Децата на 5 и 6 години ще се хранят безплатно в детските градини до края на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/10312424 Децата на 5 и 6 години ще се хранят безплатно в детските градини до края на годината Децата на 5 и 6 години ще се хранят безплатно в детските градини до края на годината www.24chasa.bg
В търговищкото село Драгановец родителите на малчуганите от детската градина не плащат такса за храна през цялата година.
В търговищкото село Драгановец родителите на малчуганите от детската градина не плащат такса за храна през цялата година. СНИМКА: Архив

Таксите за хранене за 5 и 6-годишните деца, записани в общинските детски градини в Търговище, да отпаднат изцяло за периода от октомври до декември 2021 г. Това предлага в докладна до общинския съвет кметът д-р Дарин Димитров. Заседанието на местния парламент, на което тя ще бъде разгледана, е насрочено за 28 октомври, четвъртък. 
Предвижда се разходите за дейностите по хранене да бъдат покрити от икономии на средствата за подпомагане на родителите на деца, подлежащи на задължителна предучилищна подготовка. Те се отпускат от държавата на общините от тази година, след като в края на 2020 г. бяха приети промени в законодателството. На община Търговище за тази цел бяха отпуснати малко над 141 000 лв.
През януари бяха приети и промени в общинската Наредба за местните такси и цени на услуги, в която са разписани критериите за подпомагане. С преференции се ползват деца с братя или сестри, които посещават общински детски ясли или градина, деца с увреждания или с починали родители, с безработни родители или родители, които са студенти, децата от групите в селата на общината и други.
Въпреки големия брой на тези критерии, отчетите към началото на октомври сочат, че е изразходвана едва половината от предвидената сума. Към момента са налични над 71 000 лв., което позволява и пълното освобождаване от таксите за 5 и 6-годишните до края на годината. Това са  828 от общо 1670 деца, записани в градините.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Наличните тестовете осигуряват присътвено обучение на малките ученици до 10 декември.

170 хил. вместо 1 млн. теста получи МОН, частните училища купуват собствени (Обзор)

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук евреите за празника Ханука

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук евреите за празника Ханука

Румен Радев

Радев свиква парламента на 3 декември

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков

Минеков иска повече пари за култура в бюджета за догодина

Сергей Станишев

Станишев: БСП не успя да заяви ясна социална позиция в преговорите за кабинет

Борислав Сандов
Кадър: Нова тв

Зелените: Редно е да имаме министри

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber