1,66 млн. българи живеят под прага на бедност

https://www.24chasa.bg/novini/article/10326248 1,66 млн. българи живеят под прага на бедност 1,66 млн. българи живеят под прага на бедност www.24chasa.bg
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров СНИМКА: Архив
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров СНИМКА: Архив

1,66 млн. българи живеят под прага на бедност, като 1,2 млн. от тях са пенсионери. 

Половин милион българи пък са назначени на минимална заплата към юни.

На този фон прогнозата на КНСБ е, че инфлацията в края на годината ще надхвърли 6%. Това е причината от синдиката да искат още от 1 ноември размерът на минималната заплата да бъде увеличен на 700 лв., а от 1 януари 2022 г. на 764 лв.

От синдиката настояват за прилагане на официалната линия на бедност в размер от 460 лв. и през нея да се изчислят всички плащания за социално подпомагане на уязвимите групи. Необходимо е преразглеждане на механизмите на целевата помощ за отопление.

Близо 2,3 млн. българи очакваме тази зима да ограничат разходите си за отопление поради недостиг на средства, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него трябва да се заложи в бюджета за 2022 г. да стане двоен обхватът на подпомаганите енергийно хора, както и да се увеличи помощта. Подпомаганите енергийно домакинства са в пъти по-малко: в момента са около 345 хил., а общата сума е 525 лв. 

 От синдиката настояват за защита на доходите на уязвимите домакинства, включително на безработните с минимално обезщетение да се изплати допълнителен бонус от 120 лв. за последните три месеца на годината.

 Бизнесът поиска вчера да не расте минималната заплата, да не се увеличават минималните осигурителни доходи, първите три дни от болничните, да има съкращения в държавната администрация. Бизнесът не е солидарен в сегашната ситуация, а иска само компенсации и помощ от държавата. В България много хора обедняха от честен труд и ще продължават да обедняват, ако не бъдат подпомогнати, заяви  Любослав Костов.

Цените на хранителните продукти продукти продължават да се вдигат спрямо края на август. По-сериозната динамика в цените се обуславя от сезонния характер на част от наблюдаваните плодове и зеленчуци.

За този период дините са по-скъпи с 26,6%, прасковите с 6%, а ръстът при доматите и зелето е с близо 4%. С 2% се е вдигнала цената на брашното и захарта. Това показва второто експресно проучване на КНСБ. Отчетени са цените на 35 хранителни и нехранителни стоки от първа необходимост, като са наблюдавани над 100 търговски обекта в 27 области на страната. 

Осезаемо намаление се отчита при цените на краставиците, които вече са  10% по-евтини, зеленият пипер пък е намалял със 7%, а лукът и ябълките с по 6%.

На годишна база се отчита двуцифрен ръст при редица от наблюдаваните хранителни стоки, обясниха от КНСБ. Така с близо 10% са поскъпнали брашното и картофите, а морковите с 16%. С над 20% са се повишили цените на зеле, червен пипер, домати, краставици. А с около 30% са поскъпнали прасковите и дините.

С 43% е нараснала цената на олиото, а на яйцата с 8%.

В групата на месата и месните продукти е отчетен по-слаб ръст в цените (при свинското месо дори има и слабо понижение от -2%), както и при млеката, сиренето и захарта.

Плавно започва да се покачва цената на хляба - на годишна база има вече увеличение от 5,5%.

След изменението на цените на топлоенергията от първи юли, то ново поскъпване на парното и топлата вода може да има от началото на 2022 г.
Спрямо края на август бензина поскъпна с 3% и дизела с 3,5%, докато при пропан-бутана се наблюдава почти двуцифрено изменение с 9,9%.

Същевременно годишният ръст при горивата вече осезаемо се усеща от домакинствата в страната- бензинът и дизелът са с около 30% по-скъпи, а иначе икономичният пропан-бутан е с 51,7% по-скъп спрямо септември 2020 г.

Причините за скока на цените са възходящия темп на цената на електроенергията за бизнеса, ръст на цените на петрола и газа в международен план, продължаващ ръст на Общия индекс на цените на производител в промишлеността, както и съществен годишен ръст на средните изкупни цени на всички основни зърнени и маслодайни култури в страната, обясняват експертите от КНСБ.

Цените на едро също са се вдигнали. Така зелето е с 55% по-скъпо от миналата година. Оранжерийните домати са поскъпнали с 14,6% за седмица и по борси и тържища ги продават средно по 2,27 лв. за кг. Цените на оранжерийните краставици нараснаха с 10,7% за седмица и на едро струват средно по 1,86 лв. за кг. 

През миналата седмица картофите са поскъпнали с 3,8% до 0,81 лв. за кг. на едро. Цената им е с близо 40% по-висока спрямо миналата година. Сиренето пък е поскъпнало с 11% до 7,56 лв.\кг. на едро.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Бившият конституционен съдия Георги Марков

Георги Марков: Орбан с централна нападателка за изборите в Унгария

СНИМКА: ФЕЙСБУК

Първата група наши полярници се качиха на чилийски военен кораб към Антарктида

Екип на Цацаров и полицията проверяват община Враца, кметът отрича нарушения

Екип на Цацаров и полицията проверяват община Враца, кметът отрича нарушения

ГКПП "Капитан Андреево".

Представители по сигурността на България, Турция и Гърция се срещнаха на границата

Кирил Петков

Кирил Петков: Очаквам чернова на коалиционното споразумение утре

СНИМКА: МВР

Разбиха оранжерия с 428 саксии с марихуана в София

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber