ЦИК и Външно се разбраха да няма туристически секции, за да не разхождат напразно машини

https://www.24chasa.bg/novini/article/10321646 ЦИК и Външно се разбраха да няма туристически секции, за да не разхождат напразно машини ЦИК и Външно се разбраха да няма туристически секции, за да не разхождат напразно машини www.24chasa.bg
Българи чакат да гласуват в Лондон на предишните избори. Сега за вота на 14 ноември във Великобритания ще бъдат разкрити 132 секции.

СНИМКИ: АРХИВ
Българи чакат да гласуват в Лондон на предишните избори. Сега за вота на 14 ноември във Великобритания ще бъдат разкрити 132 секции. СНИМКИ: АРХИВ

Чака се разрешение от Германия, Италия, Канада и още пет държави, секциите там под условие

756 секции ще бъдат разкрити извън страната за президентските и парламентарните избори на 14 ноември, реши Централната избирателна комисия.

Броят им обаче не е окончателен, тъй като не всички страни са дали разрешение. Под въпрос засега е разкриването на секции в Германия - 85, в Хонконг (Китай), Зренянин (Сърбия), Аржентина - 1, Алжир - 1, Египет - 1, Италия - 27, и Канада - 16. ЦИК ги одобри под условие, че до 4 ноември бъде получено съгласие от държавите. Ако това не стане, тези секции ще бъдат заличени.

Засега секциите, които ще се разкрият извън страната, са

с 35 по-малко от тези

на 11 юли.

С 15 000 по-малко спрямо 11 юли бяха и подадените заявления за гласуване от българи зад граница, но сега предварително бяха разкрити повече автоматични секции.

Освен това ЦИК реши да не разкрива секции в гръцки курорти въпреки изискването да има такива, ако на избори през последните 5 г. са гласували поне 100 избиратели. Така за разлика от 11 юли на 14 ноември секции няма да има в Неа Мудания, Неа Перамос, Никити и на островите Левкада, Лимнос и Тасос. Причината е, че “извън туристическия сезон там почти няма български граждани”, а предложението да не се разкриват секции в тези 6 места е на Министерството на външните работи.

“Това се вижда и от броя на подадените заявление. За Тасос са 6, Неа Мудания - няма нито едно, а за другите получените заявления са между 1 и 4”, каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов при обсъждането на доклада.

Да възприемем предложението на МВнР, защото наистина се касае за места, на които са гласували хора, които са били на почивка, и се съмнявам, че в средата на ноември ще има толкова българи. Външно министерство познава най-добре местата, в които има български общности, обясни и другият зам.-председател и говорител на ЦИК Росица Матева.

В Гърция за изборите 2 в 1 ще бъдат разкрити общо 26 секции, с 6 по-малко от тези за вота на 11 юли.

Така избирателната комисия се вслуша в апела на Министерството на вътрешните работи, че машини за гласуване ще пътуват два пъти от България за Гърция и обратно за изборите, без да има кой да гласува на тях. Машини не само че няма да се разхождат до гръцките курорти, но и

няма да се назначават

членове на секционни

комисии там

Най-много секции - 132, ще отворят във Великобритания и в Турция - 127. В Испания ще са 69 секции, а тези в САЩ - 55. В Италия, която обаче още не е дала разрешение, се предвиждат 27 секции.

За първи път на 14 ноември изборно помещение ще бъде разкрито в Бахрейн. То ще е в столицата Манама.

Предстои ЦИК да реши в следващите дни в кои секции извън страната ще се гласува с машини и в колко от тях ще има по две устройства. Зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов вече прогнозира, че броят им ще е по-малък от този на 11 юли. Тогава в чужбина бяха изпратени 421 машини, като с тях се гласуваше в 273 секции. С машина ще се пуска бюлетина в секциите с над 300 гласували на предишните избори.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Новият парламентарен шеф Никола Минчев обеща да наложи нов тон на работа в пленарната зала.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Никола Минчев - най-младият шеф на НС, скромно не гласува за себе си (Обзор, графика)

Кирил Петков и негови колежки се снимаха на трибуната за спомен.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Бюджетът - служебен или редовен, заложи първи мини в отношенията с Радев (Обзор)

Протест пред парламента не позволи на депутатите да спазят традицията и да направят общата си снимка на стълбите пред централния вход на Народното събрание. От общия кадър отсъстват представителите на ДПС и “Възраждане”.

Мир и любов обладаха депутатите, всички обещават да осигурят стабилно управление (Обзор)

Всички зам.-председатели седнаха заеха местата си до шефа на 47-ото НС, а Атанас Атанасов се оказа в най-вкрая.

Драма вдясно около теча на мейли от ДСБ, а Атанасов може и да падне

Протестиращи пред парламента посрещнаха депутатите.

Само един пропусна клетвата заради карантина, всички избраници минаха през лазерен термометър на входа (Обзор)

Асен Василев в студиото на "Панорама". Кадър БНТ.

Асен Василев: Знакът с новия шеф на парламента? Идва ново поколение без багаж и травми (Обновена)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber