От 31 декември 2020 г. "Булгаргаз" ЕАД внася азерски природен газ по временен маршрут

https://www.24chasa.bg/novini/article/10331848 От 31 декември 2020 г. "Булгаргаз" ЕАД внася азерски природен газ по временен маршрут От 31 декември 2020 г. "Булгаргаз" ЕАД внася азерски природен газ по временен маршрут www.24chasa.bg
Сградата на "Булгаргаз" в София Снимка: Гергана Вутова
Сградата на "Булгаргаз" в София Снимка: Гергана Вутова

От 31 декември 2020 г. "Булгаргаз" ЕАД внася максимално възможните количества азерски природен газ, които достигат до България по временен маршрут, при възможно най-добро съобразяване с изискванията за сигурност на доставките, съобщиха от обществения доставчик.
Причината да се използва временен маршрут е липсата на трасето, определено в договора за доставка - гръцко-българската газова връзка IGB (интерконектора IGB). Както е известно, проектът за този газопровод се изпълнява от гръцко-българската компания "Ай Си Джи Би" АД и по различни причини въвеждането на газопровода в експлоатация се отлага няколко пъти.
Според "Булгаргаз" са неверни твърденията, че общественият доставчик може да внася пълния обем природен газ по алтернативни маршрути, както и че свободно може да избира кога и къде да получава газа. Наскоро извънредният и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България Хюсейн Хюсейнов е заявил съвсем ясно пред българската общественост, че заради забавянето на строителството на интерконектора азербайджанската компания не може да доставя азерски газ на българския пазар в договорените количества в размер на 1 млрд. куб. метра годишно. Азерският доставчик очаква да започне да доставя пълния договорен обем след пускането в експлоатация на интерконектора IGB.
Съгласно договора на "Булгаргаз" ЕАД с азерската страна природният газ от Каспийския регион следва да се доставя на входа на газопровода IGB на точка Комотини в Гърция, от където газът се транспортира до българската газопреносна мрежа на входна точка Стара Загора. За тази цел "Булгаргаз" ЕАД има подписан договор за пренос с проектната компания "Ай Си Джи Би" АД за 25 години, който гарантира преноса на цялото количество газ от Азербайджан по IGB.
През 2020 г. "Булгаргаз" ЕАД беше информирано от азерския доставчик, че доставките на
природен газ започват на 31 декември 2020 г. на точка Комотини. По това време обаче, както и до момента, българо-гръцкият газов интерконектор не е завършен и поради това преносът на природен газ по него беше и все още e невъзможен. Липсващият газопровод IGB постави "Булгаргаз" ЕАД в ситуация да не може да изпълнява договора си с азерския доставчик. За да избегне загубите и да получава доставки, "Булгаргаз" ЕАД с подкрепата на "Български енергиен холдинг" ЕАД и Министерството на енергетиката успя да договори с азерската страна временна доставка на газ по друг газопровод с входна точка Неа Месемврия, на около 300 км от Комотини, се посочва в съобщението.
От обществения доставчик допълват, че азерският доставчик няма договорно задължение да доставя на друга точка, освен Комотини, както и да влиза в преговори за смяна на точката на доставка или да доставя пълния обем природен газ на друга точка на доставка. В хода на проведените преговори "Булгаргаз" е успял да убеди азерската компания да приеме временния маршрут с всички условности и рискове от него. Използването на временния маршрут е свързано и с допълнителни разходи, които оскъпяват доставката. Договорените количества природен газ за временния период на доставки до 30 септември 2021 г. бяха максимално възможните, за които азерската страна даде своето съгласие отчитайки извънредните обстоятелства.
През март 2021 г. "Булгаргаз" ЕАД беше информирано от "Ай Си Джи Би" АД, че газопроводът IGB няма да бъде готов през 2021 г. и пускането му в експлоатация се отмества във времето до 1 юли 2022 г. Отлагането на въвеждането в експлоатация на IGB отново е наложило "Булгаргаз" ЕАД да проведе спешни и интензивни преговори с доставчика от Азербайджан, в резултат на които временният период на доставки по алтернативния маршрут е бил удължен до
30 юни 2022 г.
Отново е договорено да се доставят максимално възможните количества природен газ, отчитайки всички условности на алтернативния маршрут и възможностите за доставка на азерския доставчик.
Всички ценови ползи от азерския газ (както и от газа от всички други източници) влизат в ценовия микс на обществения доставчик и от тях се възползват всички клиенти на "Булгаргаз" ЕАД, изтъкват от обществения доставчик.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Мика Зайкова: Добавката от 50 лева за пенсионерите остава

Мика Зайкова: Добавката от 50 лева за пенсионерите остава

Крум Зарков

Крум Зарков: Колкото съм джендър, толкова съм и кандидат на Радев за председател на БСП

Румен Радев

Румен Радев и Зоран Заев говориха по телефона за доверието и спорните въпроси

СНИМКА: Архив

МОН има тестове за малките ученици до 10 декември

„Пирогов” Снимка Архив

Изписаха бременната жена, която пропадна в шахта в София

СНИМКА: Архив

„Синята зона“ в София e с удължено работно време и разширена от 1 декември

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber