Правителството одобри проект на Споразумение между България и Финландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10331692 Правителството одобри проект на Споразумение между България и Финландия Правителството одобри проект на Споразумение между България и Финландия www.24chasa.bg
Министерски съвет
Министерски съвет

Министерският съвет одобри проект на Споразумение между правителствата на България и Финландия за прекратяване на договор за насърчаване и защита на инвестициите. Това съобщиха от пресцентъра на служебния кабинет.
Дългогодишна позиция на Европейската комисия /ЕК/ е, че двустранните инвестиционни договори, сключени между държавите-членки на Европейския съюз се припокриват и влизат в противоречие със законодателството на Съюза. След влизането в сила на Договора от Лисабон /декември 2009 г./ Комисията стартира инициатива за прекратяването на двустранните инвестиционни договори. Съдът на Европейския съюз постанови, че арбитражните клаузи в международните договори за защита на чуждестранните инвестиции между държавите-членки противоречат на чл. 267 и чл. 344 от Договора за функционирането на ЕС, припомнят от правителствената информационна служба.
По инициатива на Финландия, България и Финландия пристъпват към двустранно прекратяване с размяна на ноти на Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите, като се прекратява и член 12, параграф 3 от Договора, който разширява защитата на инвестициите, направени преди датата на прекратяване на договора, за по-нататъшен период от време.
След подписването Споразумението за прекратяване на инвестиционния договор между България и Финландия следва да бъде ратифицирано от Народното събрание на Република България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ДИЯН СТАМАТОВ

Апел към Кацаров: Онлайн обучението вече е катастрофа! Върнете всички ученици!

Бейсим

200 униформени се включиха в издирването на въоръжения мъж от Сърница

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков

Иван Шишков за "Струма": Това не е нито магистрала, нито скоростен път

Мними цветарки влизат в домове на възрастни хора
Кадър: Нова тв

Нова измама: Цветарки влизат в домове на възрастни

Виолета Комитова

Виолета Комитова: На 300 м преди трагичната катастрофа с 45 жертви е имало теч на гориво

Снимка: Архив

Вижте какви промени за учениците и пътуващите влизат сила от днес

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber