Кацаров зает, не може да се срещне с ЦИК за изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10337281 Кацаров зает, не може да се срещне с ЦИК за изборите Кацаров зает, не може да се срещне с ЦИК за изборите www.24chasa.bg
Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров

В секционните комисии ще броят и контролните разписки от машините за гласуване

Среща със здравния министър Стойчо Кацаров и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за това как да гласуват карантинираните на изборите на 14 ноември, трябваше да проведе днес Централната избирателна комисия. Тя обаче няма да се състои, защото Кацаров не може да присъства, а Кунчев е под карантина.

Днес е последният срок, в който ЦИК трябва да вземе решение как да гласуват карантинираните. Още в началото на заседанието обаче стана ясно, че нито министъра, нито Кунчев могат да присъстват. Затова и от Министерството на здравеопазването са предложили на ЦИК днес среща все пак да има, но тя да се проведе с доктор Наталия Спиридонова от дирекция "Здравен надзор", която отговаря пряко за мерките, и с доктор Радосвета Филипова, която е главен санитарен инспектор и предлага на здравния министър противоепидемичните мерки, включително и здравния протокол, стана ясно от изказване на председателя на ЦИК Камелия Нейкова. Тя предложи срещата да се проведе днес в 14 ч.

Георги Баханов пък предложи срещата да се отложи за следващите дни в зависимост от това кога Кацаров има възможност да се срещне с комисията. А Росица Матева поиска срещата с министъра да се отложи, но днес комисията да се срещне с експертите.

По правило смятам, че трябва да се среща ниво с ниво. Ако не е обърнато внамание на министъра, че крайният срок по хронограмата е днес, то може би е наш пропуск. Но считам, че 15 комисаря да се срещат с експерти и администрация е губене на време на членовете на ЦИК с оглед на това, че експертите най-вероятно няма да имат мандат да вземат решение. Трябва да се обърне внимание за нашата хронограма на министъра на здравеопазването. Ние работим без работно време и държа на среща с министъра на здравеопазването, не възразявам служители на администрацията да се срещнат със служители на нашата администрация, коментира пък Йорданка Ганчева.

В крайна сметка от ЦИК решиха, че днес такава среща няма да има, но ще изпратят покана до министъра за следващите дни, както предложи Георги Баханов. 

Аз гласувах против, защото не разбирам поставането на условие за ниво. Ако смятаме, че нивото ни е толкова високо, че не можем да се срещнем с представителите на Министерството на здравеопазването, за да уредим как трябва да гласуват карантинираните. Не смятам, че само и едниствено лично присъствие на здравния министър урежда тези въпроси, каза Росица Матева.

Не става въпрос за ниво, а за отношение към изборите. Всички органи които имат отношение към тях, трябва да си изпълняват задълженията. Министърът взема мерките и той ги налага. Някои от министрите просто неглижират изборния процес и своите задължения към него, а може би дори не знаят какво трябва да направят, коментира секретарят на ЦИК Севинч Солакова.

ЦИК реши още, че контролните разписки отпечатвани от машинното гласуване, ще се броят във всички секционни избирателни комисии. За предния вот на 11 юли беше решено, че те ще се гледат повторно само представителни извадки от бежките - от 30 избирателни секции в чужбина и 1343 в страната. 

Очаквайте подробности!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

България в червено: 53 900 нови болни за седмица, но с 99 по-малко в болница и минус 49 тежки (Обзор)

България в червено: 53 900 нови болни за седмица, но с 99 по-малко в болница и минус 49 тежки (Обзор)

Корнелия Нинова на парламентарната трибуна Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Корнелия Нинова: Готови сме с промени в Закона за водите


Кирил Петков

Часове след ултиматума на Кремъл Кирил Петков защити пред парламента натовския ни избор (Обзор)

Премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски се разбраха да променят преговорите между двете страни при посещението на българския министър-председател в Скопие.

Северна Македония залага на албанци в преговорите с България (Обзор)

Линейка
СНИМКА: Архив

Автобус в София блъсна 17-годишно момиче, с опасност за живота е

Лена Бориславова

Лена Бориславова: Русия не е в състояние да ни поставя условия

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber