Нарушения за 24 млн. лв. по проекти по ОПИК в Северозапада

https://www.24chasa.bg/novini/article/10315273 Нарушения за 24 млн. лв. по проекти по ОПИК в Северозапада Нарушения за 24 млн. лв. по проекти по ОПИК в Северозапада www.24chasa.bg
Нарушения за 24 млн. лв. по проекти по ОПИК в Северозапада

Нарушения по проекти по ОПИК за 24 млн. лв. са открити в Северозападния регион след анализ на ефекта от безвъзмездната помощ, отпусната по програмата. Най-много са нарушенията в провеждането на обществени поръчки, както и в начина на закупуване на активи. 

Това съобщи министърът на икономиката Даниела Везиева на брифинг. Общо по програмата в периода 2014-2020 г. са сключени 2913 договора за 2,63 млрд лв. В Северозападния регион, който е приоритетен, проектите са за 478 млн. лв. Там са обаче и 1/3 от нередностите - 94 от общо 333. 42 от тях са в ИТ сектора - фирми са регистрирали, че разработват софтуери, докато работещите лица всъщност били наети на друго място. 

Държавата наистина се опитва да подпомогне бизнес средата. В Северозападна България обаче стандарта на живот и търсените ефекти от програмата не са се подобрили и за това при новите мерки, заложени в Плана за възстановяване, ще се разработят допълнителни мерки за контрол. Защото нашата народопсихология е как да направим нещо, за да спечелим пари, без да правим нищо, заяви министър Везиева. 

От Европейската прокуратура в момента се правят проверки, голяма част от средствата вече са възстановени, стана още ясно на брифинга. 

Везиева поясни още, че изпълнителният директор на ДКК Атанас Гогов, който беше назначен по времето на предшественика й Кирил Петков, е бил сменен с решение на Съвета на директорите на консолидационната компания, тъй като е извършил ПТП, докато е управлявал служебна кола за лични нужди. 

Продължавали конкурсите за смяна на членовете на борда във ВМЗ Сопот, както и проверките за законността на ремонтите на язовирите, изпълнявани от "Монтажи". 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Оборотите на търговците през декември обикновено са пет пъти над обичайните за останалите месеци. Тази година обаче заради инфлацията очакванията за големи приходи са по-скромни.

СНИМКА:РУМЯНА ТОНЕВА

Инфлацията продължава, 1/5 от бизнеса ще вдига цените

Гълъб Донев и Васил Велев са категорични, че трябва да се спре явлението “пари в плик”.

Идея към социалния министър: минималната заплата да се договаря според професията (Обзор)

БНБ определи осем банки като системно значими,.

Виж кои са важните банки според БНБ

Хотелите работят с намален обем и се затрудняват да посрещат разходите си.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Все повече хотели ще работят с намален обем, всеки пети затваря

Италиански икономист: Членството на Китай в СТО съдейства за дълбоки промени в световната икономика

Италиански икономист: Членството на Китай в СТО съдейства за дълбоки промени в световната икономика

СНИМКИ: Радио Китай

Китай получи от Русия мащабно оборудване за АЕЦ „Сюдабао"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber