Забраняват движението на каруци в София от юни 2022 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10311122 Забраняват движението на каруци в София от юни 2022 г. Забраняват движението на каруци в София от юни 2022 г. www.24chasa.bg
Зафир Зарков

От 1 декември синята зона за паркиране се разширява на 13 000 места за сметка на зелената

Ще припомня, че на следващата сесия на СОС другата седмица ще разгледаме предложенията за премахване на възможността държавни и общински институции да ползват до 3 безплатни паркоместа като служебен абонамент, въвеждаме ограничение до 5 паркоместа в служебен абонамент за един административен адрес. След разговори с бизнеса предлагаме два нови пакета  с възможност за удължаване на работното време на служебния абонамент - след 19,30 ч да може да се удължи до 23 ч, а другата опция е да действа и събота и неделя. Тези опции ще се доплащат на цена от 1/3 от цената на служебния абонамент. Ще се разглежда и разширяването на синята зона за паркиране за сметка на зелената. Проектът предвиждаше да се обособи нова подзона, която обхващаше само три улици, затова приемаме предложение за обединяване на други две подзони, за да може да е по-удобно за живеещите. Промените ще влязат в сила от 1 декември. Това съобщи зам.-председателят на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков.

Карлос Контрера
Карлос Контрера

Председателят на комисията Карлос Контрера пък обяви, че тази седмица ще бъде внесен доклад с предложения за промени, които предвиждат от юни догодина на територията на цяла София да се забрани движението на каруци. Контролът ще се осъществява от Столичен инспекторат, Общинска полиция и общинската аварийна дирекция. Освен каруцата е възможно временно да се задържат и конете, като собственикът ще може да си го прибере, след като заплати нужните разходи. За тези временно задържани животни ще се грижи общинското предприятие "Екоравновесие". Мястото, на което ще се возят животните, ще е в Требич, като са нужни около 200 000 лв. за изграждане на нужната инфраструктура.

"Предстои да разгледаме предложения за нови бус ленти, за да се даде приоритет на градския транспорт. С колегите от ГЕРБ сме си поставили цел до 2025 г. всички автобуси на градския транспорт да бъдат със стандарт евро 6. Предстои да разгледаме и предложение за закупуване на още 12 електробуса, с които да се пусне довозваща линия между "Дружба" 1 и "Дружба" 2", обясни Контрера.

Към месец септември общинските транспортни оператори са натрупали 44 млн. лв. загуба. В следващите дни ще се преценява как СОС отново да поиска помощ от държавата за компенсации заради растящите цени на горивата и еленергията.

Към момента не се обсъжда увеличаване на цената на билета за градски транспорт. Работи се по нова тарифна политика, но целта е да се предоставят повече възможности за пътуване, уточни Зарков. 

Той напомни, че се работи и по наредба за въвеждане на нискоемисионни зони. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Мястото на катастрофата на магистрала "Струма"

Скопие увеличи парите в помощ на семействата на жертвите от катастрофата на "Струма"

От 1 юли до 31 декември  минималната пенсия  да е 392,57 лв
СНИМКА: ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Минималната пенсия да е 370 лв. от 1 януари, а от 1 юли - 392,57 лв., предлага служебното правителство

Новите правила в парламента: без говорене по телефона и “сричане” на законопроекти

Новите правила в парламента: без говорене по телефона и “сричане” на законопроекти

Мария Габриел: Повече инвестиции в образование ще предопределят успешното изпълнение на целите ни за следващото десетилетие

Мария Габриел: Повече инвестиции в образование ще предопределят успешното изпълнение на целите ни за следващото десетилетие

Росина Станиславова

"Красно село" излиза на протест в петък срещу Росина Станиславова

От утре до неделя - дъжд и сняг в планините

От утре до неделя - дъжд и сняг в планините

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber