Аркади Шарков: Стимулите за лечение на COVID са спестени от бюджета за болнична помощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/10315861 Аркади Шарков: Стимулите за лечение на COVID са спестени от бюджета за болнична помощ Аркади Шарков: Стимулите за лечение на COVID са спестени от бюджета за болнична помощ www.24chasa.bg
Аркади Шарков СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Аркади Шарков СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

По време на пандемията има рязък спад в хоспитализациите по клинични пътеки

"По време на COVID пандемията има рязък спад в хоспитализациите - ако до 2019 години е имало 2,5 милиона хоспитализации, то през 2021 г. те са с около 500 хиляди по-малко, което води до тези резерви, които НЗОК е успяла да съхрани и сега да разпредели като стимули за лечение на COVID-19. Това са неусвоени пари от бюджета за болничната помощ". Това коментира пред БНР Аркади Шарков, здравен икономист, експерт в Експертния клуб за икономика и политика ЕКИП.

Личните лекари ще изписват безплатни лекарства срещу COVID-19
По думите на икономиста борбата със здравната криза трябва да се разглежда в свързаност с борбата с нарастващата инфлация:

"Въпросът е дали тази помощ, дадена веднъж, както стана с пенсиите, после ще може да бъде отнета. Това е нещо, което се обсъжда. 90% от приходите на лечебните заведения идват от клинични пътеки. Те трябва да се върнат към нормалната си функция и практика - да получават парите си на база извършена дейност. Ето защо има нужда от увеличение на цените на клиничните пътеки, ако парите давани за COVID кризата изчезнат. Рано или късно това трябва да се случи, ако не се случи, ще имаме покачване на дълговете на държавата с вземане на нови държавни заеми", обясни още той.

Според Шарков здравната криза вече е прераснала в социално-икономически план, което се вижда по броя на здравно неосигурени лица, които в момента са близо 1 милион. "Тези нелекувани хора ще са в бавно нарастваща прогресия, която ще рефлектира и икономически", каза още той.

Икономистът коментира въвеждането на зелен сертификат, като предположи, че те ще са повод за увеличаване и на темпа на ваксинация, но и ще стимулират издаването на фалшиви сертификати.

По думите на Аркади Шарков трябва да се готвим за скъпа зима. "Парно ще има, но то ще бъде скъпо. Ще има изобилие от стоки, но цените им ще бъдат непосилни за някои хора", каза още той.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

Коронавирус
Снимка: МЗ

Европа премина прага от 75 млн. случая на коронавирус

Италианец отиде на ваксинация със силиконова ръка, разкриха го и го арестуваха

Италианец отиде на ваксинация със силиконова ръка, разкриха го и го арестуваха

Три квебекски елена са се заразили с Ковид-19

Диви животни се заразиха с Ковид в Канада за първи път

СНИМКА: Pixabay

СЗО: Не са установени смъртни случаи при щама Омикрон

COVID-19.

Всички пътници, пристигащи в Сърбия от рискови страни, трябва да се регистрират в специален сайт

СНИМКА: Pixabay

"Байонтех" ще създаде ваксина срещу Омикрон за 100 дни

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber