Убиец на три деца е библиотекар в плевенския затвор

https://www.24chasa.bg/novini/article/10316815 Убиец на три деца е библиотекар в плевенския затвор Убиец на три деца е библиотекар в плевенския затвор www.24chasa.bg
Пламен Йоргов правеше сувенирни пликчета в плевенския затвор през 2004 г.

СНИМКА: АВТОРЪТ
Пламен Йоргов правеше сувенирни пликчета в плевенския затвор през 2004 г. СНИМКА: АВТОРЪТ

Пламен Йоргов, който през лятото на 1989 г. убива три деца от Гулянци, сега е библиотекар в плевенския затвор. Той получава смъртна присъда за зверството, която след мораториума е променена на доживотен затвор до гроб. Йоргов вече е на 65 г., 31 от тях е зад решетките.

Преди години пред “24 часа” той разказа, че не чете трилъри - ужасявал се от кръвта. От нерви зъбите му се разрушавали и затова за 2 години бил ходил 109 пъти на стоматолог. 10 години Йоргов излежава присъдата си в софийския затвор. Докато е там, отглеждал гълъб с отскубнати криле. Грижил се за птицата 7 месеца и я пуснал да излети, когато се възстановила. Преди 17 г. Йоргов правеше сувенирни пликчета, днес се грижи за библиотеката.

Той попада зад решетките, когато е на 33 години. В ранния следобед на 17 юли 1989 г. Йоргов, който по онова време е шофьор на камион, спрял машината си в покрайнините на Гулянци. Видял 3 деца да си играят и им предложил да ги закара до язовира, за да ловят гъски.

Братовчедите Диана, на 12 г., Елена, на 10 г., и Ангел, на 8 г., се качили в кабината. Навътре в акациева гора Йоргов завързал със сезал краката на по-малкото момиче и момчето в общ възел. Пред очите им съборил Диана на земята и я изнасилил. Когато заплакала, стегнал пръсти около шията ѝ. После удушил Елена и Ангел. Понечил да тръгне, но му се сторило, че нещо в телата помръдва. Прерязал с нож гърлата на братовчедите - там, където пулсира сънната артерия, пробол ги и в гърдите. Същата вечер около 21,30 ч казал на родителите си, че отива с мотопеда на гости в съседното село. Пътьом взел права лопата и отишъл в акациевата гора. Изкопал 3 плитки гроба и положил труповете на около 25 см. За да не го разкрият, решил да избяга в чужбина.

На 4 август го заловили при опит за незаконно преминаване на границата. При задържането признал за тройното убийство.

“Живи ги намушках и избягах да не гледам кръвта”, разказал Йоргов пред разследващите. Последната му дума пред Плевенския окръжен съд през 1990 г. е: “Убих хора. Искам смъртната ми присъда да се изпълни публично!”.

Изпълнението обаче бе отложено заради мораториума. През март 2004 г. Йоргов и Георги Белчинов осъдиха България в Страсбург. Той получи 3000 евро обезщетение, заради “строгата изолация по време на мораториума, когато не е имал възможност за човешки контакти”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Натиск да пуснем Македония в ЕС срещу милиардите по плана за възстановяване (Графика)

Натиск да пуснем Македония в ЕС срещу милиардите по плана за възстановяване (Графика)

Новият вариант на коронавирус - Омикрон
Снимка: Пиксабей

Първи съмнения за Омикрон в България

Очаква се да стане ясна структурата на Министерския съвет

Очаква се да стане ясна структурата на Министерския съвет

137 снегорина са почиствали София през нощта

137 снегорина са почиствали София през нощта

СНИМКА: pixabay

Българските студенти отбелязват днес своя празник, честван за първи път през 1903 г.

2299 новозаразени с COVID за денонощието, починали са 103-ма

2299 новозаразени с COVID за денонощието, починали са 103-ма

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber