Втори избори ЦИК и Рашков не могат да се срещнат, но вицепремиерът не бил и канен

https://www.24chasa.bg/novini/article/10328554 Втори избори ЦИК и Рашков не могат да се срещнат, но вицепремиерът не бил и канен Втори избори ЦИК и Рашков не могат да се срещнат, но вицепремиерът не бил и канен www.24chasa.bg
РУМЕН РАДЕВ

Румен Радев продължава да иска общ разговор за вота

Как може да си кандидат и президент едновременно, пита конкурентът за поста Анастас Герджиков

БОЙКО РАШКОВ
БОЙКО РАШКОВ

Втори избори поред Централната избирателна комисия и вицепремиерът Бойко Рашков, посочен от служебното правителство за координатор на изборите от страна на МС, не успяват да се срещнат и да се координират.

Проблемът стана ясен покрай

отказа на ЦИК

да отиде на

разговор в

президентството,

защото държавният глава Румен Радев е кандидат и комисията ще наруши правилото да не фаворизира участници в изборите.

“Минаха 3 вота, а не сме имали нито една среща с ресорния вицепремиер”, оплака се на дебатите в понеделник излъченият с квотата на ГЕРБ член на ЦИК Георги Баханов. Всъщност Рашков е бил вицепремиер по време на вота на 11 юли и за предстоящия на 14 ноември. За изборите на 4 април координацията бе в ръцете на третото правителство на Бойко Борисов.

Рашков единствено е копиран в становище на ЦИК до здравния министър и главния здравен инспектор, че искат евентуални нови противоепидемични мерки, които ще повлияят на изборния процес, да се обсъдят с комисията.

Рашков може и да не се е срещал с цялата ЦИК, но го е правил с ръководството, твърди обаче говорителката на комисията и зам.-шеф Росица Матева.

“Ръководството на ЦИК се е срещало няколко пъти в Министерския съвет с ресорния вицепремиер. Той не е идвал на среща в ЦИК, но ние не сме и изпращали такава покана”, уточни тя.

От МВР също коментираха, че не са получавали покана от ЦИК. Обясниха и че за миналите парламентарни избори са провеждали заседания с комисията, а от страна на политическия кабинет на вътрешното ведомство е участвал зам.-министърът Емил Ганчев.

В края на май пълният състав на ЦИК пък се е срещнал с премиера Стефан Янев. Там бил и Рашков.

Президентът и кандидат за втори мандат Румен Радев пък вчера настоя отново да покани ЦИК на среща да обсъдят организацията на изборите. Въпреки че такава вече му бе отказана.

“Президентската институция винаги се е отнасяла изключително сериозно към изборния процес. Преди всеки избор сме имали среща с ЦИК и с други институции, от които зависи и организацията и мобилизацията на цялото ни общество. Както знаете, в конституцията е записано и има решение на Конституционния съд, че

правомощията на

президента и

вицепрезидента

при

кандидатиране за

втори мандат не

се прекратяват”,

мотивира се Радев.

Според него имало много предизвикателства пред изборите.

“Преди дни имахме най-свирепите хакерски атаки срещу България изобщо. Пандемичната обстановка се усложнява. Има проблеми все още за обработката на протоколите за гласуването в чужбина. Затова всички институции трябва да са ангажирани, за да може изборите така да протекат, че хората да не се отказват да гласуват, че са взети всички мерки за опазване на здравето им и че техният глас ще бъде защитен от външни и вътрешни вмешателства”, подчерта Радев.

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков пък подкрепи ЦИК, че е отказала срещата с държавния глава.

“Приветствам доблестта на ЦИК, която е отказала да бъде привиквана от г-н Радев, именно с мотива, че е налице конфликт на интереси. На фона на здравната криза, която премина и в образователна, с какво се занимава г-н Радев? Събира институциите, които ще организират изборите. И преди съм питал - как така някой може да е едновременно президент и кандидат за президент? Това

не го ли

поставя в

привилегировано

положение

пред останалите кандидати? И защо останалите кандидати трябва да излязат в неплатен отпуск, очевидно за да не влияят на мнението на колегите си, а действащият президент може да бъде всеки ден в новините, което е забранено за останалите кандидати, и да свиква институциите, които организират изборите? Не му ли е достатъчно, че самото служебно правителство, което организира изборите, е назначено и подчинено на него?”, заяви проф. Герджиков във Видин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

 Снимка: архив

Кола блъсна автобус на градския транспорт в Пловдив

3020 новозаразени с COVID-19, починалите са 224

3020 новозаразени с COVID-19, починалите са 224

Кадър: Би Ти Ви

Директор: В патова ситуация сме с тестовете за големите ученици

Корнелия Нинова събра шефовете на червените преговорни екипи за програмата на бъдещото правителство.

Нетърпеливите чакат кабинет на 8.ХII., по-вероятно е около Коледа (Обзор)

Новият вариант на коронавирус - Омикрон
Снимка: Пиксабей

Очаква се Омикрон бързо да измести Делта варианта на COVID-19

Кадър: Нова тв

Очаква се в следващите 24 часа зимната пътна обстановка да се влоши

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber