Да вникнеш в класиците и да е интересно като игра - кои е-уроци помагат

https://www.24chasa.bg/novini/article/10325039 Да вникнеш в класиците и да е интересно като игра - кои е-уроци помагат Да вникнеш в класиците и да е интересно като игра - кои е-уроци помагат www.24chasa.bg
Електронни уроци правят ученето забавно и лесно.

СНИМКА:
ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА
Електронни уроци правят ученето забавно и лесно. СНИМКА: ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Учители по литература ползват различни платформи,

Да вникнеш в класиците и да е интересно като игра - кои е-уроци помагат

за да направят часовете забавни, а учениците -

отличници на изпитите. Изготвят мисловни карти

 

"Образование 4.0" е съвместна инициатива на Vivacom и в. „“24 часа” за дигитална трансформация на основното и средното образование.
Проектът си поставя за цел да популяризира ползите от дигитализация на българските училища чрез въвеждане на технологии, нови методи на преподаване в сигурна виртуална среда и подходящо съдържание.

“Предстои ни да се запознаем с живота и творчеството на едни от най-значимите творци в българската литература. Стъпка по стъпка ще се готвим за часовете по литература, ще решаваме тестове, ще учим и ще се забавляваме. Тази година ти предстои изпит, но няма за какво да се притесняваш. Напротив! Може да е лесно, интересно, даже и забавно, стига да ни се довериш и да гледаш нашите видеоуроци”.

Така започва видеоурокът “Как да учим лесно и бързо по литература с помощта на Уча.се за 7-и клас. Това е една от платформите, които учители и ученици обичат да използват по време на онлайн обучението.

Урокът предупреждава децата

да не разчитат само на обобщенията

“Трябва да се повглъбиш малко, трябва да положиш усилия. Въпрос на чест е да познаваш тези автори и техните творби, с които ще се срещнеш в 7-и клас”, казва млад мъжки глас зад кадър.

Учениците ще научат най-важното за изразните средства, за литературните жанрове, за видовете преразказ, за отговора на литературен въпрос, описанието на предметна обстановка и разказа по преживяно. За да не са сред добрите ученици, а сред най-добрите.

Учениците разбират с уводния урок, че в 7-и клас ще изучат разделите “Българинът във възрожденския свят”, “Човекът в обществото. Норми, ценности и конфликти”. Започват с творчеството на Добри Чинтулов със “Стани, стани, юнак балкански” и “Вятър ечи, Балкан стене”. Следва Ботев с “На прощаване”. Кандидат-гимназистите научават - от колко смислови части се състои стихотворението, кои са основните мотиви, какви изразни средства се срещат в творбата...

“Нещо, което улеснява работата на един учител в XXI век, особено в пандемичната ситуация, са електронните ресурси, които по-големите издателства качват в своите сайтове. Такива са издателствата “Просвета”, “Анубис”, “Рива”. Те имат достъпни ресурси в мрежата, което е много полезно особено за млад кадър, за да почерпи вдъхновение, да направи справка, обяснява 24-годишната Даниела Георгиева, учител по български език и литература в столичното 51-о средно училище “Елисавета Багряна” в прогимназиален етап (5-и и 7-и клас).

Според нея социалните мрежи също може да са ключови. Има много групи във фейсбук например, които са организирани с цел

споделяне на материали и

добри практики

между учителите. Подобна подкрепа е от значение, казва Даниела Георгиева.

Полезна платформа е www.knigovishte.bg - насърчава се четенето и се подобрява функционалната грамотност, защото новите знания са поднесени като игра. Децата светкавично усвояват материал, представен по този начин, убедена е педагожката.

Когато е имала нужда от помощ за креативна идея, си е помагала с електронната книжарница bookledaria.bg.

За малко по-големи ученици пък е сайтът azcheta.com/za-az-cheta. Там се намират новини от света на книгите. Към сайта има художествени и нехудожествени блогове, пак свързани с литературата. Много учители по български език и литература имат свои собствени блогове. Чрез тях също споделят добри практики и така помагат на най-младите си колеги.

“Влизаме в платформата на Google Classroom, където се осъществява жива връзка с учениците. В часовете по литература учениците използват образователните клипове в YouTube канала, за да чуят произведението. След това се минава на бялата дъска на Google. На нея се изготвят мисловни карти, когато разсъждават по определени въпроси, свързани с произведението. Учениците работят по групи по зададен въпрос при дискусия”, обяснява и София Делчева. Тя преподава български език и литература на 12-и клас в столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”.

В работата си използва и онлайн тестовете на сайта BGmateriali.com. След като анализират произведението, учениците могат да проверят какво са разбрали. София Делчева работи с електронните ресурси на издателствата.

Bguchebnik предоставя електронни варианти на учебниците, за да се споделят на екран и учениците да могат да работят върху упражненията. София Делчева ползва онлайн тестовете на Уча.се, които позволяват да се проверят знанията, свързани с материала.

Учениците не подценяват уроците по литература - нито в присъствената форма, нито при онлайн обучението. Предметът е особено

важен не само за тези, които

са хуманитарно ориентирани

По български език и литература са най-важните изпити, които до голяма степен определят бъдещето на учениците.

Изпитът след 7-и клас е решаващ, за да попадне детето в елитна гимназия. Матурата по български език и литература пък е задължителна за всички и от нея зависи пътят на абитуриента към висшето образование.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

 Снимка: архив

Кола блъсна автобус на градския транспорт в Пловдив

3020 новозаразени с COVID-19, починалите са 224

3020 новозаразени с COVID-19, починалите са 224

Кадър: Би Ти Ви

Директор: В патова ситуация сме с тестовете за големите ученици

Корнелия Нинова събра шефовете на червените преговорни екипи за програмата на бъдещото правителство.

Нетърпеливите чакат кабинет на 8.ХII., по-вероятно е около Коледа (Обзор)

Новият вариант на коронавирус - Омикрон
Снимка: Пиксабей

Очаква се Омикрон бързо да измести Делта варианта на COVID-19

Кадър: Нова тв

Очаква се в следващите 24 часа зимната пътна обстановка да се влоши

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber