Керемедчиев: Повишението на данъците е неминуемо

https://www.24chasa.bg/novini/article/10316584 Керемедчиев: Повишението на данъците е неминуемо Керемедчиев: Повишението на данъците е неминуемо www.24chasa.bg
Милен Керемедчиев Кадър: БНТ
Милен Керемедчиев Кадър: БНТ

На последната среща европейските лидери показаха неспособност да се справят със сериозните предизвикателства - с мигрантите, с коронавируса, последно - всяка държава членка със своя национален бюджет да се справя с нарастващите цени на енергийните доставки. Няма единна позиция как да се спре скокообразният ръст на цените на енергийните доставки. Това заяви в предаването на БНТ "Още от деня" Милен Керемедчиев, бивш координатор на Пакта за стабилност на Югоизточна Европа. 

"Вижда се, че Франция, Испания, Гърция настояваха ЕС да купува общо енергоносителите, но Германия настоява това да не е така - те си чакат "Северен поток 2" - обясни той. - Интересно бе и изказването на руския президент Путин, който обвърза повишаването на доставките с газопровода. Русия ще изчака пускането му. И ако това не е извиване на ръце..." 

Според него Германия не е ключът към разрешаването на противоречията, защото големите страни-членки са различни като развитие и преход към зелените технологии. Докато северните държат това да става по-бързо, Полша, България разчитат на въглищата.

"8% от БВП на страната зависи от производства, разчитащи на въглища, те много трудно и с тежки реформи ще преминат към зелена енергетика - допълни експертът. - Румен Радев, Франция настояха с група страни  ядрената да се признае за чиста и екологична. Унгария защити Полша заради проблемите й с решението на Конституционния съд и върховенството на закона. Когато има групи по интереси и няма единно становище, ЕС ще продължава да бъде слаб." 

Според Керемедчиев цените ще растат, инфлацията ще галопира, ЕК трудно ще наложи Плана за възстановяване и няма механизми да се справи с ръста на цените. 

Той смята, че новите мерки по Плана ще доведат или до вземане на нови заеми или до вдигане на данъците.

"Вървим към плавното им повишение - неминуемо е", смята той. Според него повишението на корпоративния данък от 10 на 15% няма да отблъсне чуждите инвеститори. 

"Те се плашат от тежката бюрокрация, от корупцията - посочи Керемедчиев. - В Плана са заложени 16% от очакваните приходи за държавната администрация. Вместо да намалим административната тежест, тя ще става още по-агресивна."  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Българска народна банка. Снимка: Архив

Печалбата на банковата система към 31 октомври е 1,2 милиарда лева

Аркади Шарков СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Експерти: Връщането на болниците към бюджетни предприятия е модел, отхвърлен в света

Рекламните агенции: Пазарът расте със 17% до 2023 г.

Рекламните агенции: Пазарът расте със 17% до 2023 г.

СНИМКА: Pixabay

Агенцията по вписванията пусна гореща телефонна линия

37 500 проверки са направили трудовите инспектори.

Направиха 17 хил. проверки за недеклариран труд

Фондова борса
Снимка: Ройтерс

Спад на борсите и на цените на петрола след съмнения за ефективността на ваксините срещу Омикрон

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber