Локдаун при 9000 в болница, вероятно за всички над 60 г. без ваксина

https://www.24chasa.bg/novini/article/10325918 Локдаун при 9000 в болница, вероятно за всички над 60 г. без ваксина Локдаун при 9000 в болница, вероятно за всички над 60 г. без ваксина www.24chasa.bg
Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЗЛАТАНОВ
Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЗЛАТАНОВ

Зам.-министър Александър Златанов: Депутатите от следващия парламент трябва да влязат в пленарната зала със зелен сертификат

Няколко фирми ще доставят тестовете близалки за деца

Възможно е да има локдаун за хората над 60 г., които не са ваксинирани, както е в Москва. Това предупреди зам.-здравният министър Александър Златанов пред Нова тв.

Без да звучи като заплаха, ако не успеем да сме достатъчно отговорни и не се възползваме от последната възможност преди локдаун - да сме дисциплинирани и да се спазва зеленият сертификат, може да се стигне до локдаун, обясни той, след като вече има над 7000 заболели в болница.

От 700 легла в държавата за интензивно лечение, само 92 са свободни, обясни Златанов. И допълни, че има ресурс да се увеличат, но ще е за сметка на други дейности, което здравните власти се опитвали да не правят засега.

На този етап няма да се отказваме от въведената мярка зелен сертификат, тя е изключително адекватна с оглед да се запази живота и свободата на хората, преди да се постигне локдаун. Такъв може да бъде въведен, ако не се овладее заболеваемостта и тя нараства по лавинообразен начин - прагът отива над 1000 заболели на 100 хиляди за цялата страна плюс запълване на леглата за неинтензивни над 9000, предупреди Златанов.

На принципа сме да се въвеждат необходимите мерки към определения момент. Надявам се да не се стигне дотам, но ако се наложи, най-вероятно да се въведе частичен локдаун за хората, които не са ваксинирани, да има ограничения, може и вечерен час, каза Златанов. По пример на руския вариант, където хора над 60 г., които не са ваксинирани, не могат да излизат от домовете си.

Това е по-удобен вариант, отколкото да има пълен локдаун, убеден е зам.-министърът. Той допълни, че още не са обсъждани конкретни варианти, всичко се обсъжда с експерти. А такъв ще бъде въведен, ако се стигне до развитие на епидемията.

Ще се въведе ограничение за работа и влизане в администрацията само със зелен сертификат, обмисляме такива срокове за различните структури в държавата, обясни Златанов.

При новия план за връщането на децата от 1-и до 4-и клас в училище от следващата седмица - учителите и в момента са задължени за зелен сертификат, за да им преподават. След това ще стане и за децата от по-горните класове.

За закупуването на тестове за децата ще се търси най-евтиния и най-удобния вариант, може да се поръчат и от повече от една фирма, каза зам.-министърът. Така той отговори на бившия здравен министър Костадин Ангелов, който пусна във фейсбук профила си получен от него сигнал, че определена фирма ще спечели поръчката. Комисия от 14 души избира, това не е възможно, крадецът вика дръжте крадеца, възмути се Златанов.

Депутатите от следващия парламент трябва да влязат в пленарната зала със зелен сертификат, сподели личното си мнение зам.-министър Златанов. Не сме мислили за такава мярка, но по всички правила, личното ми мнение те задължително трябва да имат такъв сертификат, защото става въпрос за струпване на много хора от различни краища на страната на едно място, обясни той. След като се въвеждат мерки, които са еднакви за всички в страната, трябва да важат и за тях, допълни Златанов.

Според него с въвеждането на зеления сертификат скритата заболеваемост е излязла наяве, защото се правят много тестове. Надявам се да имаме по-дълъг период, при който ще стигнем критичните легла, обясни зам.-министърът.

По повод опциите при свършване на апаратите за дишане болните да бъдат изпращани Гърция - "Не е говорено конкретно, но съществува такъв механизъм, който може да се използва. Все още нямаме достатъчно необходимост от това, механизмът е тежък и затова все още не е задействан".

Над 15 хиляди проверки за цялата страна за предходния месец, за вчера те са над 300, основно в големите градове. Над 30 души има глобени с от 300 до 1000 лв. за първо нарушение за физически лица, на други са направени забележки, обясни Златанов. На санкция със сигурност подлежи лицето, което използва чужд сертификат. По-важното е това да научим хората действително да са отговорни, допълни той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Новият парламентарен шеф Никола Минчев обеща да наложи нов тон на работа в пленарната зала.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Никола Минчев - най-младият шеф на НС, скромно не гласува за себе си (Обзор, графика)

Кирил Петков и негови колежки се снимаха на трибуната за спомен.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Бюджетът - служебен или редовен, заложи първи мини в отношенията с Радев (Обзор)

Протест пред парламента не позволи на депутатите да спазят традицията и да направят общата си снимка на стълбите пред централния вход на Народното събрание. От общия кадър отсъстват представителите на ДПС и “Възраждане”.

Мир и любов обладаха депутатите, всички обещават да осигурят стабилно управление (Обзор)

Всички зам.-председатели седнаха заеха местата си до шефа на 47-ото НС, а Атанас Атанасов се оказа в най-вкрая.

Драма вдясно около теча на мейли от ДСБ, а Атанасов може и да падне

Протестиращи пред парламента посрещнаха депутатите.

Само един пропусна клетвата заради карантина, всички избраници минаха през лазерен термометър на входа (Обзор)

Асен Василев в студиото на "Панорама". Кадър БНТ.

Асен Василев: Знакът с новия шеф на парламента? Идва ново поколение без багаж и травми (Обновена)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber