Сливенска фирма предложила 40 000 лева подкуп, за да се прикрие истинската цена на 255 коли (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10311907 Сливенска фирма предложила 40 000 лева подкуп, за да се прикрие истинската цена на 255 коли (Обновена) Сливенска фирма предложила 40 000 лева подкуп, за да се прикрие истинската цена на 255 коли (Обновена) www.24chasa.bg
Това е един от задържаните автомобили от юни
Снимка: Агенция "Митници"
Това е един от задържаните автомобили от юни Снимка: Агенция "Митници"

Установиха 1203 автомобили със занижена митническа стойност, разплитането на схемата тръгнало от Бургас

Сливенска фирма-вносител на автомобили е предложила 40 000 лв. подкуп на двама митничари от Бургас, за да си затворят очите за истинската цена на внасяни от нея 255 луксозни автомобили, установи проверка на "24 часа".

За разбитата схема за внос на скъпи коли от трети страни с драстично занижени стойности, съобщиха днес от Агенция Митници /АМ/.

До момента са установени 1203 случаи на внос на коли от САЩ и Канада, за които има основателни съмнения, че са декларирани и приети занижени стойности, с цел избягване заплащането на мито и ДДС. Това е показала проверка на АМ, която бе обявена в края на юни тази година.

Досъдебното производство в полицията в Сливен за предложен подкуп от 40 000 лв. на двамата митничари, е образувано преди броени дни, казаха от Окръжната прокуратура в града, под чийто надзор се осъществява разследването. От там отказаха подробности с мотива, че производството е на много ранен етап.

„24 часа“ научи, че обект на разследване е фирма-вносител на автомобили, регистрирана в Сливен. Неин представител е предложил петцифрения подкуп на двамата митнически служители докато те са били в Сливен.

Това е станало след като служители на териториалната дирекция „Митница Бургас“ установяват, че наличните в отчетността на фирмата фактури за внос на 255 автомобила от Канада и САЩ, не съвпадат като стойност и реквизити с представените пред митницата и приложени към декларациите за допускане за внос. Щедрата оферта за 40 000 лв., които двамата митничари да си поделят, била за да прикрият данните от проверката.

Всъщност разплитането на схемата за укриване на ДДС и мита за милиони левове при внос на луксозни автомобили от трети страни, тръгва от Бургас, разкриват запознати. На 5 юни т.г. са задържани три луксозни автомобила, описани по документи като катастрофирали. Проверка обаче установява, че по тях няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.

Проверката е извършена от подновен състав на МП „Пристанище Бургас Център“. След този случай директорът на Агенция Митници разпорежда проверка в цялата страна със задна дата – от 1 януари 2019 г. до 1 юни 2021 г.  Проверката приключва в началото на юли т.г., след което действия предприемат и от възстановената дирекция „Последващ контрол“ в АМ.

В Митница Бургас са установени 29 случая, в които нови автомобили са описвани като повредени, катастрофирали, ударени от градушка , наводнени, както и „с механични проблеми“ и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза. Така митническата им стойност е занижавана до 10 пъти.

Става ясно, че от началото на 2019 г. до 1 юни т.г. в митнически учреждения в структурата на ТД Митница Бургас са допускани за внос луксозни автомобили с декларирани и приети силно занижени митнически стойности, за да се избегне плащане на мито и ДДС.

След проверката, извършена в цялата страна, е констатирано, че най-много са установените случаи от териториалните дирекции Митница Бургас и Митница Пловдив. Само в тези две териториални дирекции очакваната щета за бюджета е в размер на 2 500 000 лв. мито и ДДС, заявяват от Агенция Митници.

Вследствие на засиления митнически контрол през последните месеци от там отчитат спад на вноса на луксозни автомобили от САЩ и Канада, като в същото време декларираната митническа стойност е повишена чувствително. Поискана е насрещна информация от митническите органи на двете държави по линия на международното сътрудничество, но до този момент няма постъпили отговори.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Пламна голяма птицеферма в Стражишко, спасиха 6000 птици

Пламна голяма птицеферма в Стражишко, спасиха 6000 птици

Кристиан Николов (вдясно) пристига на заседанието с адвоката си Любомир Таков.

Кристиан за последните минути на Милен Цветков: Натисках му челюстта, за да може да диша (Обзор)

Задържаните Иван Тръненски и Злати Златев криеха лицата си в съда. Снимка:24plovdiv.bg

13 пъти е осъждан единият от нападателите в пловдивско казино

Над 800 растения марихуана отглеждали в оранжерията

Разбиха модерна наркооранжерия в Малашевци, трима чужденци в ареста

Съдът в Стара Загора остави под домашен арест млад шофьор, ранил 3 жени след кръгово кръстовище

Съдът в Стара Загора остави под домашен арест млад шофьор, ранил 3 жени след кръгово кръстовище

Две жени ще отговарят пред Темида за грабеж на дамска раница

Две жени ще отговарят пред Темида за грабеж на дамска раница

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber