Проф. Герджиков: Радев не защити националния интерес в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/10318899 Проф. Герджиков: Радев не защити националния интерес в Брюксел Проф. Герджиков: Радев не защити националния интерес в Брюксел www.24chasa.bg
Проф.Анастас Герджиков и Невяна Митева направиха разходка до Царевец СНИМКА: Дима Максимова

Президентът трябва да поеме отговорност за здравната криза, правителството не се справя

В Брюксел г-н Радев не е постигнал нищо, за да защити българския интерес – нито по отношение на цените на електроенергията и газа, нито по отношение на Република Северна Македония, коментира кандидатът на президент проф. Анастас Герджиков във Велико Търново.

Даниел Панов представи кандидат-президентската двойка, подкрепена от ГЕРБ-СДС
Даниел Панов представи кандидат-президентската двойка, подкрепена от ГЕРБ-СДС СНИМКА: Дима Максимова

Заедно с кандидата за вицепрезидент Невяна Митева те се срещнаха с търновци пред знаковата сграда на музей "Възраждане и Учредително събрание".

Проф.Герджикомв и полк.Митева се снимаха с кандидати от листата на ГЕРБ
Проф.Герджикомв и полк.Митева се снимаха с кандидати от листата на ГЕРБ СНИМКА: Дима Максимова

"В една година, в която омразата надделяваше, в която сме свидетели на политическа криза съпътствана от здравна, ценова и дори сме тръгнали към икономическа криза. В една година, в която всички сме противопоставени и разделени, на нас ни се струва, че е най-важно да говорим за обединение", започна проф.Атанас Герджиков. Той припомни, че само преди две седмици всички ги смятали за наивни идеалисти. "А сега всички кандидати за президент и дори действащият, заговориха за обединение, само че на някой не им отива да говорят за това", посочи проф.Герджиков.

Проф.Герджиков разговаря с великотърновци
Проф.Герджиков разговаря с великотърновци СНИМКА: Дима Максимова

Той подчерта, че ако бъде избран за държавен глава, основен приоритет за него ще бъде да отстоява националния интерес. Проф. Герджиков изрази разочарованието си, че на този етап това не се случва дори и в отношенията с европейските ни партньори и допълни, че "по собственото му признание в Брюксел г-н Радев не е постигнал нищо, за да защити българския интерес – нито по отношение на цените на електроенергията и газа, нито по отношение на Република Северна Македония".

Кандидат-президентската двойка със съмишленици пред Царевец
Кандидат-президентската двойка със съмишленици пред Царевец СНИМКА: Дима Максимова

Проф. Анастас Герджиков напомни, че първият приоритет, посочен в програмата му с кандидата за вицепрезидент Невяна Митева, е отстояване на националните интереси и националното достойнство в международните отношения. „На една такава среща българският президент трябва да покаже гръбнак и твърда позиция. Първо по отношение на Зелената сделка. Всички искаме чист въздух и опазена природа, но не с цената на жертване на хората. За година и половина дефицитът на газ в Европа е 70 милиарда кубически метра. Не е сега моментът да поставяме зелената идеология над икономическите интереси и работните места на гражданите", смята проф. Герджиков.

Той посочи, че Радев не е трябвало да слуша безмълвно Ангела Меркел, която го убеждавала, че трябва да отстъпим по отношение на РСМ, а да обясни и отстоява българската позиция. "Единственото, което искаме, е спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а това означава и спазване на европейските ценности. Вместо да допускаме противопоставяне на България на останалите страни-членки по този въпрос, следва да убедим страните-членки, че не България, а Европейският съюз трябва да постави това изискване към РСМ в рамките на преговорите по глава 35, посветена именно на добросъседските отношения и договори“, обясни проф. Герджиков.

При срещата на кандидат-президентската двойка във Велико Търново, граждани отвориха темата и за Конституцията, обсъждана напоследък. Проф. Герджиков напомни, че още преди една година, след дълга работа на експертите, г-н Радев е заявил, че има готов проект за промяна на Конституцията. "Моля, покажете го, г-н Радев, нека да го видим и обсъдим", призова той.

Крайно време е Румен Радев да поеме отговорност за здравната криза, която назначеното от него служебно правителство допусна, смята подкрепеният от ГЕРБ кандидат-президент. "Днес, в телевизионно интервю на министър Кацаров, видяхме един объркан човек, който е напълно неподготвен за ситуацията. В ефир той призна, че чак сега се сключват договори за безплатни тестове, че едва днес е питал за респиратори, че е необходимо време, за да се организират нещата както трябва. Какво прави правителството досега", попита проф.Герджиков. Той окачестви действията на служебния кабинет като "плод на паника и страх от изборите, защото Радев се уплаши от броя на заболелите и починалите".

„Добрината, човечността, добротворчеството са моя водеща кауза. Велико Търново ми е дал много. В Националния военен университет се научих да бъда този стойностен военнослужещ, който трябва да служи на България“, обърна се към множеството полк.Митева.

„През 1879 г се приема Търновската конституция и се провежда първото Учредително събрание. Велико Търново е сакрално място и с още много други исторически дати, свързани с държавността на България още от 1185 г., когато братята Асен и Петър полагат основите на Втората българска държава. Нашите предци са се обединявали в трудни моменти, за да изпълнят каузите и българският народ да пребъде. И тази промяна днес е в лицето на проф.Атанас Герджиков и полк.Невяна Митева. Нека обединим повече великотърновци, повече българи, за да се обедини и цяла България в името на по-доброто бъдеще на страната и за децата ни“, призова кметът на Велико Търново Даниел Панов.

В съботния ден проф.Герджиков и Невяна Митева се срещнаха и с избиратели в Свищов, Горна Оряховица и Лясковец.

 Избори за Президент и Вицепрезидент и за Народни представители на 14.11.2021 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Новият парламентарен шеф Никола Минчев обеща да наложи нов тон на работа в пленарната зала.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Никола Минчев - най-младият шеф на НС, скромно не гласува за себе си (Обзор, графика)

Кирил Петков и негови колежки се снимаха на трибуната за спомен.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Бюджетът - служебен или редовен, заложи първи мини в отношенията с Радев (Обзор)

Протест пред парламента не позволи на депутатите да спазят традицията и да направят общата си снимка на стълбите пред централния вход на Народното събрание. От общия кадър отсъстват представителите на ДПС и “Възраждане”.

Мир и любов обладаха депутатите, всички обещават да осигурят стабилно управление (Обзор)

Всички зам.-председатели седнаха заеха местата си до шефа на 47-ото НС, а Атанас Атанасов се оказа в най-вкрая.

Драма вдясно около теча на мейли от ДСБ, а Атанасов може и да падне

Протестиращи пред парламента посрещнаха депутатите.

Само един пропусна клетвата заради карантина, всички избраници минаха през лазерен термометър на входа (Обзор)

Асен Василев в студиото на "Панорама". Кадър БНТ.

Асен Василев: Знакът с новия шеф на парламента? Идва ново поколение без багаж и травми (Обновена)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber