Рашков върна разследвания за злоупотреби Тенчо Тенев начело на столичния КАТ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10316811 Рашков върна разследвания за злоупотреби Тенчо Тенев начело на столичния КАТ (Обзор) Рашков върна разследвания за злоупотреби Тенчо Тенев начело на столичния КАТ (Обзор) www.24chasa.bg
Тенев бе начело на столичния КАТ и от 2014 до миналата година.

Полицаят преследва пиян шофьор с личната си кола преди 5 години

Обвиненият за злоупотреби Тенчо Тенев за втори път се завръща триумфално в столичната Пътна полиция. Вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков го преназначи и от началник на Охранителна полиция в районното в Асеновград Тенев отново е шеф на софийските катаджии.

През декември 2011 г. Тенев бе зам.-шеф на столичния КАТ, когато Цветан Цветанов направи чистка в отдела и махна всичките му началници заради слаби резултати. Тенев бе пенсиониран. Той бе попаднал в КАТ през 2008 г. като зам.-шеф, преди това цялата му кариера бе минала в полицията в Хасково. Полицаят обаче бил в болнични, когато заповедта му била връчена. Затова обжалва и през 2014 г. бе възстановен на поста. Едва няколко месеца по-късно и отново при служебно правителство полицаят стана шеф на отдела. Той бе временно назначен на длъжността от Йордан Бакалов, след като се оказа, че тогавашният шеф Иво Писанчев, назначен от Цветлин Йовчев, няма необходимия стаж за поста. Любопитен детайл е, че това става

точно преди 7

години - на 17

октомври

След година Румяна Бъчварова го назначи и за титуляр.

Тенев бързо стана лице на КАТ, появяваше се на всяка катастрофа и разясняваше на медиите детайли от инцидента. За началото на мотосезона пък винаги водеше колоната, яхнал мощна машина, следваха го дори шефовете на мотоклубовете.

През 2016 година полицаят два пъти преследва шофьори нарушители, докато не е на работа. При първия случай на Тенев му направило впечатление, че мъж се движи със сини буркани на колата. Затова го подгонил. Оказало се, че той няма право на тях, и бързо му ги свалили. Два месеца по-късно, докато се прибирал към родното си с. Крум, видял как в насрещното хвърчи “Сеат Ибиза”. Шофьорът рязко направил обратен завой и засякъл Тенев. Пътният полицай успял да избегне удара

и започнал да

преследва

нарушителя

Спрял го след няколко километра. Тъй като нямал право да го провери, защото не е в района си, полицаят се обадил на колегите си. Оказало се, че мъжът кара пиян и без книжка. Колата му пък била без задължителната застраховка “Гражданска отговорност”, а мъжът бил осъждан няколко пъти.

През следващите 2 години Тенев намали жертвите на катастрофи в София до рекордно ниските 33, а в началото на 2019 година излезе в продължителен болничен. Говореше се, че причината е конфликт с тогавашния вътрешен министър Младен Маринов, макар че именно докато той бе шеф на СДВР, Тенев пое КАТ. През първата година го замества Любомир Костадинов. Едва след като Тенев бе преназначен, той стана титуляр на поста, а само след няколко месеца се пенсионира. На негово място застана Мартин Цурински.

Тенев така и не се върна в Пътна полиция от болничния, а

през пролетта

на 2020 г. бе

понижен в шеф

на Охранителна

полиция в

Асеновград

Рокадата стана след подадена от него молба. След това обаче заведе дело в административния съд в София, че не е искал да се мести, но бил принуден, иначе щял да бъде уволнен.

Дори посочва, че след като приключил болничният му, не бил върнат в сградата на Пътна полиция, а в кабинет в СДВР, който бил празен - в него нямало мебели. Съдът обаче отсъжда срещу Тенев, тъй като той не само не посочил доказателства, че е натискан да подаде заявление за преназначаване, а дори не казва той го е принудил.

Така Тенев остана в Охранителна полиция в Асеновград.

На 10 май тази

година обаче бе

арестуван и

изведен с

белезници пред

колегите си

Той бе обвинен в държане на 554 патрона в дома си в с. Крум, както и в престъпление по служба. Според разследващите е

нарушил

вътрешните

правила в МВР

за сключване на

договори за

дарения

В периода от февруари до 28 април полицаят получил безвъзмездно от община Асеновград нови камери за сградата на РУ - Асеновград, и 4 гуми за служебната “Лада Нива” на обща стойност 10 500 лева.

В МВР обаче даренията минават за одобрение през специална комисия. По неофициална информация полицаят е задвижил процедурата, но е получил дарението преди разрешението. Затова е обвинен, че е превишил властта си, като е избрал две фирми, които да оборудват РУ - Асеновград, с камери, да доставят авточасти и консумативи, както и да извършват ремонти на патрулките.

“Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като Тенев подписвал част от тях от името на същата институция. Обвиняемият е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, а не по установения ред, като не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени по негови указания”, твърдят от прокуратурата.

След като го задържаха за 72 часа, от прокуратурата освободиха Тенев срещу гаранция от 10 000 лв., а разследването срещу него продължава. Държавното обвинение обаче не поиска отстраняване от длъжност, затова сега Рашков само е преназначил полицая, без да има правна пречка.

Тенев може да

остане на поста

до 2022-а,

т.е. максимум 9 месеца, защого навършва 60 години, а това е пределната възраст за работа в МВР. Той е временно преназначен, формалният повод е, че Цурински е в болнични.

Според източници на “24 часа”, преди да бъде задържан, срещу Тенев е имало проверки от дирекция “Вътрешна сигурност”. Една от тях е засягала получена информация, че е

поискал от

ходжа да направи

черни магии на

бившия вътрешен

министър

Младен Маринов,

както и на тогавашните главен секретар на МВР Ивайло Иванов и шеф на СДВР Георги Хаджиев.

Проверката обаче не дала никакъв резултат, тъй като в Наказателния кодекс няма член за черна магия. Самият Младен Маринов реагира на информацията със смях.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Снимка Pixabay

Тялото на 16-годишно момиче е открито в ромския квартал "Изток" в Луковит

Мика Зайкова: Добавката от 50 лева за пенсионерите остава

Мика Зайкова: Добавката от 50 лева за пенсионерите остава

Крум Зарков

Крум Зарков: Колкото съм джендър, толкова съм и кандидат на Радев за председател на БСП

Румен Радев

Румен Радев и Зоран Заев говориха по телефона за доверието и спорните въпроси

СНИМКА: Архив

МОН има тестове за малките ученици до 10 декември

Корнелия Нинова на среща с кметове на БСП СНИМКА: БСП

Нинова: Трябва да се помогне на местната власт, която поема първите удари в кризата

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber