България предлага фонд срещу скъпата енергия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10328603 България предлага фонд срещу скъпата енергия България предлага фонд срещу скъпата енергия www.24chasa.bg
Андрей Живков
Андрей Живков СНИМКА: 24 часа

ЕС мисли дали ядрената енергетика е подходяща за зеления преход

Временна европейска рамка за държавни помощи заради кризата с цените на електроенергията - това предложи на в Люксембург българският министър Андрей Живков.

Енергийните министри се събраха да обсъждат влиянието на нарастващите цени на енергията и възможните мерки, които могат да се вземат на европейско и национално равнище.

България подкрепя създаването на европейски кризисен фонд, който да мобилизира финансови ресурси чрез продажба на допълнителни количества квоти за емисии, освободени от резерва за пазарна стабилност, подчерта Живков. Според него скъпият ток може да доведе до забавянето на икономиките в ЕС, а това ще окаже допълнителна тежест върху българската икономика. Най-силно отражение щяло да има в сектори като машиностроенето, текстилната индустрия, производството на електроника, добивната индустрия, строителството и др.

Предстоящият зимен сезон допълнително ще изостри ситуацията и ще се наложи да се прилагат допълнителни мерки за подпомагане.

Живков информира, че освен повишаване на прозрачността и подобряване на работата на енергийния пазар и засилен контрол, България планира компенсиране на небитови крайни клиенти за октомври и ноември с общо 225 млн. евро.

По отношение на пазара на природен газ българският министър изтъкна повишаването на пазарната интеграция като ключово условие за подобряване сигурността на доставките.

И изброи проектите за връзки с Гърция и Сърбия, които щели да осигурят за всички държавите от Югоизточна и Централна Европа достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион. Разширението на подземното газово хранилище при Чирен, участието в терминала за втечнен газ край Александруполис и други проекти също имали значение за региона.

На срещата си в Люксембург енергийните министри не приеха конкретни общи мерки срещу високите цени на тока и газа, въпреки че не се очаква скоро те да поевтинеят. Но стана ясно, че се обмисля дали ядрената енергетика да бъде включена като подходяща за зеления преход и дали може да се финансират проекти от европейските фондове.

ЕС все още оценява предимствата и недостатъците на предложението, направено от някои държави за въвеждане на съвместно купуване на газ, заяви еврокомисарката по енергетика Кадри Симсън, цитирана от “Дойче веле”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Високата цена на тока водила ВиК дружествата към фалит

Високата цена на тока водила ВиК дружествата към фалит

„ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП АГ „Винер Ферзихерунг Групе” e 100% собственик на ЗАД “Булстрад Виена Иншурънс Груп“

„ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП АГ „Винер Ферзихерунг Групе” e 100% собственик на ЗАД “Булстрад Виена Иншурънс Груп“

Банкноти от по 20 лева. Снимка: Архив

През ноември оборотът на БФБ се е увеличил с 47,28% до 65,32 милиона лева

Гигантът се очаква да бъде създаден официално този месец

Китай ще създаде гигант в областта на редкоземните метали чрез сливане на компании

Според предложени за обществено обсъждане промени в наредба новопостроените жилища трябва да имат поне един балкон с големина от 3 квадратни метра.

Жилището с балкон от поне 3 кв. метра

МЕТРО България е на път да изпрати българския розов домат в космоса

МЕТРО България е на път да изпрати българския розов домат в космоса

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber