Стефан Янев: 110 лв. за всеки ползван мегаватчас ток за небитовите потребители (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10312493 Стефан Янев: 110 лв. за всеки ползван мегаватчас ток за небитовите потребители (Видео) Стефан Янев: 110 лв. за всеки ползван мегаватчас ток за небитовите потребители (Видео) www.24chasa.bg

Взехме антиковид мерките, за да предпазим здравната система, алтернативата бе да затворим държавата, каза още премиерът

110 лева за всеки ползван мегаватчас  ток ще получат фирми, болници, училища, детски градини и всички небитови потребители. Това са 630 000 обекта, помощта е за 450 млн. лв. и е от 1октомври тази година до 31 ноември 2022 г. Като тези 450 млн. лв. са до края на годината. Това обяви премиерът Стефан Янев на брифинг за мерките на кабинета за скъпия ток на свободния пазар. Парите са на АЕЦ "Козлодуй, ще. бъдат приспадани  от бъдещ дивидент на БЕХ към държавата. 

Стефан Янев Кадър: Фейсбук
Стефан Янев Кадър: Фейсбук

Механизмът, по който помощта ще стигне до бизнеса и другите небитови потребители, е чрез договори между Министерството на енергетиката и търговци на ток, доставчик от последна инстанция, производители, които продават директно на клиенти, борсовия оператор. Пакетът документи ще е готов до 5 дни и могат да се подписват договори. Така че първите плащания могат да са за октомврийските сметки.

В тези 110 лв. не се включват 30-те лева,  с които КЕВР намалява цената на доставчик от последна инстанция, при който са предимно малки фирми. Помощта за тях се получава към 140 лв. за мегаватчас.

Направихме необходимото - да отложим по-строгите антиковид мерки в максимален период. Това, което предприемаме в момента като временна мярка, е провокирано от необходимостта да запазим стабилността на нашата здравна система. Алтернативата е затваряне на държавата. Това заяви министър-председателят Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет по повод мерките на служебното правителство в отговор на кризата с нарастващите цени в енергийната сфера, както и мерките в контекста на пандемичната ситуация в страната.

В брифинга участват също министърът на финансите Валери Белчев, министърът на икономиката Даниела Везиева и министърът на енергетиката Андрей Живков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кадри от мястото на трагедията на тв канала РАИ Уно

Факсимиле от в. „Република”

Разследват българка за трагичен инцидент с едно загинало и 5 ранени деца в Италия

Фумио Кишида СНИМКА: Ройтерс

Япония ще удвои финансовата си помощ за Украйна

Елена Рестарт - изтегли от тук безплатно приложението

Елена Рестарт - изтегли от тук безплатно приложението

Създадена е работна група между превозвачите и регионалното министерство (Видео)

Създадена е работна група между превозвачите и регионалното министерство (Видео)

Парчетата от корали. СНИМКИ: АГЕНЦИЯ МИТНИЦИ

24 парчета от корали от Доминикана откриха митничари на Летище София

Даниел Лорер

Денков: Прецизираме изискванията за атестация на професорите

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave