Комисар Габриел откри нов европейски суперкомпютър в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/10312924 Комисар Габриел откри нов европейски суперкомпютър в България Комисар Габриел откри нов европейски суперкомпютър в България www.24chasa.bg
Българският еврокомисар Мария Габриел.
Българският еврокомисар Мария Габриел.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел откри най-новия суперкомпютър на съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии - Discoverer, в София Тех Парк, съобщиха от ЕК. В церемонията участваха министърът на образованието и науката Николай Денков, заместник-министърът на икономиката на Красимир Киряков и заместник-кметът на София Дончо Барбалов, както и изпълнителният директор на съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии Anders Dam Jensen.

Комисар Мария Габриел заяви: "С помощта на EuroHPC Discoverer България може да насърчава научните изследвания и да бъде по-добре интегрирана в паневропейските иновационни екосистеми. Това ще стимулира научните изследвания с висока степен на интензивно използване на данни в области като медицината, промишлеността или сигурността. Този нов суперкомпютър ще помогне на европейските потребители да дадат тласък на научните изследвания и иновациите, независимо от това къде се намират в Европа."

Discoverer ще може да обработва над 4,5 петафлопса (или 4,5 милиона милиарда изчисления в секунда). Машината ще спомогне за насърчаване на научните изследвания в ЕС, например чрез осигуряване на високоемисионно моделиране на молекулярни взаимодействия или провеждане на симулации за въздействието на сеизмичните вълни, както и на много други изследователски приложения в областта на здравеопазването, енергетиката или инженерството.

Discoverer е третият суперкомпютър открит тази година от съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC). По-рано бяха открити два други суперкомпютъра с производителност от порядъка на петафлопс: Meluxina в Люксембург и Vega в Словения. В процес на разработване са още четири суперкомпютъра: Karolina в Чехия, Deucalion в Португалия, LUMI във Финландия и Leonardo в Италия.

През юли 2021 г. Съветът прие новия регламент за съвместното предприятие EuroHPC, с който бяха направени допълнителни инвестиции в размер на 7 милиарда евро за осигуряване на най-новите суперкомпютри и квантови компютри, както и за подкрепа на амбициозната програма на ЕС за научни изследвания и иновации.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

ЛАУРА КЬОВЕШИ

Лаура Кьовеши за корупцията: Нито една страна в Европа не е чиста. Нито една

Сградата на Европейската комисия. СНИМКА: Pixabay

ЕК приема преразгледани насоки за държавните помощи при рисково финансиране

Снимка: Пиксабей

ЕК няма да препоръча задължително ваксиниране срещу COVID-19

Защо връщаме часовника - кои държави са “за” и кои “против”? (Видео)

Защо връщаме часовника - кои държави са “за” и кои “против”? (Видео)

Вера Йоурова, която отговаря в ЕК за ценностите и прозрачността, се ръкува с основателя на “Фейсбук” Марк Зукърбург. Европейският съюз отдавна опитва да наложи по-строги правила върху методите на влияние на големите цифрови платформи върху общественото мнение.

СНИМКА: РОЙТЕРС

Еврокомисията: На политическите реклами ясно да пише кой и колко плаща

ЕК одобрява увеличение на капитала на Фонда на фондовете с 11,2 млн. евро

ЕК одобрява увеличение на капитала на Фонда на фондовете с 11,2 млн. евро

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber