Гълъб Донев: Зеленият сертификат не нарушава трудовите права

https://www.24chasa.bg/novini/article/10329501 Гълъб Донев: Зеленият сертификат не нарушава трудовите права Гълъб Донев: Зеленият сертификат не нарушава трудовите права www.24chasa.bg
ГЪЛЪБ ДОНЕВ
ГЪЛЪБ ДОНЕВ

Зеленият сертификат не ограничава трудовите права на хората, заяви служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Той изтъкна, че в настоящата обстановка е допустимо да се въвеждат ограничения, за да се запази здравето и живота на населението и това е потвърдено с решения на Европейския съд за правата на човека и на българския Върховен административен съд.

"Единственият начин да ограничим разпространението на вируса е с въведените мерки", каза Гълъб Донев пред БНТ.

Той напомни, че работодателите нямат право да принуждават работниците си да се ваксинират. Ако служител, заемащ позиция, за която се изисква зелен сертификат, не желае да се ваксинира, може да се тества.

Всички работодатели, чийто сфери на дейност попадат в изискванията за зелен сертификат, имат право да получат безплатни антигенни тестове от РЗИ след заявка. Цената на пробовземането от 10 лева на тест обаче може да се спести единствено, ако работодателят осигури свое медицинско лице. В такъв случай резултатите от тестовете ще важат само за нуждите на преприятието, защото няма да са вписани в системата от оторизирана лаборатория.

По думите на служебния вицепремиер за момента въведените мерки не се отразяват на безработицата у нас, която остава на ниско ниво.

По повод искането на синдикатите за вдигане на доходите у нас Гълъб Донев изтъкна, че според него има възможности за увеличение на минималната работна заплата. Дали това ще се случи и какво ще е увеличението обаче трябва да се реши след преговори със социалните партньори.

Дали ще се запази добавката от 120 лева за пенсионерите и догодина е решение, което трябва да вземе следващото народно събрание, добави Донев. При всички случаи обаче размерът на пенсиите ще се увеличи в края на декември заради новата формула, заложена в актуализацията на бюджета за тази година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

8932 са новозаразените с COVID

8932 са новозаразените с COVID

Премиерът Жан Кастекс. СНИМКА: Ройтерс

От 2 февруари Франция облекчава прогресивно антиковидните ограничения

Поради високия брой на новозаразени с Омикрон в Австрия втори ден се бавят актуалните статистически данни=
Снимка: Пиксабей

Толкова много нови болни от COVID в Австрия, че бавят актуални данни

COVID-19.

Червен код за опасност от COVID въведоха в Молдова

Снимка: Архив

Изтощават ли имунната ни система бустерните дози от ваксините?

Най-много от новозаразените с COVID в Шуменска област са деца и младежи

Най-много от новозаразените с COVID в Шуменска област са деца и младежи

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber