След 2 години македонците отново искат Гоце Делчев само за тях

https://www.24chasa.bg/novini/article/10316468 След 2 години македонците отново искат Гоце Делчев само за тях След 2 години македонците отново искат Гоце Делчев само за тях www.24chasa.bg
проф. Ангел Димитров
проф. Ангел Димитров

След като преди 2 г. българо-македонската комисия, която трябва да изясни историческите въпроси, постигна съгласие честванията за Гоце Делчев да се провеждат съвместно, македонците вече отказват и това. 

"Кръглата годишнина на Гоце Делчев, която е следващата година (б.а. - 150 г. от рождението му), отново предизвиква у тях нежелание за съвместно честване", разказа днес пред журналисти българският съпредседател на комисията проф. Ангел Димитров.

Днес приключи 15-ото заседание на комисията. От началото на пандемията и малкото пъти, в които тя заседава се организират чрез видеоконферентна връзка. Вече втора година обаче учените не могат да постигнат никакъв напредък. Комисията бе създадена след като България и Македония подписаха договор за добросъседство през 2017 г.

Надявахме се, че нещо може да се промени. Направихме така, че да може да се постигне съгласие, но вчера следобед се промени нещо и колегите ни от Република Северна Македония се върнаха към старите си позиции. Те не могат да допуснат мисълта за обща история и за това, което е заложено в договора за приятелство и добросъседство, каза той.

Освен за Гоце Делчев, македонците отказали да отбележим заедно и кръглата годишнина от издаването на сборника на братя Миладинови.

Историците опитали да изработят и обща формулировка на текст за цар Самуил. "Направихме усилие да постигнем съгласие и по този въпрос, но македонските историци отказаха. Малко трудно ще излезем от 10-11 век и не виждам желание от нашите колеги да напуснат собствената интерпретация за историческото време", каза Димитров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Ива Митева СНИМКА: Архив

Ива Митева: Конституционен съдия? Когато му дойде времето

България в червено: 53 900 нови болни за седмица, но с 99 по-малко в болница и минус 49 тежки (Обзор)

България в червено: 53 900 нови болни за седмица, но с 99 по-малко в болница и минус 49 тежки (Обзор)

Корнелия Нинова на парламентарната трибуна Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Корнелия Нинова: Готови сме с промени в Закона за водите


Кирил Петков

Часове след ултиматума на Кремъл Кирил Петков защити пред парламента натовския ни избор (Обзор)

Премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски се разбраха да променят преговорите между двете страни при посещението на българския министър-председател в Скопие.

Северна Македония залага на албанци в преговорите с България (Обзор)

Всички пенсии ще се вдигнат с 6,1% по швейцарското правило от 1 юли.

Минималната пенсия се вдига до 392,57 лв. от 1 юли (Обзор)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber