Асен Василев е рекордьор по личен вот

https://www.24chasa.bg/novini/article/10402958 Асен Василев е рекордьор по личен вот Асен Василев е рекордьор по личен вот www.24chasa.bg
Асен Василев е рекордьор по личен вот

Преференциалният вот на парламентарните избори отново сработи и в 47-ото Народно събрание отново ще има депутати, избрани с лични гласове. Най-много преференции са реализирани в листите на ГЕРБ-СДС, "Демократична България" и "БСП за България', а в листите на "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Възраждане" няма размествания заради личен вот, пише "Дневник" на база на данните на Централната избирателна комисия.

За да сработи преференцията, кандидат за депутат от дадена листа трябва да получи личен вот от поне 7% от гласовете за съответната партия или коалиция. Ако не е отбелязана преференция, гласът се брои за водача на листата.

Най-голям личен вот има единият от лидерите на "Продължаваме промяната" Асен Василев - засега 11 182 гласа в София (не са обработени всички протоколи), следван от другия - Кирил Петков, който има 9742 лични гласа в София и 8995 гласа в Пловдив. Рекордьор по преференциален вот в ГЕРБ-СДС е не лидерът Бойко Борисов, а бившият депутат, бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Стефан Апостолов, който е Благоевград има 6763 лични гласа.

В 25-и избирателен район в София, където е т.нар. лидерска битка, преференция реализира пулмологът и доскорошен депутат д-р Александър Симидчиев, който с 1187 лични гласа се мести от трето на второ място в листата на "Демократична България". Той отново ще бъде депутат, ако обединението запази втория мандат.

Личните гласове в района за рапъра Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, са 6833, а за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - 4960. Съоснователят на родителската дигитална платформа "Майко мила" и водач на листата на "Демократична България" Елисавета Белобрадова има 1796 лични гласа, а лидерът на БСП Корнелия Нинова - само 1224.

Бившият премиер Бойко Борисов губи лидерската битка и в Пловдив-град, където към момента са обработени 96.15% от протоколите. Първа е "Продължаваме промяната", чийто лидер Кирил Петков има 8995 лични гласа, докато Борисов, чиято партия е втора, има 4560 лични гласа. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов има 937 лични гласа.

В 24-и избирателен район в София след първия Владислав Панев в листата на "Демократична България" се нарежда четвъртият - досегашният депутат Мартин Димитров с 2587 лични гласа, а след него с 2501 лични гласа е д-р Таня Андреева, която бе в 46-ия парламент и ще получи третия мандат, ако обединението има такъв.

Ако "БСП за България" има втори мандат, той ще е за седмия в листата - бившия депутат Борис Цветков, който има 1004 лични гласа. На избори Цветков винаги успява да реализира преференция.

Най-много лични гласове в района има лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков - 9742.

В 23-и избирателен район в София, където протоколите са обработени на 96.56%, вторият депутат от "Демократична България" след Атанас Атанасов се очаква да петият в листата - икономистът Георги Ганев, който с 2683 лични гласа измества Антоанета Цонева, която взема третия мандат, ако обединението има такъв.

Към момента личните гласове в района за лидера на "Продължаваме промяната" Асен Василев са 11 182 (в Хасково, където също е водач на листа, има 2305 преференции), за съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов - 1141, а председателят на СДС Румен Христов - 2030.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проф. Димитър Димитров

Шефът на УНСС кандидат да оглави ректорите, след като проф. Анастас Герджиков не успя

В Благоевград започнаха абитуриентските балове.

Вижте първите абитуриенти на Благоевград (снимки)

Вижте импозантното празнично шествие във Велико Търново (Снимки)

Вижте импозантното празнично шествие във Велико Търново (Снимки)

Лаура Кьовеши говори пред делегатите на конференцията.

Прокурор Димитър Хаджийски участва в конференция по повод 1 г. от създаването на Европейската прокуратура

Снимки ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Премиерът Кирил Петков поведе шествието за 24 май (Видео, снимки)

Вижте докъде се вие опашката от желаещи да зърнат мощите на светите братя

Вижте докъде се вие опашката от желаещи да зърнат мощите на светите братя

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave