"168 часа": Инфлация + глупост = непредвидима зима

https://www.24chasa.bg/novini/article/10320220 "168 часа": Инфлация + глупост = непредвидима зима "168 часа": Инфлация + глупост = непредвидима зима www.24chasa.bg
"168 часа": Инфлация + глупост = непредвидима зима

Умните държави управляват с интелект дори и такива заплетени ситуации

Опасна ли е инфлацията? Наистина ли ще излезе от контрол, както твърдят някои политици в изпъстрената със скандали предизборна ситуация, заинтересовани да вдигат градуса на напрежението?

Всъщност апокалипсис едва ли ще има. Тревога предизвикват единствено

аномалиите

на нашата

енергийна борса

- това си е наш проблем, който бавно, но сигурно убива индустрията. Другият са скокът на цените на природния газ и горивата, които ще се нормализират след няколко месеца, но винаги е неприятно, когато се повишат през зимата.

Факт е, че за страните износителки този сезон е урожаят. Те от началото на пандемията изнемогваха заради рекордно ниските цени на газа и петрола и сега е златният им шанс да наваксат загубите. Самите те вдигат цените винаги в зимния сезон, защото тогава няма накъде - който не разполага със собствени енергоресурси, трябва да е подготвен да плаща.

30-ина години политици и икономисти тръбяха, че токът от "Белене" ще ни е излишен, че на Балканите няма да има къде да се изнася - сега стана ясно колко адекватни са предсказанията на тези експерти, които обаче формираха политическата среда. "Белене" бил прекалено скъп и корупционен проект. 30-те млрд. били много, а глобите за емисиите, които плащаме за въглищните централи - годишно по 1-1,5 млрд. лв. и ще е така до 2038 г., са приемливи. С дребна подробност - глобите растат всяка година до отстраняване на проблема. Всеки сам може да изчисли приблизително каква ще е главозамайващата цифра за глоби и да сравни това със сумата, която бихме дали за "Белене". В единия случай щяхме да имаме работеща централа, която да ни осигурява ток, включително за износ. В другия случай - просто си плащаме за глупостта

“пари на вятъра”

Същите експерти критикуваха и "Южен поток" и сега можем да си задаваме, колкото си искаме, въпроса дали за България цената на газа щеше да е такава, ако проектът бе стартирал?

Дали подобни проекти нямаше да ни осигурят 10-ина години, в които да се разработят технологии, улесняващи Зелената сделка? Горе-долу толкова е необходимо, за да стартира мегапроектът ITER, малките реактори, да се разработят водородните технологии и съхранението на енергията от ВЕИ.

Целия материал четете ТУК

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Оборотите на търговците през декември обикновено са пет пъти над обичайните за останалите месеци. Тази година обаче заради инфлацията очакванията за големи приходи са по-скромни.

СНИМКА:РУМЯНА ТОНЕВА

Инфлацията продължава, 1/5 от бизнеса ще вдига цените

Гълъб Донев и Васил Велев са категорични, че трябва да се спре явлението “пари в плик”.

Идея към социалния министър: минималната заплата да се договаря според професията (Обзор)

БНБ определи осем банки като системно значими,.

Виж кои са важните банки според БНБ

Хотелите работят с намален обем и се затрудняват да посрещат разходите си.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Все повече хотели ще работят с намален обем, всеки пети затваря

Италиански икономист: Членството на Китай в СТО съдейства за дълбоки промени в световната икономика

Италиански икономист: Членството на Китай в СТО съдейства за дълбоки промени в световната икономика

СНИМКИ: Радио Китай

Китай получи от Русия мащабно оборудване за АЕЦ „Сюдабао"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber