Брюксел предлага кадрова помощ и хеликоптери, ако не ги догоним с ваксинацията (Обзор, инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10313390 Брюксел предлага кадрова помощ и хеликоптери, ако не ги догоним с ваксинацията (Обзор, инфографика) Брюксел предлага кадрова помощ и хеликоптери, ако не ги догоним с ваксинацията (Обзор, инфографика) www.24chasa.bg
Нови ваксинационни пунктове продължават да отварят в цялата страна. По обяд в четвъртък заработи такъв и пред НДК.
Нови ваксинационни пунктове продължават да отварят в цялата страна. По обяд в четвъртък заработи такъв и пред НДК. СНИМКА: Столична Община

Зелен паспорт и за обслужващите на гише в администрация

Брюксел е притеснен от хода на епидемията у нас и изоставането на България с ваксинацията. Затова еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду предлага да бъде задействан механизмът за гражданска защита на Европейския съюз, който би оказал на България координирана помощ за контрол на разпространението на COVID-19.

Това обяви Кириакиду във видеоконферентна връзка с министър Стойчо Кацаров.

Механизмът предвижда помощ на съответната страна членка за справяне с риска. По него се поддържа и общ европейски резерв от обучени медицински кадри, полеви болници, спасителни екипи, противопожарни самолети и пр., тъй като е замислен основно за борба с природни “или причинени от човека” бедствия. По него ЕС започва да координира и допълва действията на национално ниво.

България е последна в съюза по ваксини. След като от два дни за първи път от пролетта насам пак се извиха опашки заради въвеждането на зеления сертификат, броят поставени ваксини за денонощие се утрои спрямо среднодневния. За 20 октомври са отчетени 13 484 дози, а в четвъртък само до 17 ч в бяха

поставени

23 206 дози.

Така най-сетне

достигнахме 24%

ваксинирани

“Основната ни обща цел трябва да е увеличаване на ваксиналното покритие в България”, подчертава еврокомисарката. Тя подкрепя въведеното изискване за зелен сертификат като вход за обществените места, съобщиха от МЗ.

Както изглежда, това ще повиши ваксиналното покритие в страната - пред големи столични болници имаше опашки от желаещи да си поставят ваксина, коментира и министър Кацаров.

Двамата с комисарката ще имат среща на живо другата седмица.

Ако мерките не дадат очакваните резултати и болниците се запълнят критично, ще се стигне до пълен локдаун. В такъв случай отново по механизма може да се осигурят транспорт и лечение на пациенти, особено интензивни, в близки до нас страни със санитарна авиация. Вариант е и

да ни се окаже

помощ с

персонал,

който да обслужва пациентите у нас, обясни зам. здравният министър д-р Тома Томов. Това това също е обсъдено с комисарката.

За всички обекти, които са засегнати от новите мерки, здравното министерство ще даде картбланш до неделя включително. Дотогава, при проверка от РЗИ и установяване на нарушение те ще получават

само

предписание,

не и глоба

Здравното министерство ще осигури на всички работодатели безплатни тестове, така че сутрин служителите им, които не са ваксинирани или преболедували, да могат да си правят тест. Той трябва да бъде извършен от сертифициран за това човек.

В държавната администрация също се въвежда зелен сертификат за работещите на гише, които обслужват хора.

Родители, на които се налага да останат у дома заради онлайн обучението на децата и за целта се налага да ползват неплатен отпуск, имат право на месечна целева помощ, припомниха от социалното министерство. Тя е за всички с деца до 14 г., включително ако ходят на ясли и детска градина.

Размерът ѝ е

650 лв. при едно

дете и 975 лв.

при две и повече, като в този размер се получава при дистанционно обучение над 10 дни.

Иначе се изчислява според продължителността на мерките.

Нови ваксинационни пунктове продължават да отварят в цялата страна. По обяд в четвъртък заработи такъв и пред НДК.

Преболедувалите със сертификат за година, бележката след първа доза също става вход

Новите мерки ощетяваха над 300 000 българи с изтекъл или изтичащ срок на зеления паспорт

Срокът на сертификата за преболедуване ще се удължи от 6 месеца на година, а бележката, която ни дават след поставяне на първата доза, става равноправна на територията на страната на зеления паспорт - тя също ще бъде вход за всички дейности на закрито и ще се приема при проверка. Срокът ѝ обаче ще е месец, после трябва да се извади сертификат след завършване на пълния имунизационен цикъл.

Тези промени въведе здравният министър Стойчо Кацаров в първия ден от действието на новите мерки.

Решението е взето след

съгласуване с експертните съвети

по инфекциозни болести,

епидемиология и имунология

Така ощетените първоначално над 300 000 българи, които са преболедували COVID и за които 6-месечният срок на зеления сертификат вече бе изтекъл или изтичаше до месец, няма да бъдат ограничавани.

Проблемът при част от тях беше, че за тези с висок титър на антителата имунолозите не препоръчват да бързат с ваксинация и на практика за тях оставаше възможността само да се тестват, за да имат достъп до всички дейности на закрито, а в някои случаи - и за да отидат на работа.

Допълнително облекчение за тях е и това, че здравното министерство реши да признае и антигенните тестове като доказателство за боледуване. То ще създаде индивидуален за страната зелен сертификат, който да позволи свободното движение и на тези хора. (Всичко за зелените сертификати виж на инфографиката)

Рекордните 106 000 сертификата са били изтеглени в сряда, ден преди в сила да влязат новите мерки, съобщиха от “Информационно обслужване”. До 15 часа в четвъртък броят им е бил над 64 000, като се издават около 15 000 документа за час.

Зловредни атаки тип “отказ от услуга” (DDoS) са довели до срива в системата на Националната здравноинформационна система в сряда и четвъртък. Това за момента

блокира както сайта, така и

достъпа на работещите в РЗИ,

ваксинационните центрове

и болниците до системата

и те не можеха да вкарват данните на имунизираните. А основната част от наредилите се на опашка за ваксина избраха “Янсен” именно за да могат да получат документа си веднага.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Първи председателски съвет в парламента - ще се влиза ли със зелен сертификат

Първи председателски съвет в парламента - ще се влиза ли със зелен сертификат

Обработват улиците срещу заледяване в София

Обработват улиците срещу заледяване в София

СНИМКА: pixabay

Проливен дъжд на прохода Предела - има откъснати скални маси

Калина Константинова

Калина Константинова: Всяка партия ще получи вицепремиер

АСЕН ВАСИЛЕВ

350 млн. лв. струва съкращаването на 30 000 чиновници

Пожар пламна в училище в Карнобат

Пожар пламна в училище в Карнобат

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber