Земетресенията стимулират растежа на дърветата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10326103 Земетресенията стимулират растежа на дърветата Земетресенията стимулират растежа на дърветата www.24chasa.bg
Земетресенията стимулират растежа на дърветата
СНИМКА: Pixabay

Земетресенията стимулират растежа на дърветата, установи германско проучване, цитирано от сп. "Сайънс", предава БТА.

Изследователите са установили, че силните трусове могат да помогнат на дърветата да растат, като доставят допълнително количество вода в почвата около корените им. Този краткосрочен бърз растеж оставя следа в клетките на дърветата и те могат да се използват за установяване на древни земетресения.

Хидрологът от университета на Потсдам Кристиан Мор не си е поставил за цел да търси връзка между сеизмичната активност и растежа на дърветата. Научният му труд обаче поема в друга посока след земетресението с магнитуд 8,8 по Рихтер в Чили през 2010 г. Той изследва речните утайки.

След труса Мор и колегите му се връщат в една от речните долини и установяват, че потоците текат по-бързо. Според изследователите в резултат на труса почвите са станали по-пропускливи, което пък позволява на подземните води по-лесно да се стичат от хребетите към долините. Изглежда естествено, че земетресенията могат също да подпомогнат растежа на дървета в долините за сметка на тези по склоновете.

За да видят дали това наистина се случва, Мор и колегите му взимат за анализ материал от шест бора, растящи в долините на засегнатите от труса чилийски райони и от такива, които са по хребетите.
В лабораторията в Германия правят подробен анализ, като под микроскоп проследяват как размерът и формата на клетките на дърветата се променят, когато имат достъп до по-голямо количество вода.
Германските учени установяват, че дърветата от долината са имали период на кратък, но забележителен растеж, продължил седмици до месеци след земетресението. Очаквано тези по хребетите да забавили развитието си след труса.

Данните от изследването на германските експерти са публикувани в изданието "Джърнъл ъв джиофизикал рисърч байоджиосайънсис".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Бейсим

200 униформени се включиха в издирването на въоръжения мъж от Сърница

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков

Иван Шишков за "Струма": Това не е нито магистрала, нито скоростен път

Мними цветарки влизат в домове на възрастни хора
Кадър: Нова тв

Нова измама: Цветарки влизат в домове на възрастни

Виолета Комитова

Виолета Комитова: На 300 м преди трагичната катастрофа с 45 жертви е имало теч на гориво

Зеленият сертификат - как да го съхранявате най-удобно

Зеленият сертификат - как да го съхранявате най-удобно

Тома Биков

Тома Биков: Правителство на спасението с ГЕРБ можеше да изведе страната от кризата

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber