С. Стойчев: По-добре оядени келнери, които крадат, отколкото всеки път нови

https://www.24chasa.bg/novini/article/10316067 С. Стойчев: По-добре оядени келнери, които крадат, отколкото всеки път нови С. Стойчев: По-добре оядени келнери, които крадат, отколкото всеки път нови www.24chasa.bg
Доц. Стойчо Стойчев
Доц. Стойчо Стойчев

Парламентаризмът се провали защото изпълнителната власт е функция на договорки между партии, а партиите се провалиха в парламента, каза Слави Василев в предаването на Нова тв "Пресечна точка" - Имат думата социолозите. 

"Българите имаме проблем с плурализма, той ни се вижда вреден - заяви политологът Стойчо Стойчев. - Слава Богу, че партиите не са на един акъл. В Туркменистан и други са на един акъл. Там всички ръкопляскат. Така че ако тук са на един акъл, това означава, че нещо не е в ред. Партиите изразяват сблъскващи се гледни точки. Конфликтът от улицата се пренася в парламента вместо да се бием по улиците. Ако в демокрацията  мнозинството налага своите решения, ще се стигне до радикализиране и ще започнем да се бием по площадите. Дори представителството да не е в състояние да излъчи изпълнителна власт, така се решават конфликтите, да не виждаме гражданите някакво монолитно тяло, което е с едно мнение, не е така." 

"Два поредни парламента, в които партиите не могат да се разберат, защото апетитите за власт са толкова големи", каза Слави Василев. 

На въпрос какво ще обедини партиите, за да излъчат правителство, Стойчев каза, че може би нещо ни е предпазило, за да не сбъркаме. Порочно родени коалиции не са донесли нищо добро на България, не ми е известно такова, родени заради самата власт, твърде голямо вторачване в това правителство."

"Не защитавам нито един кабинет, ако имам претенция да съм носител на морал, на новото... Ако ще се прави коалиция, тя трябва да е на принципна основа с ясни ангажименти", допълни политологът. 

"Принципната основа е да не се краде", каза Слави Василев. 

"След 5 години ще видим - крадоха ли - по-добре да държиш оядени келнери, които крадат по-малко, отколкото всеки път нови," коментира Стойчев.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Новият парламентарен шеф Никола Минчев обеща да наложи нов тон на работа в пленарната зала.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Никола Минчев - най-младият шеф на НС, скромно не гласува за себе си (Обзор, графика)

Снимки МО

Започва строителството на новите патрулни кораби за ВМС

Кирил Петков и негови колежки се снимаха на трибуната за спомен.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Бюджетът - служебен или редовен, заложи първи мини в отношенията с Радев (Обзор)

Протест пред парламента не позволи на депутатите да спазят традицията и да направят общата си снимка на стълбите пред централния вход на Народното събрание. От общия кадър отсъстват представителите на ДПС и “Възраждане”.

Мир и любов обладаха депутатите, всички обещават да осигурят стабилно управление (Обзор)

Всички зам.-председатели седнаха заеха местата си до шефа на 47-ото НС, а Атанас Атанасов се оказа в най-вкрая.

Драма вдясно около теча на мейли от ДСБ, а Атанасов може и да падне

Кирил Петков

Кирил Петков: Скандалът с ДКК бе опит да се провалят преговорите, Рашков остава

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber