Хърватският президент критикува ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/10332645 Хърватският президент критикува ЕС Хърватският президент критикува ЕС www.24chasa.bg
Хърватският президент Зоран Миланович
Хърватският президент Зоран Миланович

Хърватският президент Зоран Миланович критикува днес ЕС, че отлага присъединяването на страната към Шенгенското пространство, предаде агенция Хина.
Миланович направи тази забележка след среща с колегата си от Малта Джордж Вела, който е на държавно посещение в страната.
Президентите на Хърватия и Малта обсъдиха засилване на сътрудничеството между двете страни и теми от външната политика, включително миграцията на фона на афганистанската криза.
В тази връзка хърватският президент отбеляза, че страната му се намира в неблагоприятна ситуация заради географското си положение.
"Това ни поставя в лоша ситуация, защото ако хърватската полиция не контролира границата, тогава Хърватия не заслужава доверие и не си върши работата. Ако хърватската полиция си върши работата и прави грешки понякога, превишавайки правомощията си, тогава Европа сочи с пръст Хърватия. Това не е честно", каза Миланович.
Той призова малтийския си колега да подкрепи Хърватия, като най-нова членка на ЕС, и нейното присъединяване към Шенгенското пространство и критикува съюза за отлагането.
Агенция Хина напомня, че Румъния и България са членки на ЕС от 2007 г., а все още не са приети в Шенген.
Президентът на Малта каза, че въпросът за миграцията е голямо предизвикателство за ЕС и посочи, че очаква консенсус между 27-те членки на блока по темата.
Джордж Вела отбеляза, че неговата малка държава е пълна с мигранти и единственото решение е пропорционално разпределение на мигрантите и бежанците сред страните членки, които са готови да ги приемат.
Двамата президенти са обсъдили и темата за пътя на страните от Западните Балкани към ЕС.
"Страни, като Хърватия и Словения, станаха членки (на съюза) и определено могат да помогнат, могат да покажат пътя", отбеляза Вела и напомни, че процесът на присъединяване е продължителен.
Хърватският държавен глава посочи, че иска по-стабилни съседи и в този контекст, когато се говори за Западните Балкани, трябва да се говори за стабилност, предвидимост, сигурност и пари, "защото това са бедни държави".
Президентът на Малта е на държавно посещение в Хърватия по покана на своя колега Зоран Миланович. Джордж Вела ще има срещи утре с премиера Андрей Пленкович и с председателя на парламента Гордан Яндрокович.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: Ройтерс

САЩ въвеждат задължителен отрицателен тест за пристигащите със самолет

ЮРИЙ КОВАЛЧУК

Банкерът на Путин и “Газпром” купиха руския фейсбук

Коронавирус
Снимка: МЗ

Европа премина прага от 75 млн. случая на коронавирус

Италианец отиде на ваксинация със силиконова ръка, разкриха го и го арестуваха

Италианец отиде на ваксинация със силиконова ръка, разкриха го и го арестуваха

Макрон е кртикуван заради пътуването до Саудитска Арабия

Макрон се оправда за посещението в Саудитска Арабия

Мария Реса ще пътува за Норвегия
Снимка: Ройтерс

Разрешиха на нобеловата лауреатка Мария Реса да получи наградата в Норвегия

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber