"168 часа" - Преди 60 г.: До 2030-а ще има орбитални градове

https://www.24chasa.bg/novini/article/10320229 "168 часа" - Преди 60 г.: До 2030-а ще има орбитални градове "168 часа" - Преди 60 г.: До 2030-а ще има орбитални градове www.24chasa.bg
Някога са смятали, че ще пътуваме и ще живеем в орбитални градове. Днес единствено Международната космическа станция приютява хора в орбита.

Очаквали са, че до 2010 г. човек ще стъпи на Марс и ще има нискотарифни полети до Луната

Надявали са се напразно, че ще има ваксина срещу рака и ще живеем 50 години повече от тях

Ще се установи ли контакт с извънземни преди 2060 г.?

Не само Нострадамус, баба Ванга и дядо Влайчо са предсказвали бъдещето. Човечеството винаги е искало да знае какво му предстои. Учени и футуролози са се опитвали да вникнат как ще се развият науката и технологиите. Преди 50 - 60 години са направили прогнози в световната преса за следващите 100 години. Според тях още преди 10 години е трябвало човек да стъпи на Марс,

всички желаещи масово и лесно да

пътуват до Луната

и около Земята, както и светът да разполага с банка с естествени и изкуствени органи за трансплантация.

Днес изглежда, че сме близо до всичко това, но все още има много работа, която да свършат инженерите и специалистите, както и хората да се подготвят психически за подобни предизвикателства.

Без съмнение сме свидетели на опитите за "опитомяване" на Червената планета, но хора все още не са стигнали до нея. Засега единственото, с което разполагаме, са снимките от марсохода.

Що се отнася до пътешествията около Земята, милиардерите Ричард Брансън и Джеф Безос осъществиха мечтата си да излязат в близкия Космос 11 години по-късно от прогнозираното преди 100 години. На фона на цял век разликата не е съществена, но сме далеч от това обикновени или дори нискотарифни авиокомпании да ни изстрелват в околоземна орбита във всеки момент, в който пожелаем – така както допреди пандемията пътувахме по Земята.

Някогашните учени са предполагали, че

до 2010 г. ще е изобретена ваксина срещу рака,

а населението на Земята ще е 7 милиарда души. За съжаление битката със злокачествените заболявания продължава да е чрез други средства, не с инжектиран препарат. Вярно е, че има един опит – срещу човешкия папиломен вирус, някои от щамовете на който причиняват тежката болест. Той обаче се поставя само на момичета между 12 и 26 години.

Що се отнася до числеността на земните жители, тя наистина преди 11 години беше близо 7 милиарда души, а миналата година вече е била със 753 милиона повече.

Да речем, че това биха могли да го сметнат, като вземат предвид скоростта на увеличаване на населението на планетата. И точната прогноза за някакви си 50 - 60 години напред не е кой знае какво постижение.

Но футуролозите от миналото са надценили бързината на развитие на космическите технологии. Смятали са, че до 2000 година ще бъдат реализирани

първите разузнавателни полети до

Марс и Венера

Чак 21 години по-късно НАСА се похвали, че хеликоптерът "Индженюити” кацна заедно с роувъра “Пърсивърънс” на Червената планета. Що се отнася до другото близко до Земята кълбо, първият опит за достигането му е от 1966 г., когато съветската сонда “Венера 3” се разбива на повърхността му. Информация за почвата и други характеристики на "женската” планета не достига поради повреда в комуникационната система. През 1967 г. следващата мисия бележи прогрес - тя навлиза в атмосферата и изпраща данни само за нея. За повърхността не успява, тъй като престава да функционира на 25 км височина. Едва през 1970 г. поредната "Венера" успява да кацне на горещата планета и предава данни в продължение на 20 минути.

Преди повече от 60 години са смятали, че през 2020 г. ще живеем с 50 години повече от тях, което все още изглежда непостижимо. Предполагали са, че това ще стане чрез замразяване. Вече има опити за криогеника. Две организации в САЩ предлагат тази услуга и всяка от тях има над 1000 души, които плащат между 100 000 и 250 000 долара, като се надяват след 200 или след 2000 години да бъдат съживени чрез нови технологии и да преживеят нов живот.

Между втората и 15-ата минута след смъртта им ги замразяват

Все още няма нито един човек, който да е бил съживен, за да може да се каже със сигурност дали това би помогнало за връщане към живота. А иначе от 1960 година досега средната продължителност на живота се е увеличила с 20 години в глобален мащаб по данни на Световната здравна организация.

Другото, което са предвиждали за 2020 г., е, че климатът ще може да бъде управляван. Вярно е, че темата е изключително актуална в последните години и много се говори за промените, но човечеството не е достигнало до етап, в който да умее да ги канализира. Има много програми, проекти и дори директиви, хиляди предложения, но не и категорични решения и практики.

Старите футуролози не са могли да уцелят и точното време, в което

слънчеви електроцентрали от Космоса ще доставят енергия на Земята

Според тях това е трябвало да стане до 2020 г., но засега всичко това са само далечни планове. Учени от Пекин се заеха и с тази задача, като обясниха, че токът ще се "пуска” към нашата планета чрез лазер. Пробният соларен генератор в орбита се предвижда да бъде готов до 2025 г.

Какви прогнози има за бъдещето до 2030 г. и 2100 г. - четете ТУК

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

Китайската научноизследователска експедиция „Тансуо-1“ се завърна в Саня от своята мисия в Марианската падина

Китайската научноизследователска експедиция се завърна от мисията си в Марианската падина

Робот следи за дистанцията между хората в пандемията.
Снимка: eurekalert.org

Робот следи за дистанцията по време на пандемията

В Чунцин пуснаха тестово три автономни автобуса

В Чунцин пуснаха тестово три автономни автобуса

СНИМКА: Pixabay

Златни бижута от времето на Нефертити са открити в две гробници в Кипър

СНИМКАТА Е ИЛЮСТРАТИВНА

Учени създадоха хидрогел за възстановяване на увредени тъкани

Новата планета е с размерите на Марс

Откриха нова планета с размерите на Марс

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber