Виетнам може да инвестира в селското стопанство у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/10327715 Виетнам може да инвестира в селското стопанство у нас Виетнам може да инвестира в селското стопанство у нас www.24chasa.bg
Госпожа Во Тхи Ан Суан е на официално посещение в България по покана на българската ? колега Илияна Йотова. Снимки: Президентство

Традиционно доброто сътрудничество във всички сфери и възможностите за неговото задълбочаване обсъдиха вицепрезидентът Илияна Йотова и вицепрезидентът на Социалистическа република Виетнам Во Тхи Ан Суан.

Госпожа Во Тхи Ан Суан е на официално посещение в България по покана на българската ѝ колега Йотова. Началото на своята първата визита в Европа след избирането ѝ виетнамският вицепрезидент осъществява в нашата страна. Миналата година България и Виетнам отбелязаха 70 години дипломатически отношения.

Виетнам може да инвестира в селското стопанство у нас

Българският държавен глава Румен Радев приветства вицепрезидента на азиатската страна на „Дондуков“ 2. Румен Радев и Илияна Йотова проведоха съвместна среща с Во Тхи Ан Суан, на която бяха обсъдени възможностите за задълбочаване и разширяване на връзките между България и СР Виетнам. По време на дискусията с президента Радев и вицепрезидента Йотова сигурността и отбраната бяха отличени като области с висок потенциал за реализиране на съвместни проекти.

Разширяване на възможностите в двустранните контакти обсъдиха вицепрезидентите на България и Виетнам
Разширяване на възможностите в двустранните контакти обсъдиха вицепрезидентите на България и Виетнам

Виетнамският вицепрезидент отправи покана към българския държавен глава да посети Виетнам.

Виетнам може да инвестира в селското стопанство у нас

На разговорите между двете делегации бяха изтъкнати дългогодишните традиции в областта на образованието. „Благодаря на българската държава и българския народ, че подготвиха хиляди наши възпитаници, много от които заемат висши държавни постове. Тези хора допринасят за по-тесните връзки между нашите две държави и два народа“, подчерта Во Тхи Ан Суан. Вицепрезидентът Йотова се обяви за възстановяване на тази традиция и за разширяване на възможностите за студентски обмен. Тя се надява на положителен отговор в скоро време на отправеното от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ предложение за гост-лектор по виетнамски език в рамките на Споразумението за сътрудничество в областта на образованието между България и Виетнам.

Илияна Йотова и Во Тхи Ан Суан изразиха надежда, че след съвземането от пандемията ще се задълбочат културните контакти между България и Виетнам с конкретни инициативи. Българският вицепрезидент изтъкна засиления интерес на българите към виетнамската култура.

Неизползваният потенциал в търговско-икономическите отношения също беше обсъден на срещата. Илияна Йотова открои важното място, което заема Виетнам в Асоциацията на страните от Югоизточна Европа, и стратегическото партньорство ЕС-АСЕАН. Вицепрезидентът се обяви и за задълбочаване на двустранните отношения чрез повече възможности за инвестиции. Виетнамският вицепрезидент отбеляза позитивната тенденция на 50-процентов ръст в търговско-икономическите връзки за тази година. По-специално бяха коментирани възможностите за инвестиции от страна на Виетнам в селското стопанство. Обсъдено беше и сътрудничеството в туризма. „България е малка, но привлекателна и много интересна страна. Имаме много възможности за лечебен туризъм“, посочи Илияна Йотова.

Във водената от вицепрезидента на Виетнам делегация са заместник-министри и представители на бизнеса. Председателят на Виетнамския съюз на жените Ха Тхи Нга запозна подробно вицепрезидента Йотова с правителствените политики за подпомагане на жените и децата в условията на пандемията от Ковид-19, както и с различните програми, насочени към работещите. Ваксинацията във Виетнам върви с бързи темпове, като 55% от населението е ваксинирано. Приоритет е ваксинирането в големите градове. Четвъртата вълна на пандемията се е оказала най-тежка за Виетнам, стана ясно на срещата.

По-рано на пл. „Александър Невски“ в столицата се състоя официалното посрещане на вицепрезидента на СР Виетнам. Во Тхи Ан Суан се поклони и положи венец пред паметника на Незнайния воин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Оборотите на търговците през декември обикновено са пет пъти над обичайните за останалите месеци. Тази година обаче заради инфлацията очакванията за големи приходи са по-скромни.

СНИМКА:РУМЯНА ТОНЕВА

Инфлацията продължава, 1/5 от бизнеса ще вдига цените

Гълъб Донев и Васил Велев са категорични, че трябва да се спре явлението “пари в плик”.

Идея към социалния министър: минималната заплата да се договаря според професията (Обзор)

БНБ определи осем банки като системно значими,.

Виж кои са важните банки според БНБ

Хотелите работят с намален обем и се затрудняват да посрещат разходите си.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Все повече хотели ще работят с намален обем, всеки пети затваря

Италиански икономист: Членството на Китай в СТО съдейства за дълбоки промени в световната икономика

Италиански икономист: Членството на Китай в СТО съдейства за дълбоки промени в световната икономика

СНИМКИ: Радио Китай

Китай получи от Русия мащабно оборудване за АЕЦ „Сюдабао"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber