Бисер Манолов изобретява в затвора куфарче, което стреля с 2000 куршума в секунда

https://www.24chasa.bg/novini/article/10316842 Бисер Манолов изобретява в затвора куфарче, което стреля с 2000 куршума в секунда Бисер Манолов изобретява в затвора куфарче, което стреля с 2000 куршума в секунда www.24chasa.bg
Бисер Манолов
Бисер Манолов

Осъденият на смърт през

1996 година води над 100 дела

срещу затвора и описва

откритията си на 700 страници

Никога не съм се страхувал от смъртта. Смачкваше ме мисълта, че ще умра по унизителен начин и това ще рефлектира върху близките ми. Майка ми получи инфаркт в съдебната зала, после беше в кома два месеца, но оживя. Баща ми рухна и почина. Това разказва 51-годишният Бисер Манолов, осъден на смърт с решение на Окръжен съд - Кюстендил, от 11 юли 1996 г., потвърдено от Апелативен съд - София. Той получи смъртното наказание за няколко престъпления, като основното е убийството на сарафката Виолета Георгиева на 18 май 1994 г. в центъра на Кюстендил при обир на 2 млн. лв. След премахването на смъртното наказание, то е променено на доживотен затвор без право на замяна. Подсъдими по нашумялото тогава т. нар. сарафско дело са няколко бивши и настоящи полицаи, но само той получава смъртна присъда.

Манолов е служител на МВР до 1993 г.,

бил е в

специалните

части,

но напуска и започва да работи за местни бизнесмени с не особено чист бизнес. Минава от другата страна на барикадата и участва в трафик на оръжие и гориво през границата в годините на югоембаргото. Признава, че се е замесвал в нечисти дела, но за убийството на сарафката е категоричен, че не го е извършил. В началото на 90-те майка му ходила при Ванга, която ѝ казала, че истината ще излезе наяве.

Зад решетките Бисер Манолов се превръща в затворника с най-много заведени дела срещу държавата у нас и в Страсбург. Всички са за лоши битови условия, лишаване от хранителни пратки, малко време за разходка и спорт и др.

Няколко пъти администрацията на затвора в Бобов дол е осъждана от него, печели и дела в Европейския съд по правата на човека. Сам пише жалбите си, които са над 100, и сам се защитава. Консултира и съкилийниците си как да водят дела и да си търсят правата, които смятат, че са нарушени.

Пуснал е и няколко жалби с искане да му бъде променено наказанието на по-ниско, като се надява, когато излезе на свобода, да се бори за ново разглеждане на делото и оневиняване.

Зад решетките казва, че се занимава с изобретения. Имал

над 700 страници,

в които ги описал - от различни електроцентрали до автомат “Калашников” от стъкло, безшумни патрони, както и “българското куфарче”, което може да изстрелва 2000 куршума в секунда. Искал да даде живот на изобретенията си, но няма намерение да ги продава, а да ги подарява.

И за разлика от Манолов, много от затворниците са подписали, декларации, че не желаят да бъде огласявана информация за присъдите им.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

2289 са новозаразените за последното денонощие, 113 души са починали

2289 са новозаразените за последното денонощие, 113 души са починали

Новият парламентарен шеф Никола Минчев обеща да наложи нов тон на работа в пленарната зала.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Никола Минчев - най-младият шеф на НС, скромно не гласува за себе си (Обзор, графика)

Кирил Петков и негови колежки се снимаха на трибуната за спомен.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Бюджетът - служебен или редовен, заложи първи мини в отношенията с Радев (Обзор)

Протест пред парламента не позволи на депутатите да спазят традицията и да направят общата си снимка на стълбите пред централния вход на Народното събрание. От общия кадър отсъстват представителите на ДПС и “Възраждане”.

Мир и любов обладаха депутатите, всички обещават да осигурят стабилно управление (Обзор)

Всички зам.-председатели седнаха заеха местата си до шефа на 47-ото НС, а Атанас Атанасов се оказа в най-вкрая.

Драма вдясно около теча на мейли от ДСБ, а Атанасов може и да падне

Кирил Петков

Кирил Петков: Скандалът с ДКК бе опит да се провалят преговорите, Рашков остава

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber