Шефът на отбраната: С турската армия се договаряме срещу общи заплахи

https://www.24chasa.bg/novini/article/10319994 Шефът на отбраната: С турската армия се договаряме срещу общи заплахи Шефът на отбраната: С турската армия се договаряме срещу общи заплахи www.24chasa.bg
Адмирал Емил Ефтимов
Адмирал Емил Ефтимов

Адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната, за първи път от 15 години на посещение в генщаба в Турция

Адмирал Емил Ефтимов, началникът на отбраната, оценява двустранното военно сътрудничество на България с Турция като добро и с потенциал за развитие. В интервю за БТА след посещението си в Анкара по покана на началника на Генералния щаб на Турция армейски генерал Яшар Гюлер адмиралът Ефтимов отбеляза, че като наш съюзник в Алианса и непосредствен съсед на България, Турция играе важна роля в справянето със съвременните предизвикателства пред сигурността. Освен че делим обща граница, и двете страни са изправени пред идентични предизвикателства, а защо не - и пред общи заплахи, сред които нарастването на дисбаланса на военния потенциал в Черно море, нерешените конфликти, нелегалният трафик на имигранти, тероризмът, киберзаплахите и хибридните действия. На този фон е изключително важно поддържането на редовен военностратегически диалог, който да се базира на откритост при споделяне на позициите и доверие при изпълнение на мероприятия по двустранното военно сътрудничество, посочи началникът на отбраната.

- Адмирал Ефтимов, бяхте на визита в Турция, а последното официално посещение на такова ниво от българска страна в Анкара беше преди 15 години. С какво са важни тези посещения в Турция - наш съсед, съюзник и партньор, и как оценявате двустранното военно сътрудничество?

- Отношенията между България и Турция са съюзнически, приятелски и добросъседски. Поканата и моето посещение в южната ни съседка демонстрираха стремежа и на двете държави за поддържането на ползотворен двустранен диалог във военната сфера. Считам, че като наш съюзник в Алианса и непосредствен съсед на България, Турция играе важна роля в справянето със съвременните предизвикателства пред сигурността. Освен че делим обща граница и двете страни са изправени пред идентични предизвикателства, а защо не - и общи заплахи, сред които нарастването на дисбаланса на военния потенциал в Черно море, нерешените конфликти, нелегалният трафик на имигранти, тероризмът, киберзаплахите и хибридните действия. На този фон е изключително важно поддържането на редовен военностратегически диалог, който да се базира на откритост при споделяне на позициите и доверие при изпълнение на мероприятия по двустранното военно сътрудничество. Пример за това отношение е изтъкнатата от началника на турския Генерален щаб - генерал Яшар Гюлер, важна роля на Турция за поддържането на баланс в сферата на сигурността в Черноморския регион. Искам също така да поясня, че с Турция ежегодно подписваме план за двустранно военно сътрудничество, с който регулираме мероприятия между видовете въоръжени сили. За жалост, поради епидемията, през последните две години голяма част от тях бяха отложени, а други - проведени в онлайн формат.

Накратко на вашия въпрос - оценявам сътрудничеството като добро и с потенциал за развитие.

- Какви теми, които да дадат тласък на сътрудничеството, обсъдихте на срещата си със своя колега - армейски генерал Яшар Гюлер?

- България винаги е била сред държавите, настояващи за засилено присъствие и видимост на Алианса в Черноморския регион. Нашата позиция е, че то ще гарантира възпирането на враждебни действия и отбраната на региона. Нека не забравяме, че военната сигурност се крепи на три стълба - отбрана в рамките на НАТО, национална отбрана и развитие на въоръжените сили, и отношения със съседите. Ако вникнем задълбочено в тях, ще открием много възможности за сътрудничество, например: подготовка на Силите за специални операции, участие в учения на видовете въоръжени сили, обмяна на личен състав и провеждане на курсове, водене на военнополитически и военностратегически консултации. Тук можем да включим и теми като българското предложение за домакинство на регионалното морско присъствие - Регионалния морски координационен център на НАТО във Варна, провеждането на трансгранични операции по охрана на въздушното пространство, полети на морската патрулна авиация, консултации при и по време на провеждане на заседания на Военния комитет на Алианса, и други.

Ето и един конкретен пример, чието реализиране преминава и през трите стълба на сигурността - поддържането на непрекъсната ситуационна осведоменост за рисковете и заплахите е от ключово значение както за Алианса, така и за националната система за сигурност. Като страна членка на НАТО, участваме в споделянето и обмена на информация с нашите съюзници, и във връзка с това беше създаден Военноморският координационен център във Варна, в отговор на текущите и очакваните бъдещи предизвикателства в Черноморския регион. Той функционира успешно и непрекъснато усъвършенства своите възможности, като до края на 2022 г. ще постигне пълни оперативни способности. Нашите усилия са насочени към трансформирането му в Регионален морски координационен център на НАТО, като елемент от структурата на силите на Алианса, с което ще допринесем за подобряването на ситуационната осведоменост в региона.

Вярвам, че сътрудничеството между България и Турция има потенциал за развитие, а конкретните детайли са обект на задълбочен анализ, консултации и договаряне при взаимна полза.

- В какъв контекст коментирахте възможни трансгранични операции за охрана на въздушното пространство между съседни страни, членки на Алианса?

- Към възможното провеждане на трансгранични операции за охрана на въздушното пространство между съседни страни, членки на Алианса, трябва да се подходи прагматично и в съответствие със съществуващите правни изисквания и военнотехнически аспекти. Трансграничните операции се коментират първо и основно за удовлетворяване на изискванията на НАТО, при отчитане на националните интереси, военните капацитети, съществуващите двустранни споразумения, както и необходимостта от нови. Въпросът е всеобхватен и с множество детайли, външна и вътрешна координация и отнемащ време.

- Какво констатирахте по изпълнението на една от мерките от адаптираното предно присъствие на НАТО, свързано с използването на български авиобази за полети на морската патрулна авиация?

- Нека отново да наблегна на факта, че и двете държави сме членове на НАТО, и когато разглеждахме изпълнението на тази мярка, отчетохме нейната важност за повишаването на способностите на Алианса за ситуационна осведоменост и ранно предупреждение в Черноморския регион. Абсолютно уверен съм във военните способности на Турция да участва в изпълнението на тази мярка, която да гарантира своевременност и обективност при анализите и формирането на решения от Съюзното командване по операциите на НАТО. Нещо повече, нейното реализиране говори за солидарност, за единство пред заплахите и за отговорност пред националния интерес. Тези полети имат и функционална връзка с предлаганото от България домакинство на Регионалния морски координационен център.

- Как може да бъде адаптирано съществуващото от 1997 г. двустранно рамково споразумение за сътрудничество в областта на отбраната?

- Това двустранно рамково споразумение за сътрудничество в областта на отбраната е подписано преди 24 години. Логично е да бъде адаптирано към настоящите реалности. На първо място, необходим е задълбочен анализ на постигнатото до момента. След това, да се фокусираме върху механизмите и формите на ефективно и ползотворно взаимодействие. При определянето им следва да бъдат отчетени текущата обстановка и насоките за справяне с потенциалните бъдещи предизвикателства пред средата за сигурност. Този процес изисква ангажирането на широк кръг от хора, като се започне от специалисти по международни отношения, дипломати, юристи, военни експерти, и политическа воля.

В рамките на посещението ми се договорихме за провеждането на регулярни щабни разговори, каквито и имаме и с другите ни съседи от НАТО, за изработването на общи позиции по двустранни и съюзни инициативи.

- Какви са впечатленията Ви от посещението на Командването на специалните операции?

- Директно към отговора - отлични. Бяхме посрещнати с открито уважение и желание за разговори. Диалогът ни беше диалог между професионални военни, споделящи обща гордост от това, което могат, и за което са подготвени. Бяхме запознати със структурата и изпълняваните от военното формирование задачи. Представиха ни възможностите за тяхната подготовка и показ на способности. Направените пред нас демонстрации бяха забележителни, комбиниращи професионализъм и посвещение на военната професия. Съоръженията им предоставят отлични възможности за провеждането на съвместна подготовка - нещо, за което следва да се мисли и за в бъдеще.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Безработни пред едно от софийските бюра по труда. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

С 45 300 намаляват безработните у нас за година

Гроздан Караджов

Среща на Гроздан Караджов с превозвачите за толсистемата (На живо)

Десислава Билева

Заради 1 метър треви, спират парите за косене на район "Красно село"

Картотека в библиотека
Снимка: Пиксабей

Библиотекарите излизат на протест утре

Сирените са разположени на важни точки в страната

Пускат сирените в Казанлък за профилактика

Корнелия Нинова СНИМКА: Архив

Онлайн анкета за проблемите на бизнеса стартира Министерство на икономиката и индустрията

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave