Хранете птиците на балкона с варени картофи, сушени плодове и обезсолено сирене

https://www.24chasa.bg/novini/article/10388827 Хранете птиците на балкона с варени картофи, сушени плодове и обезсолено сирене Хранете птиците на балкона с варени картофи, сушени плодове и обезсолено сирене www.24chasa.bg
Масните топки със семена могат да бъдат увивани в мрежа.

Люлеещи се хранилки са за синигерите, а със стабилна основа - за сойки

Дойде времето от годината, в което птиците трудно успяват да намерят храна, а студеното и дъждовно време през есента е сериозна заплаха за тяхното оцеляване. Затова много често птиците кацат по терасите, прозорците и се опитват да кълват каквото има по саксиите. Пернатите трудно намират насекоми и други безгръбначни животинки, които са основната част от храненето им. За да бъдат спасени много видове диви птици в градска среда, хората могат да помогнат, ако им предоставят висококалорична, богата на енергия храна. Количеството за всяка птица се определя от енергийното ѝ съдържание. Различните пернати, които се срещат в града, се хранят с различни видове семена.

Ако искате да помогнете на птиците през зимата, може да поставяте хранилки или къщички с храна в парковете. Така ще улесните намирането на храна в естествения хабитат на птичките. Може да направите това добро дело и съвсем близо до вас, като сложите ръчно направени хранилки на балкона, на прозореца, пред жилищния блок или на дървото в двора на къщата си. Но трябва да внимавате каква храна оставяте, за да не навредите на новите си пернати приятели. 

В зависимост от това каква е вашата хранилка, ще кацат различни видове птици. Ако я закачите високо и тя се люлее, ще наблюдавате само синигери и зидарки. Тези птички не се страхуват да се хранят от свободно висяща купичка или къщичка. Ако сложите хранилка на стабилна основа, нея ще я ползват повече видове - врабчетата, чинките и гълъбите. Не че не е възможно да се опитат да откраднат някое зрънце от люлеещата се хранилка, но предпочитат твърда основа под краката си.

Все пак много зависи и от мястото, на което живеете. В блоковете, около които има повече дървета, може да наблюдавате някои по-рядко срещани видове - голям, син, дългоопашат, лъскавоглав или боров синигер, горски зидарки, големи пъстри и сирийски кълвачи, както и зеленики. 

На пазара се продават много видове къщички и хранилки, но вие съвсем спокойно може да ги изработите сами.

Ако в хранилката ще слагате предимно фъстъци, хубаво е да използвате метал под формата на мрежа. Това е най-безопасният начин птиците да се хранят с ядки. Препоръчителният размер на отвора на мрежата е 6 мм.

Може бързо и лесно да направите хранилка от пластмасова бутилка от литър или литър и половина. Пробийте две дупки в долния край на бутилката от двата срещуположни края и през тях прокарайте пръчка. Направете същото и малко по-горе. Така ще има две места, на които птичетата да кацат. На около 4 см до всяка пръчка пробийте по още една дупка, от която птиците да кълват семената, които сте сложили в бутилката. Все пак не правете голям отвор, за да не пада храната сама. За да закачите бутилката, пробийте още две дупчици около гърлото ѝ и пъхнете в тях въженце, което завържете така, че да се образува закачалка. Друг вариант е да пробиете дупка в средата на капачето на бутилката и да прокарате през нея въженцето, като отново завържете като закачалка. Окачете нависоко.

Храната, която може да осигурявате на птиците, е слънчогледово семе, просо и пшеница. Най-важното е да слагате сурови и неосолени семена. Може да купувате белен и небелен слънчоглед. Други видове семена, които са богати на мазнини и протеини, са фъстъците. Отново слагайте неосолени и може да ги натрошавате на парченца, за да не са толкова едри. Може да направите и смеска от семена, която да съдържа слънчогледово семе, натрошени фъстъци, просо и овесени ядки. Друга полезна комбинация, съдържаща повече протеини, е от пшеница, слънчогледово семе, натрошена царевица, овес и натрошени фъстъци.

За да поглезите максимално новите си приятелчета, може да ги изненадате с енергийна бомба. Необходими са ви свинска мас, избрана от вас смес от семена, обикновени и овесени ядки, малко сушени плодове и обезсолено сирене. Разтопете свинската мас и после към нея добавете продуктите, като трябва да разбъркате добре. Преди да е изстинала сместа, прехвърлете я в малка кутийка, еднократна пластмасова чашка или всякакъв друг съд по ваш избор.

След като изстине, извадете масната топка и може да я оставите в чинийка, от която да кълват идващите гладни птички. 

Ако не искате да купувате специална храна за птици, като семена и ядки, може да слагате някои продукти от вашето домакинство. Използвайте смачкани варени картофи, ориз, обезсолено сирене, сезонни плодове. Ако имате остатъци от месо от сварени кости, те ще бъдат изкълвани с удоволствие от скорците.

В никакъв случай обаче не трябва да използвате суров ориз и сушен кокос, защото те набъбват в стомаха на птиците и водят до фатален изход. Не давайте и развалени или подправени храни. Забравете за солени продукти като например чипс или осолени ядки, защото големите количества сол са вредни. Водоустойчивостта и изолационните свойства на перата може да бъдат разрушени, ако давате на птиците маргарин или растителни масла. Не използвайте и мазнината, с която сте сготвили друга храна, защото тя ще се е смесила със сокове от месото.

Ако вкъщи имате куче или котка, храната за тях лесно може да се превърне и в храна за птиците. Използвайте обаче само такава в консерви, защото тя е добър заместител на дъждовните червеи, с които много птици се хранят и дават на малките си. Важно е да знаете, че не бива да използвате кучешки/котешки гранули и бисквитки. Те крият опасност птиците да се задавят с твърдите и големи парчета.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Георги Йомов

Бащата на футболиста Георги Йомов обжалва задържането си под стража

Георги Енев

Георги Енев, който лъгал, че кремира хора, погребал Добри Джуров, Огнян Дойнов и Христо Фотев

Румен Радев

Звездите пеят за абитуриентите от домове, президентът и жена му ги посрещат на бал в "Бояна"

Проф. Радка Аргирова

Нов вариант на омикрона ще вдигне вълна наесен

Линейка
СНИМКА: Архив

Бременна жена загина при катастрофа в Гложене

Христо Кръстев, прокурор в Софийска градска прокуратура КАДЪР: Би Ти Ви

Прокурор: Има подозрения, че Енев няма квалификация за погребалната дейност

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave