Хърватите вече без визи до САЩ, България рязко назад

https://www.24chasa.bg/novini/article/10321690 Хърватите вече без визи до САЩ, България рязко назад Хърватите вече без визи до САЩ, България рязко назад www.24chasa.bg
Посолството на САЩ в Загреб отбеляза отпадането на визите със специален колаж.
Посолството на САЩ в Загреб отбеляза отпадането на визите със специален колаж.

София влошила показателите си по ключов критерий

От събота хърватските граждани вече пътуват до САЩ без визи, докато България рязко се отдалечава от свободното пътуване до Америка.

Хърватия бе включена в програмата “Виза уейвър”, която представлява всеобхватно партньорство в сферата на сигурността между САЩ и страни участнички. Програмата предоставя възможността на гражданите на дадена страна да пътуват за бизнес и туристически цели в САЩ за срок до 90 дни без необходимост от виза.

Така, след като и Хърватия, а преди нея и Полша изпълниха критериите за безвизово влизане в САЩ,

извън останаха

само три страни

от ЕС - България,

Румъния и Кипър

За да бъде включена дадена държава във “Виза уейвър”, тя трябва да изпълни критерии, свързани с борбата с тероризма, върховенството на закона, имиграцията, сигурността на документите и управлението на границите, а процентът на отказани визи трябва да бъде под 3%.

Хърватия изпълни последното условие, след като за 2020 г. процентът на отхвърлените визи за нейни граждани е бил - 2,69%. За хърватите намаляването на отказите е значително през последните 2 години, защото за 2019 г. то бе 4,02%, а година по-рано - 5,92%.

“Членството на Хърватия в така наречената програма за премахване на визи е важна стъпка в по-нататъшното укрепване на икономическото сътрудничество и сътрудничеството в областта на сигурността между двете страни”, заявиха от американското посолство в Загреб.

На този фон България сериозно е влошила критериите си и

едва ли скоро

може да се

надява да стигне

Хърватия и

Полша

Данни на Държавния департамент показват, че за 2020 г. делът на отхвърлените молби за визи за българи от категория В - кратки пътувания за туризъм или бизнес, се е увеличил вместо да намалява и в момента е 12,52%.

Това е увеличение с близо 3%, след като през 2019 г. процентът е бил 9,75. До миналата година нещата изглеждаха добре, тъй като през 2018 г. отказаните визи за страната ни са били 11,32%, а през 2017 г. - 14,97%.

Преди години бившият външен министър Екатерина Захариева пък предложи с хитрост да се намали процентът. Тя отправи призив българските граждани с добро визово досие да кандидатстват за американска виза, като така щял да падне дeлът на отказите от страна на щатското посолство, а с него и последната бариера пред свободното пътуване до САЩ.

Голямо увеличение на отказите има и при Кипър - от 2,78% за 2019 г. до 6,21% за 2020 г. Румъния също се отдалечава от безвизовия режим - отхвърлените визи през 2019 г. са били 9,11%, а през 2020 г. - 10,14%.

По-рано тази година официални документи показаха, че САЩ имат изискване към българските власти, преди България да стане част от програмата за премахване на визите. Според информацията Държавният департамент е изискал страната ни да преустанови практиката да дава гражданство и паспорти срещу пари.

Американската страна настоявала българските паспорти да се издават само на добросъвестни граждани, които не представляват заплаха за вътрешната сигурност на САЩ, твърди EURACTIV.

Точно преди 2 седмици пък Европейският парламент за пореден път призова САЩ да премахнат визовия режим за България, Кипър и Румъния.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: pixabay

Румъния премахва нощния полицейски час и задължителното носене на маска на открито

 Снимка: Pixabay

Неравенството в доходите расте в 14 страни от ЕС, България е сред тях

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще се срещне с Владимир Путин в Сочи

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще се срещне с Владимир Путин в Сочи

 СНИМКА Ройтерс

САЩ и съюзниците им готвят мерки срещу Русия

СНИМКА: pixabay

Южна Корея регистрира рекордните 7175 нови случая на коронавирусна инфекция

Стайнхард събирал предмети от цял свят, без да се интересува от произхода им.

Милиардер от САЩ връща крадени антики за $ 70 млн. на България и още 10 страни

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber