Финал: Петков не е бил само български гражданин, когато става министър, може да е депутат

https://www.24chasa.bg/novini/article/10329603 Финал: Петков не е бил само български гражданин, когато става министър, може да е депутат Финал: Петков не е бил само български гражданин, когато става министър, може да е депутат www.24chasa.bg
КИРИЛ ПЕТКОВ

Според тълкуването на Конституционния съд, няма проблем за подписаните документи и решения, които е взел в Министерството на икономиката 

Кирил Петков е бил и канадски гражданин, когато е назначен за служебен министър. Това става  ясно от решението на Конституционния съд, който се произнесе по казуса.

Конституционен съд на Република България СНИМКА: Архив
Конституционен съд на Република България СНИМКА: Архив

Съдът обяви за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков.

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение относно допустимостта.

От решението става ясно, че няма проблем с подписаните документи и решения, които Петков е взел като министър. 

С тълкувателно решение от миналата година КС придаде обратно действие на актовете си по отношение на указите. На практика това означава, че актовете на Кирил Петков, издадени в качеството му на министър, не отпадат автоматично и не са нищожни. Всеки един от тях обаче може да бъде атакуван пред съда. Подобно становище застъпиха и някои от водещите юристи у нас, дали мнение по казуса.

Няма и проблем той да бъде и депутат, защото според доказателствата, публикувани от съда преди две седмици, от 15 август той вече не е канадски гражданин. 

В решението се затвърждава виждането на КС обявено още през 1995 г. по делото Жорж Ганчев, че забраната за двойно гражданство на министрите е абсолютна.

Отхвърля се мнението, че Петков е нямало какво повече да направи след като на 21 април 2021 г. е подал заявление за отказ от гражданство. КС посочва в решението си: „Не е достатъчно едно лице да е предприело стъпки за отказ от чуждото си гражданство“.

Съдиите посочват, че кандидатът за служебен министър Кирил Петков е бил наясно към 21 април, че заявяването от него на отказ от канадско гражданство не поражда автоматично действие - освобождаване от това гражданство, а следва да бъде одобрен от съответните власти на Канада, което логически изисква определен период от време.

Делото беше образувано по искане на 55 народни представители от ГЕРБ в 46-ото НС. Те настояха указът на президента Румен Радев от 10 май тази година, в частта, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката, да бъде обявен за противоконституционен. Аргументът им беше, че към тази дата той все още бил гражданин и на Канада. Според конституцията само хора, които имат единствено българско гражданство може да са депутати или министри.

Петков два пъти поиска да бъде изслушан или да представи писмено становище. Първия път КС му отказа с определение, в което посочи, че Петков не попада сред категорията хора, които могат да излагат виждането си пред институцията. Тази възможност се дава само на действащи депутати, конституционни съдии, и президент и вицепрезидент. 

Във вторник часове преди решението той внесе ново искане за изслушване.    

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Сграда на парламента на площад “Народно събрание”.

Утре депутатите ще започнат работа с 2 часа по-късно

Първо редовно заседание на 47-ото НС (На живо)

Първо редовно заседание на 47-ото НС (На живо)

До 25 см е снежната покривка във високите части на област Смолян

До 25 см е снежната покривка във високите части на област Смолян

По време на протестите през лятото на 2020 г. някои полицаи бяха без видими идентификационни номера. Снимка: Архив

Палка, лютив спрей или арест, само след разрешение на прекия началник

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов

„Възраждане” плашат с референдум за зеления сертификат

Натиск да пуснем Македония в ЕС срещу милиардите по плана за възстановяване (Графика)

Натиск да пуснем Македония в ЕС срещу милиардите по плана за възстановяване (Графика)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber