ТЕЦ „Бобов дол” подписа договор за включване към газовата мрежа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10332022 ТЕЦ „Бобов дол” подписа договор за включване към газовата мрежа ТЕЦ „Бобов дол” подписа договор за включване към газовата мрежа www.24chasa.bg
ТЕЦ "Бобов дол". СНИМКА: Архив
ТЕЦ "Бобов дол". СНИМКА: Архив

РИОСВ разреши новото трасе с дължина 1420 метра

РИОСВ разреши на ТЕЦ „Бобов дол” да изгради гтрасе от 1420 м, с което да се вкара газ в централата. От екоинспекцията са преценили, че няма нужда от извършване на екологична оценка на проекта, тъй като няма вероятност инвестиционното намерение да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве.

От „Булгартрансгаз” вече са потвърдили, че централата може да се присъедини към мрежата. Факт е и договорът с газовото дружество за присъединяване към газоразпределителната мрежа. Планира се за 2022 г. към тецът да тръгнат 99 000 хил. куб. м годишно синьо гориво, на следващата година да са  165 000 хил. куб. м, а през 2024-а - 168 000 хил. куб. м. Има и сключен договор с „Черноморска газова компания” за извършване на дейностите по предпроектно проучване, геодезични дейности, устройствено планиране и инвестниционно проектиране.

Планът за газификация на централата минава през три етапа. Първият е именно присъединяването към националната газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз” и осигуряването на синьо гориво за нуждите на ТЕЦ-а. Вторият включва въвеждане в експлоатация на газова система на площадката на централата и захранване на разпалващите газови горелки на парогенераторите. А третият- монтиране на газобутални двигатели с мощност 9 MW и със сумарна електрическа мощност на новите машини 39,92 MW.

Новото трасе ще минава през земеделски земи в землищата на селата Палатово и Големо село, за което Общинските съвети в Дупница и Бобов дол вече дадоха разрешение. Със стартирането на проекта се предвижда изграждането на газово отклонение от магистралния газопровод за Северна Македония, който отстои на по- малко от 1 км от централата.

В последната година ръководството на централата даде заявка за обръщане на посоката към зелената енергия. Директорът инж. Любомир Спасов обяви веднага, след като зае поста, че целта е преминаване на ТЕЦ-а на газ, а в по- далечно бъдеще на водород.

В ход е и проект за изграждането на фотоволтаичен парк на терени, които представляват стар сгуроотвал

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Българска народна банка. Снимка: Архив

Печалбата на банковата система към 31 октомври е 1,2 милиарда лева

Аркади Шарков СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Експерти: Връщането на болниците към бюджетни предприятия е модел, отхвърлен в света

Рекламните агенции: Пазарът расте със 17% до 2023 г.

Рекламните агенции: Пазарът расте със 17% до 2023 г.

СНИМКА: Pixabay

Агенцията по вписванията пусна гореща телефонна линия

37 500 проверки са направили трудовите инспектори.

Направиха 17 хил. проверки за недеклариран труд

Фондова борса
Снимка: Ройтерс

Спад на борсите и на цените на петрола след съмнения за ефективността на ваксините срещу Омикрон

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber