Част от САЩ, Канада и Австралия може да останат без машини за изборите, ако има втори тур (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10383728 Част от САЩ, Канада и Австралия може да останат без машини за изборите, ако има втори тур (Видео) Част от САЩ, Канада и Австралия може да останат без машини за изборите, ако има втори тур (Видео) www.24chasa.bg

Нова Зеландия, Австралия, части от Африка, части от Западното крайбрежие и централните части на САЩ и Канада може да останат без машини за евентуален балотаж на президентските избори. За това предупредиха от Министерството на външните работи на пресконференция днес.

Евентуален балотаж за президентските избори трябва да се проведе на 21-и ноември. Това са точно седем дни след 14-и ноември, когато ще се гласува, както за президент, така и за Народно събрание. В това време пък първо трябва да се изчислят резултатите от вота, за да се види дали ще трябва да се провежда втори тур за президентските избори. А ако има, за балотажа ще трябва да се изпратят наново 416 машини, на които ще бъде монтиран нов софтуер с бюлетина за балотаж. Те няма да се препрограмират на място, защото ЦИК вече реши, че това е невъзможно. Ако обаче новите машини не бъдат предадени на министерството най-късно във вторник сутринта, то те може и да не стигнат до най-далечните на България държави за вота на 21-и ноември.

Калин Анастасов СНИМКА: МВнР
Калин Анастасов СНИМКА: МВнР

Нашите партньори не могат да гарантират доставка, ако машините ни бъдат предадени в срядата след вота на 14-и ноември, каза зам.-шефът на работната група за изборите в министерството Калин Анастасов.

Външно засега е организирало доставката на машините със срокове, ако те бъдат предадени във вторник сутринта. Те са ангажирали фирми доставчици да летят с тях и бюлетините още в сряда, тъй като във вторник те ще трябва да се окомплектоват. Полети ще има и в четвъртък и петък. Още миналият месец от министерството предупредиха, че на доставката могат да попречат както атмосферните условия, така и това, че в някои държави съботата е почивен ден, което означава, че бюлетините и машините не могат да бъдат развозени тогава, а трябва да са в избирателните секции в неделя. От министерството обещават да направят всичко възможно поне в по-големите секции в страните, където доставката ще е затруднена, да бъдат осигурени бюлетини за евентуалния балотаж.

 Кондов и Анастасов призоваха и ЦИК да даде инструкции на комисиите първо да се броят резултатите от президентските избори, за да може те да станат ясни първи и така по-бързо да се задвижи процесът по пренасяне на изборните книжа, ако има втори тур.

Всички машини вече са по централните хъбове, откъдето ги разпределят за секциите

Засега всички машини са пристигнали по централните хъбове, утре ще се знае дали те всички ще пристигнат на място, но министерството вярва, че ще успеят да стигнат навсякъде за първия тур, каза Анастасов.

Нямахме машина на предишните избори с технически проблем с машините. Надяваме се и сега да е така, каза той.

Когато четем писмото на ЦИК, с което ни е даден достъп, пише, че на нас трябва да ни бъдат дадени вече сертифицирани от минали избори устройства, така че на нас явно не са ни давани машини от новите доставки, обясни Анастасов.

Трудно ще е и връщането на изборните книжа

Около 1,3 млн. изборни книжа са изпратени и почти вскички са стигнали до СИК-овете по места. Нямаме индикации, че има проблем с доставките. След края на евентуален втори тур ще приберем около 40 тона машини и над 2 млн. изборни книжа и протоколи. Надяваме се до края на годината или януари месец да ги върнем, коментира Анастасов.

Ще трябва да върнем тонове изборни книжа, изпращаме десетки, ако не и стотици хора, за да върнат бюлетините. Те се връщат в ръчния багаж и това е огромна задача, много енергоемка, скъпа. Предложихме да се промени Изборния кодекс и да не се връщат така, но не беше разгледано това наше предложение. Надяваме се следващото Народно събрание да разгледа и този въпрос, и сроковете, а най-добре да разгледа и възможността за гласуване по пощата, допълни пък Кондов.

И двамата благодариха на фирмите доставчици, които са направили всичко възможно в ръчния багаж на куриерите да има възможност да се носят между 30 и 50 кг, колкото ще тежат бюлетините.

Машинно гласуване ще има в 21 държави

В 21 държави ще има машинно гласуване на следващите избори. Те ще са разположени в 208 секции. Най-много машини ще има в Турция - в 48 секции общо 96 устройства. Тя е следвана от Обединеното кралство, където ще има 96 машини в 46 секции. В Германия пък ще може да се гласува през 86 устройства в 42 секции.

Иначе секциите извън страната на тези избори ще са общо 751 в 68 държави.

Заявления за гласуване са подали над 56 хил. души. По сметки на министерството спрямо последните два избора - на 4-и април и 11 юли, в изборния ден може да се наложи вписването на над 100 хил. души. Това пък би могло да забави изборния процес.

Засега за гласуване не трябва да се представя зелен сертификат

Засега никоя държава не е поискала гражданите да представят зелен сертификат преди да влязат в изборната секция. Такова условие на места има само за членовете на изборните комисии. Макар обаче такова да няма за сънародниците ни там, от министерството предупреждават преди всеки да излезе да гласува, да провери епидемичните мерки в страната.

Осигурени са дезинфектанти и маски в изборните помещения

Както и на миналите избори, така и на тези ще има осигурени препарати за дезинфекция маски, както и прегради на местата, на които е нужно. Ще бъдат осигурени и хора, които да измерват температура или да проверяват сертификати, ако това бъде изискано от държавата, на чиято територия ще се провеждат изборите.

„Наложи се да сменим над 40 души, които командироваме оттук. Дадоха положителни PCR тестове или се оказа, че са били контактни. Налагаше се в последния момент да ги сменим”, допълни Кондов.

За изборите на 14 ноември Кондов коментира, че е нямало обучение на членовете на секционните комисии.

Проблем били и методическите указания, които излезли „твърде късно”. „За секциите в чужбина с хартиено гласуване излязоха миналата седмица. В тези с машинно - бяха приети едва вчера”, поясни той.

Министерството все още няма контакт и със стотици членове на комисиите от квотите на партиите. Причината е, че често тези хора не знаели, че са избрани от формациите като тяхна квота за членове на комисиите.

1200 членове са предложени от политическите партии общо. От тях само в посл 4 дни над 400-500 са били подменени и към днешна дата все още няма окончателни състави на избирателните комисии. В 85% обаче съставът е ясен, каза Анастасов.

Ще бъдат командировани служители от България навсякъде. Във Великобритания няма, защото не се налага заради българската общност, които са обезпечили нуждата от хора там, стана ясно на пресконференцията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Еленко Божков. Кадър Нова нюз

Еленко Божков: Мораториумът е неудачна крачка

снимка facebook/Violina Kodeva

Ето коя е булката от церемонията на Радев

"168 часа": Българин влезе в легендарния спецотряд SWAT

"168 часа": Българин влезе в легендарния спецотряд SWAT

Доц. Ангел Кунчев. Кадър Нова тв

Ситуацията с COVID-19 щяла да се нормализира след края на февруари

„Пирогов” Снимка Архив

В "Пирогов" спешно се нуждаят от кръв

снимка pixabay

Хванаха четвърт тон метамфетамини в Истанбул

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber