Стела Балтова представи спешни решения за туризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/10328113 Стела Балтова представи спешни решения за туризма Стела Балтова представи спешни решения за туризма www.24chasa.bg
Министър Стела Балтова и заместникът й Ирена Георгиева представиха решения и спешни действия за предоставянето на отпуснатите за туризма средства
Снимка: Министеството на туризма
Министър Стела Балтова и заместникът й Ирена Георгиева представиха решения и спешни действия за предоставянето на отпуснатите за туризма средства Снимка: Министеството на туризма

Министър Стела Балтова и заместникът й Ирена Георгиева представиха решения и спешни действия за предоставянето на отпуснатите за туризма средства, съобщиха от Министерството на туризма.

Те проведоха среща с представители на протестиращите туроператори, на която бяха обсъдени начините за възможно най-бързото усвояване от сектора на отпуснатите за туризъм средства. Лидерите на основните професионални организации – ОБТ, АБТТА, БАТА и Сдружение „Туризъм“ бяха запознати подробно от министър Балтова относно извършената от Министерството на туризма до момента работа по подготвяне на схемите за разпределяне на средствата за туризъм. С актуализацията на Закона за бюджета на Република България в последния ден на 46 Народно събрание за туризъм бяха определени 70 млн. лева, но не бяха разписани конкретни мерки и правила за реда, условията и точните критерии за разпределянето им. Поради неясни и твърде общи формулировки, беше необходимо да бъдат проведени редица правни и експертни консултации, а част от средствата не могат да бъдат разпределени преди да бъдат извършени законови промени след сформиране на бъдещия парламент.

“Ние бяхме поставени в тази безпрецедентна ситуация заради решение на Народното събрание, което с актуализацията на бюджета за 2021 г. допусна неточности и празноти, чиито плодове берем в момента,” изтъкна по-рано и заместник-министър Ирена Георгиева пред протестиращите.
Министерството на туризма работи без забавяне и паралелно разработва няколко схеми, по които да бъде съгласувано разходването на онези средства, които не са конкретно разписани в закона.

Само за 30 млн. от тези 70 млн. лева има конкретно посочена схема (чл.112), която към момента Министерството на туризма вече разработи, съгласно посоченото в закона и внесе за нотификация от Еврокомисията. Паралелно с това, министерството работи и по подготовката на постановление на Министерски съвет (ПМС) за схемата, за да може с излизането на нотификацията държавната помощ веднага да бъде отворена за кандидатстване.

Относно останалите общо 40 млн., Министерството на туризма работи активно, за да се намерим начин как те да стигнат максимално бързо до туристическия сектор, за който са предназначени. За част от тези средства, министерството е подготвило друга конкретна схема за 6 млн. лева, предназначена само за туроператори, за предоставяне на безвъзмездна помощ за възстановяване на средства от клиенти по нереализирани пътувания вследствие на COVID-19. Разработена е също и схема на стойност 30 млн., в основата на която е заложен принципът за компенсиране на загуби, възникнали от пряко или косвено ограничение в дейността на предприятията, вследствие от въведените анти-COVID мерки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Високата цена на тока водила ВиК дружествата към фалит

Високата цена на тока водила ВиК дружествата към фалит

„ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП АГ „Винер Ферзихерунг Групе” e 100% собственик на ЗАД “Булстрад Виена Иншурънс Груп“

„ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП АГ „Винер Ферзихерунг Групе” e 100% собственик на ЗАД “Булстрад Виена Иншурънс Груп“

Банкноти от по 20 лева. Снимка: Архив

През ноември оборотът на БФБ се е увеличил с 47,28% до 65,32 милиона лева

Гигантът се очаква да бъде създаден официално този месец

Китай ще създаде гигант в областта на редкоземните метали чрез сливане на компании

Според предложени за обществено обсъждане промени в наредба новопостроените жилища трябва да имат поне един балкон с големина от 3 квадратни метра.

Жилището с балкон от поне 3 кв. метра

МЕТРО България е на път да изпрати българския розов домат в космоса

МЕТРО България е на път да изпрати българския розов домат в космоса

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber