Държавите от ЕС сами ще преценяват мерките за противодействие на високите енергийни цени

https://www.24chasa.bg/novini/article/10327390 Държавите от ЕС сами ще преценяват мерките за противодействие на високите енергийни цени Държавите от ЕС сами ще преценяват мерките за противодействие на високите енергийни цени www.24chasa.bg
Кадри Симсон
Кадри Симсон

Държавите от ЕС ще преценят сами какви мерки да предприемат за противодействие на високите цени на енергоносителите. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон на пресконференция след извънредното заседание на Съвета на ЕС в Люксембург по повод рязкото поскъпване на енергоносителите, предава БТА.

Тя уточни, че положението в отдените страни е различно - от гледна точка на състава на т. нар. енергиен микс, на данъчните ставки, на икономическата сила на обществата. По нейните думи това налага всяко правителство да преценява мерките самостоятелно.

Симсон посочи, че мерките, предложени по-рано този месец от Европейската комисия, ще бъдат достатъчни. По нейните думи засега не се налагат промени в европейското законодателство, за да бъдат предприети необходимите стъпки в помощ на по-бедните домакинства и малките фирми.

Еврокомисарят съобщи, че предстои ЕК да оцени дали да включи ядрената енергия в списъка на енергийни източници, подходящи за прехода към природосъобразна икономика. По нейните думи обсъждането на този въпрос в Съвета на ЕС е напрегнато. Според нас всяка държава може да избира пътя към достигане на целта производствата да не замърсяват, посочи Симсон. Тя отбеляза, че е различен прочитът на отделните страни за отраженията за природата от ядрената енергетика.

Симсон добави, че ЕК ще следи за спекулации и манипулации на пазара на ток, както и че засега не се отчитат спекулации на пазара на въглеродни емисии. Еврокомисарят уточни, че 19 държави от ЕС вече са предприели мерки срещу високите енергийни цени. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Китай увеличава помощта за развиващите се страни

Нулеви мита – Китай напълно подкрепя интегрирането на развиващите се страни в многостранната търговска система

Лекари от САЩ следят развитието на миокардит при младите . СНИМКА: Pixabay

Миокардитът след COVID ваксина при младите отзвучава бързо и без последици

Планира се нов дизайн на евро банкнотите.

Европейската централна банка планира нов дизайн на евро банкнотите

Президентът на САЩ Джо Байдън 
Снимка: Ройтерс

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят утре Байдън и Путин

В момента има около 50 милиона възрастни хора, които още не са ваксинирани

Китай ще насърчи и ускори ваксинирането на възрастните хора

ЛАУРА КЬОВЕШИ

Лаура Кьовеши за корупцията: Нито една страна в Европа не е чиста. Нито една

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber