Галина Захарова първа подава оставка от ВСС като протест срещу лобизма

https://www.24chasa.bg/novini/article/10313425 Галина Захарова първа подава оставка от ВСС като протест срещу лобизма Галина Захарова първа подава оставка от ВСС като протест срещу лобизма www.24chasa.bg
Галина Захарова първа подава оставка от ВСС като протест срещу лобизма

Кандидатката за поста на Лозан Панов е отличена като “Юрист на годината” за 2011-а заради смелостта ѝ да се опълчи срещу “кухата кадрова политика” на ВСС

“Кандидатурата на Галина Захарова отговаря на всички изисквания - не само формални, но и като стандарти, които да бъдат изисквани от хората на най-високите позиции в съдебната власт. Тя е преминала през всички нива, показала е достойно поведение, включително във ВСС, когато не е съгласна с негови решения. Получила е доверието на своите колеги и тази кандидатура заслужава подкрепа.”

Това заяви правосъдният министър Янаки Стоилов преди началото на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък. Тогава кадровият орган допусна единодушно с 14 гласа “за” кандидатурата на зам.-шефката на Върховния съд в надпреварата за негов председател. Тя беше предложена от колегите си във ВКС с пълно мнозинство.

Галина Захарова ръководи Наказателната колегия на ВКС от 2018 г. по предложение на Лозан Панов. Първи я номинираха от Търговската, която се оглавява от съдия Дария Проданова. Тя внесе и предложението във ВСС.

За Захарова гласуваха 83 от имащите право на глас върховни съдии. На заседание на Пленума на ВКС на 18 октомври, са участвали 84 съдии от 91. Самата тя не е гласувала.

По закон номинации за председател на ВКС могат да правят Пленумът на съда, който вече излъчи Захарова, Янаки Стоилов, който каза, че няма да се възползва, и най-малко трима от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Неофициално се твърди, че Захарова

няма да остане

единственият

кандидат

за председател на ВКС и членове на съдийската колегия ще номинират някого. Засега обаче не е ясно кой ще е.

Магистрати прогнозираха, че е малко вероятно да е съдия от ВКС, защото едва ли някой би играл срещу свой колега. Дали ще има втори, ще се разбере на 28 октомври, когато изтича срокът за номинации.

За първи път ВКС може да има председател, посочен от самите съдии. Изслушването и гласуването ще са на 14 януари.

При предишния избор кадровиците предпочетоха не посочената от Пленума на ВКС Павлина Панова, а номинирания от петима от съдийската колегия - Лозан Панов.

Захарова е известен наказателен съдия, извървяла цялата йерархия в съда. До последно като председател на състав решава окончателно дела за тежки престъпления, като за убийства, грабежи, изнасилвания, измами.

През 2018 г. тя е председател на състава, който потвърждава осъдителната присъда за кокаиновия крал Евелин Банев-Брендо по делото му за пране на пари от наркотрафик. По закон обаче той не е длъжен да се явява на заседанията във ВКС и вече беше избягал от страната.

Галина Захарова е родена на 4 май 1964 г. Завършва английската гимназия в София, а през 1988-а и право в Софийския университет. Оттам нататък целият ѝ професионален път е свързан със съдебната система.

След дипломирането си започва като стажант-съдия в Софийския градски съд, после става и младши съдия.

От 1991 до 1992 г. е районен в Пети районен съд, като през 1992 -а става негов заместник-председател. Правораздава в Софийския градски съд 5 години, като една година е и негов зам.-шеф. После преминава в апелативния съд, на който също става заместник.

При номинацията ѝ колегите ѝ изтъкват, че има и богат административен опит.

През 2007 г. Галина Захарова е избрана за член на ВСС от съдийската квота, тоест тя не е назначение на парламента, а е била номинирана и подкрепена от колегите си.

Четири години по-късно обаче, през 2011 г., тя заедно с колежката си Капка Костова подават оставки от ВСС в знак на несъгласие срещу избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд. Янева бе смятана за близка до тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Двете съдийки се обявявят против лобизма в съдебната система.

През същата година те получиха и приза “Юрист на годината” “заради смелостта им да се опълчат срещу порочната (куха) дефектирала кадрова политика на ВСС.

Всъщност Захарова и Костова са първите в историята на ВСС, които подават оставки. Тя се връща на работа в апелативния съд, а две години по-късно вече е във ВКС.

През 2015 г. Захарова е и сред съдиите, които протестират пред Съдебната палата. Протестът на тогите се води от Лозан Панов. Той я предлага през 2018 г. за свой заместник и ръководител на Наказателната колегия. Съдийската колегия я одобрява единодушно с 11 гласа “за”. Впрочем същите кадровици ще участват и в гласуването на 14 януари.

По-късно Захарова

защитава колегите

си от нападките

на един от кадровиците Боян Новански.

Тя е участвала в аналитичното звено на ВКС, била е съдия докладчик по важни тълкувателни дела, хоноруван асистент в Софийския университет. Преподавала е наказателен процес на разследващи полицаи в Академията на МВР, както и на бъдещи магистрати в Националния инстут на правосъдието. Според колегите ѝ тя познава проблемите на съдийската общност, освен това отговаряла на профила за шеф на ВКС, очертан от пленума още през 2014 г. - професионалист с нравствени качества, който ще издигне авторитета на съдебната система, но и ще отстоява нейната независимост.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов

„Възраждане” ще поискат референдум за зеления сертификат

Директорът на Столичния инспекторат Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: Имам забележки към снегопочистващите фирми

Натиск да пуснем Македония в ЕС срещу милиардите по плана за възстановяване (Графика)

Натиск да пуснем Македония в ЕС срещу милиардите по плана за възстановяване (Графика)

Новият вариант на коронавирус - Омикрон
Снимка: Пиксабей

Първи съмнения за Омикрон в България

Очаква се да стане ясна структурата на Министерския съвет

Очаква се да стане ясна структурата на Министерския съвет

СНИМКА: pixabay

Българските студенти отбелязват днес своя празник, честван за първи път през 1903 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber