Пращат машини в Гърция, а няма кой да гласува

https://www.24chasa.bg/novini/article/10315274 Пращат машини в Гърция, а няма кой да гласува Пращат машини в Гърция, а няма кой да гласува www.24chasa.bg
Министър Стоев (в средата) с ръководителите на работната група за изборите - Иван Кондов (вляво) и Кали Анастасов. СНИМКА: АРХИВ
Министър Стоев (в средата) с ръководителите на работната група за изборите - Иван Кондов (вляво) и Кали Анастасов. СНИМКА: АРХИВ

Машини за гласуване ще бъдат изпратени на гръцките курорти за изборите на 14 ноември, макар там вече да няма почиващи българи. Причината е, че през лятото в секциите там гласуваха над 100 души, което по сегашните текстове в Изборния кодекс, предполага те да се отворят автоматично и на тези избори. 

За този проблем предупреди отдавна Министерството ни на външните работи. Освен че не е решен към днешна дата, и при редовния вот, и при евентуален балотаж, машини ще трябва да се закарат и до там. Както и да се намерят членове за секционните комисии.

Ако има втори тур, ще бъдем изправени пред много голяма трудност. Тя е, че с промяната на Изборния кодекс, с която бяха увеличени секциите зад граница - над 700, 800, вероятно така ще продължи и в бъдеще, това не е предвидено от законодателя, но за много кратък период ще трябва отново да изпратим бюлетини, предупреди постоянният секретар на Министерството на външните работи и председател на работната група, която подготвя вота зад граница, Иван Кондов.

Това, което много ни притеснява е, че ЦИК обмисля варианта вместо да бъде сложен нов софтуер в машините, които вече сме изпратили, да изпратим нови машини от тук. С това ще ни натовари нас и е изключително голямо предизвикателство. Правихме анализи и мога да ви кажа, че ако не получим бюлетините и машините до 16 ноември, което е вторник, сутринта, не сме сигурни, че можем да осигурим машини навсякъде. Дори този срок не гарантира, че навсякъде ще доставим, все пак има процес на вземане на решения дали ще има втори тур. Ясно е, че в понеделник няма да могат, но много ни се иска поне част от книжата и машините да ни бъдат дадени. Подготовката при нас отнема поне един ден, подчерта  Кандов.Той припомни и, че на много места съботата е неработен ден и веротно ще има проблеми с доставката и заради това. В някои северни страни пък можело да има допълнителни метеорологични промени.

Секциите, които бяха открити в Гърция по време на лятото заради многото почиващи там, сега пък са открити автоматично, защото в тях са гласували над 100 души. Освен че за тях трябва да се осигурят членове на избирателната комисия, и там ще трябва да се доставят машини за евентуалния балотаж. До повечето от тях обаче се стига с ферибот и ако метеорологичната обстановка е лоша, това може да попречи на доставката, разказа Кондов.

На предишните избори получихме машините 14 дни преди изборите, имахме много препядствия, но успяхме да ги преодолеем, благодарение на факта, че имахме време. В този случай ще имаме само 3 дни машините да пристигнат не до дипломатическите консулства, а до секциите, каза той.

Бюлетините за гласуването пък вече са получени в министерството и то е започнало процеса за пренасянето им в чужбина чрез дипломатическата поща. Пред журналисти Кондов напомни, че още при началната подготовка на изборите, от министерството са поискали, ако ЦИК възложи на тях да разнасят машините, това да стане поне 20 дни преди датата за вота.

Ние вече сме в този срок. Все още не сме получили машините, подчерта той. Кондов напомни, че процесът по пренасянето им може да се забави заради мерките по летищата заради пандемията, а и защото на някои места зимата вече е започнала.

За първи път на тези избори ще бъде отворена и секция в Бахрейн, съобщи пък зам.-шефът на работната група Калин Анастасов.

Между 130 -140 секции се очакват във Великобритания, докато в Турция са между 115 и 125 секции.

Засега в около 4 държави - Германия, Швейцария и още две ще се изисква задължително членовете ни на СИК да покажат зелен сертификат или отрицателен тест, подчерта Анастасов.

Засега няма държава, в която за да упражнят правото си на глас, българските граждани да трябва да представят някакъв вид сертификат, увери той. Но предупреди, че това може да се промени.

Спад на заявленията и възможно забавяне в деня на вота, ако много хора се дописват

Спад на заявленията за гласуване в чужбина, отчита Министерството на външните работи. Причината за това вероятно е високият брой на секциите, които ще бъдат открити автоматично зад граница. Това обаче може да доведе до забавяне в деня на изборите, ако се наложи членовете на секционните комисии да дописват много хора в избирателните списъци.

Броят на автоматичните секции е 671. Това показва, че промените в Изборния кодекс, които бяха направени в 45-ото НС затвърждават практиката да имаме много голям брой секции зад граница. Срокът за подаване на заявления изтече на 19-и и въпреки че срокът за одобрението от ЦИК им все още не е изтекъл, по наша прогноза секциите ще бъдат общо 760 в 68 държави, каза той.

Въпреки че това решение на ЦИК все още предстои, в около 200 секции ще се гласува с машини. Нашата прогноза е, че ще са 360 машини, ще зависи от решението на ЦИК обаче в колко секции да се гласува с по две машини. Подадени са малко над 56 хил. заявления и очевидно откриването на автоматични секции е довело до това, че има спад на подадените заявления. На предишните избори бяха над 70 хиляди, а на предишните на 4 април - над 80 хил. Това е обаче основно проблем за секционните избирателни комисии, тъй като те ще трябва да дописват повече гласоподаватели в списъка в деня на изборите. Това може малко да забави процеса, предупреди Кондов. Но подчерта, че макар изборите да са 2 в 1, списъкът ще е един.

Друг проблем е назначаването на членовете на секционните комисии, предложени от партиите.

Молбата ни към ЦИК винаги е била това да се изтегли възможно най-рано, защото понякога избора на партиите попада върху хора, които дори не знаят, че са назначени, нямаме им номерата или се отказват в последния момент, продължи Кондов. Той подчерта, че така по някога се оказва, че за сънародниците ни зад граница, които наистина са помогнали за организацията на изборите, места в секционните комисии няма.

Понякога хората, избрани от партиите, пък не били добре подготвени, но въпреки това били назначавани за шефове, което създавало напрежение сред сънародниците ни зад граница, стана ясно още от изказването му.

От България ще бъдат изпратени около 400 души за членове, а още 250 ще бъдат включени от задграничните ни представителства. Очаква да се включат и около 2800 българи.

Външното ни министерство е готово и да предостави техническа платформа, през която да се обучават членовете на комисиите. Заради пандемията, присъственото обучение на членовете, е ограничено. Често и много от хората, които са преминали през него, се отказвали малко преди вота. 

Готови сме да предоставим платформа, но това трябва да го реши ЦИК, защото е от техните правомощия, каза още той.

Имаше проблем с протоколите, много често серийният номер, който е отдолу, не излизаше, отрязваше се и това са 30% от причините протоколите да бъдат връщани за дообработка отново. Сега това е поправено. Ще има два номера на всеки протокол и не би трябвало да има проблем със сканирането, коментира Кондов. Той подчерта, че идеята това да се направи, е била на екипа на МВнР.

Друг проблем на миналите избори е било закъснението на методическите указания към комисиите от ЦИК

Членовете на комисиите - необучени, законодателството ни - лошо, според външни наблюдатели

Няколко препорки от доклада на външните наблюдатели наследните избори у нас, изчете още Кондов прд журналистите. Всяка година такива наблюдатели от различни организации, партии идват у нас, за да съблюдават изборния процес. Сред критиките в последния доклад е включен и натискът върху медиите, стана ясно от изказването на Кондов. Той обаче очерта четири препоръки.

1. Да се преразгледа законодателната база и да се приведе с международните стандарти.

2. Да се провеждат обученияна членовете на СИК

3. ЦИК да подобри административния и техническия си капацитет

Това го забелязваме и ние. Не е лесна задача 15 човека да организират изборите у нас и в чужбина. Министерството на външните работи се е превърнало в тяхна администрация, посочи Кондов. Той напомни и, че по избори министерството върши дейност, която не им е наложена по закон.

4. Да се преразгледа възможността да се дописват избиратели в деня на вота

Препоръчва се активна регистрация. Това е добра практика и би трябвало да се разгледа от следващото Народно събрание. Нашето виждане е, че може би е време да се премине към дистанционно гласуване или по пощата, тъй като организирането на изборите по този начин е изключително енергоемко и скъпо, и вече става почти невъзможно, каза Кондов. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"24 часа" на 27 януари - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 27 януари - вижте първите страници през годините

9916 нови случая на COVID-19 - 26,38% от тестваните, 70 души са починали

9916 нови случая на COVID-19 - 26,38% от тестваните, 70 души са починали

Шест града със спецстатут на стари столици (Обзор)

Шест града със спецстатут на стари столици (Обзор)

Александър Тодоров вече не е депутат.
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Освободиха депутат да оглави тотото с цитати от Макиавели и съвети за образоване (Обзор)

Премиерът Кирил Петков и военният министър Стефан Янев бяха изслушани извънредно от депутатите за кризата НАТО - Русия.

СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Засилваме армията си с нов батальон за бързо реагиране (Обзор)

Иван Манев от “Продължаваме промяната” предпочете да се тества със слюнка.
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Депутати плюят като децата за COVID, но няма кой да глоби тези без сертификат и тест (Обзор)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber