Карадайъ - момчето с най-много счупени прозорци, което влезе в историята на ДПС

https://www.24chasa.bg/novini/article/10363820 Карадайъ - момчето с най-много счупени прозорци, което влезе в историята на ДПС Карадайъ - момчето с най-много счупени прозорци, което влезе в историята на ДПС www.24chasa.bg
Кандидат президентската двойка Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова се снимат с младежи от движението на конференция на партията. СНИМКИ: АРХИВ

Лидерът на ДПС прие без излишен патос номинацията за президент, а с посланията “Заедно” и “Европа” с шанс да завърши състезанието сред “тримата големи”

През 1991 г. двадесет и една годишно момче със скъсани джинси и дълга коса влиза в централата на ДПС в София. Тогава още никой не знае, че 30 г. по-късно то ще бъде неин лидер и първи в историята на движението кандидат за президент.

Мустафа Карадайъ е в редиците на ДПС от учредяването на движението, но името му стана известно за всички едва през януари 2013 г. Тогава, на 8-ия конгрес на партията,

той е първият, който се хвърля да обезвреди студента Октай Енимехмедов,

насочил газов пистолет срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Действах инстинктивно срещу опита за публична екзекуция, обяснява Карадайъ. Медии и партийци го представят като “спасителя на Доган”. Противниците му и до днес твърдят, че именно поривът да е първият, повалил нападателя, ускорява пътя му към партийния връх. Но по това време Карадайъ вече е изкачил полека повечето стъпала в подножието му и е влязъл в тесния кръг партийци, посветен в тайните на управлението в ДПС и в държавата.

Роден е на 8 май 1970 г. в село Борино, Смолянско. Завършил е математика в Софийския университет и информатика в УНСС. Още като студент влиза в редиците на ДПС. 6 години работи като служител в централата. Създател е на Академичното дружество на движението в София през 1991 г. Той е сред учредителите на младежкото ДПС e и негов председател за първите два мандата от 1998-а до 2003 г.

Тогава става зам.-шеф на Агенцията за следприватизационен контрол и секретар на ЦИК. Преподавал е по “Информатика” в НБУ, а заради възможностите му само за минути след даден вот да каже почти до стотната постигнатите резултати на партията си колегите му го наричат “информатика на ДПС”.

Доган се отнасяше бащински с Мустафа, харесваше трудолюбието и упоритостта му, имаха и обща съдба - момчето е останало полусирак от малък, спомнят си по-старите членове на ДПС.

Баща му загива в катастрофа в яз. “Въча”, когато Карадайъ е едва на 3 г. Доган също е израснал без баща в малкото добричко село Пчеларево, където за него се грижат баба му и дядо му. Карадайъ

признава, че Доган е негов учител, но не приема етикета “протеже”

През 2010 г. Карадайъ става организационен секретар на партията. Влиза в парламента за първи път през 2013 г. А след отстраняването на Лютви Местан като председател през 2015 г. става съпредседател на партията заедно с Рушен Риза и Четин Казак. И тримата са с големи шансове за нов лидер на движението. За поста се търси човек, какъвто се очакваше да бъде Местан - да признава безспорната ръководна роля на Доган, да познава структурите и те да го одобряват, да противодейства на евентуално разцепление и най-важното - да няма претенциите да прокарва собствена политика. Най-много на описанието отговаря Карадайъ.

За лидер Карадайъ е избран първо на “вътрешни избори” в т.нар. сараи на Доган в “Бояна”. А по-късно и на конференция на партията единодушно от делегатите. За него тогава партийци разказват, че е праволинеен, добър изпълнител и привърженик на партийната дисциплина. Някои твърдят, че много подражавал на Доган. Още като влязъл в централата като председател, въвел ред - определил работно време и следял стриктно работата на всички.

Днес Карадайъ е харесван от структурите. Често лично проверява как работят. Но не през отчетите на областните председатели. Редовно се разхожда из села и градове, където кметовете са от ДПС. Пристига на центъра,

сяда в най-оживеното кафене и дълго говори с местните за проблемите им

Самият Мустафа е израснал на село. В Борино за него, по-големия му брат Ахмед и малката им сестра Атидже се грижи майка им Айше. Тя сама построява и къщата, в която израстват. След години я превръщат в хотел “Аркадия” по програмата САПАРД.

Детството на тримата не е безгрижно. Двамата братя работят постоянно и какво ли не. Помагат на майка си за картофите, през лятото събират сено за животните. Като ученици в по-горните класове и като студенти през ваканцията работят в Пловдив при ремонт на горящи пещи. Мустафа измислял и шарките на китениците, които майка му тъкала за чеизите на момите от селото.

Като малък бил първенец по поразиите. На него се падали най-много счупени прозорци сред децата в Борино. Оцелява обаче един - на съседското момиче Джеврие. По-късно тя ще стане негова съпруга.

Бил добър по математика още от малък и често биел брат си на шах. Преди години на разкопки в Борино го забелязва и известният археолог проф. Иван Гацов.

Карадайъ му помага математически да анализира произхода на находките

А археолеогът се зарича да го доведе в София и да го запознае с добра учителка по математика. Познанството им прераства в приятелство, а по-късно Гацов и съпругата му Таня стават кумове на Карадайъ и Джеврие.

Лидерът на ДПС иска ръката на любимото момиче по каноните на патриархалните обичаи. По това време тя следва инженерство във ВМЕИ, а той икономика в УНСС. Днес имат две дъщери - Айсел и Джейлан. Първата е кръстена на баба си Айше и дядо си Сали, а името означава “лунна пътека”. А Джейлан - на майка си Джеврие и в свободен превод името означава “сърна”. Айсел е завършила тонрежисура в НБУ и сега работи като учителка. Тя развива кариера и като солова певица, много популярна е в интернет. Сестра ѝ Джейлан се занимава професионално с театрално изкуство.

В интервюта Карадайъ признава, че е музикален инвалид, но слуша музика от всички жанрове. Чете много, а

любимите му писатели са Чудомир и Достоевски

Лидерът на ДПС постоянно е зает с партийни дела, но всяка свободна минута прекарва със семейството си - без значение дали това ще е просто разходка, или семейна вечеря.

Карадайъ прие някак естествено - без излишен патос и без напрежение, номинацията за президент, а тя е историческо събитие за ДПС - за първи път от 30 г. имат собствен кандидат и в надпреварата влезе точно председателят.

В подобен род битка досега от лидерите на основните партии го е правил само един - Георги Първанов, в чийто успех дори самите социалисти тогава не вярваха. А досега е единственият държавен глава у нас с два последователни мандата.

В сегашната ситуация и най-голямото въображение трудно ще измисли обстоятелства, при които Карадайъ да стане победител. Но има всички шансове да е между “тримата големи”, измествайки председателя на ВКС Лозан Панов.

Ясно е, че с издигането на самия лидер редиците на ДПС ще бъдат максимално мобилизирани и това ще повлияе както на играта за президент, така и на резултата за парламента. Не само ще качи цената ѝ, а и може частично да отклони протестната вълна като основен конструкт на бъдещото управление. Именно противопоставянето на Радев и различните проявления на “промяната” е целта на тази негова битка за “Дондуков” 2.

Впрочем и Карадайъ също като Първанов

носи онази обрана осанка на политик от класическата школа,

който знае кога да говори и кога - не. В разцвета на силите и партийната си кариера е. Явно е работил целенасочено върху дикцията и артикулацията си, които през годините са привличали вниманието на политически зевзеци, защото е видимо колко израсна председателят на ДПС в умението да се изразява.

“Заедно” и “Европа” са ключови думи в неговите нови речи. Неслучайно дни преди да бъде обявена кандидатурата му, Карадайъ бе на срещи в Брюксел. Кампанията на движението реално стартира от столицата на ЕС и централата на евролибералите за разлика от тази на първите парламентарни избори през април, когато важната столица за ДПС бе Анкара. Но и подкрепата от турския президент Ердоган, и темата за родината майка свършиха своята работа пред избирателите на движението и сега ДПС начело с лидера си може да си позволи модерни, елегантни и проевропейски послания. Един либерал, който още може да счупи прозорците на политическите опоненти.

Висше в Русия вкарва Искра Mихайлова в движението

Богат опит в изпълнителната и законодателната власт има Искра Михайлова. В CV-то липсва само работа на “Дондуков” 2, закъдето се е запътила като кандидат-вицепрезидент на Мустафа Карадайъ.

Родената на 7 септември 1957 г. в София Михайлова е библиограф по професия. Завършила е Ленинградския държавен институт по култура. Била е секретар на научната секция към Народната библиотека. По-късно завършва специализация в Немския библиотечен институт и към Държавния департамент на САЩ. Работи и като главен експерт в Министерството на културата.

С политика започва да се занимава в резултат от работата си по европейски проекти. В свои интервюта казва, че

в Русия се научила да уважава хората такива, каквито са - с различни религии, вярвания, култури

Затова и у нас се присъединява именно към ДПС.

През 2001 г. Михайлова започва да работи във фондация “Толерантност”. В периода 2001 - 2005 г. става съветник на регионалния министър, а по време на тройната коалиция е назначена за зам.-министър в МРРБ. Била е член на управителния съвет на фонд “Тютюн”, както и член на борда на директорите на фонда за подпомагане на общините.

Михайлова е избирана за народен представител от ДПС два пъти - в 41-ото и 42-ото НС. А през 2013 г. стана

министър на екологията при премиера Пламен Орешарски

През 2014 г. Михайлова се превърна в изненадата на изборите за Европейски парламент. Тогава тя бе пета в листите на ДПС и не влизаше в ничии сметки за Брюксел, но в нощта на изборите вторият в листата - Делян Пеевски, се отказа в нейна полза. Същото се случи и на евровота през 2019 г. Тогава в листите участва и Карадайъ. Той и Пеевски отказаха да станат евродепутати и така в Страсбург отиде Михайлова заедно с Илхан Кючюк и Атидже Алиева - Вели. Понастоящем

тя е зам.-председател на групата “Обнови Европа”

в ЕП. Член е на комисията по промишленост, изследвания и енергетика и зам.-шеф на тази по развитие.

Винаги когато има възможност да си почива, държи да прекара няколко дни в родната София.

В свои интервюта разказва, че за нея столицата не е мръсна и шумна, както я описват мнозина. Обича да се разхожда по пазарите, по Ларгото, да мине по “Царя” и дори да пътува с трамвай.

В столицата е отраснала в семейство на интелектуалци

Казва, че от баща си, който е журналист, наследява афинитета си към чуждите езици, научава се да не се доверява на женската си интуиция и винаги да проверява информацията. Благодарение на майка си уважава науката и традиционните християнски ценности.

Михайлова е омъжена за Станислав Копаров. Той е бивш шеф на Държавния резерв. Евродепутатката има и двама синове - Димитър и Никола.

Вкъщи тя обича да прекарва време в кухнята, често прави тематични вечери за семейството си - руски, европейски и други, в зависимост от настроението. Майстор е на козунаци. За всеки Великден

меси по един за семейството и за колегите, винаги изпраща и на почетния председател на ДПС Ахмед Доган

В пухкавото тесто слага стафиди, бадеми и портокалови кори.

Харесва музиката на “Бийтълс” и “Ролинг стоунс”. Дълги години телефонът звъни и с песен на Boozy Brothers. В групата в периода от 2009 до 2014 г. свири синът Димитър. Обича да чете криминални романи и мемоари на политици като Хенри Кисинджър и Уинстън Чърчил. От поетите харесва Анна Ахматова и Александър Блок. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България


Кирил Петков

Часове след ултиматума на Кремъл Кирил Петков защити пред парламента натовския ни избор (Обзор)

Премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски се разбраха да променят преговорите между двете страни при посещението на българския министър-председател в Скопие.

Северна Македония залага на албанци в преговорите с България (Обзор)

Линейка
СНИМКА: Архив

Автобус в София блъсна 17-годишно момиче, с опасност за живота е

Всички пенсии ще се вдигнат с 6,1% по швейцарското правило от 1 юли.

Минималната пенсия се вдига до 392,57 лв. от 1 юли (Обзор)

Лена Бориславова

Лена Бориславова: Русия не е в състояние да ни поставя условия

Мустафа Карадайъ СНИМКА: Архив

Мустафа Карадайъ: Рашков излъга, не каза кой е проверявала полицията на изборите

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber