Европейският институт за иновации и технологии стимулира с 300 млн. евро културата и творчеството

https://www.24chasa.bg/novini/article/10327630 Европейският институт за иновации и технологии стимулира с 300 млн. евро културата и творчеството Европейският институт за иновации и технологии стимулира с 300 млн. евро културата и творчеството www.24chasa.bg
Мария Габриел
Мария Габриел

Европейският институт за иновации и технологии стартира ново партньорство за иновации под формата на общност на знание и иновации, за да подпомогне конкурентоспособността и растежа на секторите и отраслите на културата и творчеството в Европа. Новото партньорство ще допринесе за ускоряване на възстановяването на тези сектори и за отключване на неоползотворените икономически възможности в сферата на архитектурата, културното наследство, дизайна, модата, киното, музиката, издателската дейност, сценичните изкуства и видеоигрите.

Общностите на знание и иновации, координирани от Европейския институт за иновации и технологии, могат да съществуват 15 години. Около 300 милиона евро финансиране от ЕС по линия на програмата „Хоризонт Европа“ е осигурено за две нови общности на знание и иновации, които ще бъдат стартирани през текущия период на финансиране 2021—2027 г., като съществува възможност за привличане на допълнителни средства от частния и публичния сектор. Първата от тях - общността на знание и иновации за секторите и отраслите на културата и творчеството - е на път да се превърне в реалност.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви: „Културата е душата на Европа. Европейските културни и творчески отрасли имат способността да подобряват живота на хората, да преобразуват общностите, да създават работни места и растеж и да оказват положително въздействие върху други сектори, благодарение на което Европа ще се превърне в най-голямата движеща сила на иновациите в света. Амбицията ни несъмнено е да поставим основите на една европейска екосистема за иновации, основана на културата и творчеството. Това ново партньорство на Европейския институт за иновации и технологии ще подхранва тази амбиция. То ще подкрепи също така творчеството в цяла Европа и ще превърне уменията и знанията в авангардни иновации.“

Днешната покана за представяне на предложения бележи началото на 9-ата общност на Европейския институт за иновации и технологии, наречена „Култура и творчество“, която се очаква да започне да функционира от лятото на 2022 г.

Крайният срок за подаване на заявления е 24 март 2022 г., като Европейският институт за иновации и технологии ще проведе редица информационни уебинари през целия месец ноември, за да могат заинтересованите страни да научат повече за поканата за представяне на предложения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

ЛАУРА КЬОВЕШИ

Лаура Кьовеши за корупцията: Нито една страна в Европа не е чиста. Нито една

Сградата на Европейската комисия. СНИМКА: Pixabay

ЕК приема преразгледани насоки за държавните помощи при рисково финансиране

Снимка: Пиксабей

ЕК няма да препоръча задължително ваксиниране срещу COVID-19

Защо връщаме часовника - кои държави са “за” и кои “против”?

Защо връщаме часовника - кои държави са “за” и кои “против”?

Вера Йоурова, която отговаря в ЕК за ценностите и прозрачността, се ръкува с основателя на “Фейсбук” Марк Зукърбург. Европейският съюз отдавна опитва да наложи по-строги правила върху методите на влияние на големите цифрови платформи върху общественото мнение.

СНИМКА: РОЙТЕРС

Еврокомисията: На политическите реклами ясно да пише кой и колко плаща

ЕК одобрява увеличение на капитала на Фонда на фондовете с 11,2 млн. евро

ЕК одобрява увеличение на капитала на Фонда на фондовете с 11,2 млн. евро

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber