката на ГЕРБ по отношение на еврото.

Вторият основен приоритет на партията е спиране т.нар. Зелена сделка. 

Това е унищожение на бизнеса в България. Ако затворим всичките си ТЕЦ-ове, защото това е фиксирано в сделката, ставаме енергийни роби на всички, които трябва да ни доставят ток, каза Ганев. Според него всеки един гражданин ще изпита това на гърба си.

Демографската катастрофа се оказва големият розов слон в стаята, за който никой не говори в продължение на години, освен "Възраждане" и може би някои други по-малки партии. Работим върху цялостно стратегия за решаване на демографския проблем. Има държави по света, които са обърнали тенденцията и са решили този проблем. Ще го поставим като национален приоритет. Нито е необходимо извънземно финансиране, а е въпрос на приоритети, коментира секретарят на партията Деян Николов

Трябва да се помогне на всички двойки които имат репродуктивни проблеми. Те са около 150 хил, ако не вече и 200 хил., ние сме направили разчети, така че от държавния бюджет да бъдат отпуснати пари, за да може всички тези двойки да имат свое дете, продължи Николов.

Имаме нужда от национална кауза за връщане на българите от чужбина. Не можем да ги накараме да се върнат, но трябва да работим да им създадем условия, за да се върнат тук. Предвиждаме редица законодателни мерки. Процесът няма да стане от днес за утре, каза още той. Сред мерките са данъчни облекчения, стана ясно от изказването му. 

От партията настояват незабавно всички деца да се върнат присъствено в училище. Николов разказа, че в партията получават редица сигнали от цялата страна, че децата им няма да имат онлайн обучение, ако не родителите не се съгласят те да се тестват.

Предвиждаме - фондации като "Америка за България" и всички подобни да бъдат премахнати от българското образование, защото те се опитват да възпитат едно поколение без национално самосъзнание, виждаме пренаписване на учебниците в родолюбив дух. Тези фондации ще направят 10 малки добрини и имидж да съсипят цяло поколение и нямат място в българското образование, каза той. Партията ще иска и да се премахнат делегираните бюджети, защото това е създало изключително много изкривявания в образователната система.

Искаме незабавна и спешна смяна на главния прокурор по мотиви, които са ясни, но и заради репресиите над партия "Възраждане", каза пък адвокат Петър Петров. Той обясни, че партията се опитала да предложи конкретни законодателни промени за смяна на главния прокурор, но никой от т.нар. партии на протеста не им обърнал внимание. Сега щели да го внесат в парламента.

Пълен съдебен контрол на прокурорските актове, ще искат от партията. Освен това ще предложат и прокуратурата да се извади от съдебната власт, както и законодателни промени, които да увеличат правомощията на инспектората на ВСС по отношение на висящи и текущите дела.

Говорихме за дългосрочните проблеми и начините, по които смятаме, че могат да бъдат разрешение. Между капките мина новината, че статистиката отчете 5,6 млн. души, после ни успокоиха, че някои не са се отчели, но остава въпросът знаем ли колко точно българи живеят в страната. Важни са две неща - настояваме за нормализация на живота в страната, отмяна и отпадане на всички мерки - принудителната ваксинация и зеления сертификат. Ваксинацията трябва да бъде доброволен процес, но нека от избора на един не произтичат права за други и задължения на трети. Настояваме за отпадане на всички глоби, произтичащи от тези мерки. Тази заповед на министъра просто трябва да бъде отменена, каза Костадинов.

След като сме в парламента, не би трябвало да има разделителни линии. Преди да започнат разговорите, трябва да се възстанови нормалният живот в страната, каза Костадинов в отговор на въпрос ще разговарят ли с останалите партии и най-вече с "Продължаваме промяната" за бъдещо правителство.

За да има разговор, трябва да има двустранен интерес. Готови сме на разговор. Наистина "Съединението прави силата". Ще следваме нашия си пример, трябва да ангажираме максимален брой хора, надяваме се здравият разум при представителите на другите политически сили, а не да надделеят зависимостите им отвън, ако имат такива, а то много бързо ще се види, каза Костадинов.

Кирил Петков от "Продължаваме промяната" или подмяната заговори за някакъв нов подход по отношение на Македания. Знам, че познава изключително добре Канада, но не познава достатъчно добре Македония, не знам дали изобщо е ходил там. Аз съм в добри отношения с кмета на Струмица, които е с едно много класическо име - Костадин Костадинов, коментира лидерът на "Възраждане".
Нямаме проблем с Македония, но не трябва да правим отстъпки, каза още той.

Неговият заместник в партията Цончо Ганев пък напомни за думите на лидера на "Да, България" Христо Иванов от миналия парламент спрямо кабинета на ИТН, че няма да го гласуват, докато не видят какви хора ще застанат в него и техните биографии.

Ние също няма да направим това, без да знаем. Но вчера чух как г-н Иванов вече е гласувал доверие на парламентарната им група да гласуват предложеното правителство и мандат на "Продължаваме промяната". Това няма да го направим, каза Ганев.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Еленко Божков. Кадър Нова нюз

Еленко Божков: Мораториумът е неудачна крачка

снимка facebook/Violina Kodeva

Ето коя е булката от церемонията на Радев

"168 часа": Българин влезе в легендарния спецотряд SWAT

"168 часа": Българин влезе в легендарния спецотряд SWAT

Доц. Ангел Кунчев. Кадър Нова тв

Ситуацията с COVID-19 щяла да се нормализира след края на февруари

„Пирогов” Снимка Архив

В "Пирогов" спешно се нуждаят от кръв

снимка pixabay

Хванаха четвърт тон метамфетамини в Истанбул

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber