НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Все повече висшисти избират селото, за да се реализират и да печелят

Зеленото земеделие е като силиконова долина за хората под 35 г. на Ботуша

31-годишната Валентина Стинга е завършила маркетинг мениджмънт в най-авторитетния икономически университет в Италия - миланския “Бокони”. Днес тя е собственик на земеделска фирма, която разпраща всяка седмица на клиенти щайги с биологични продукти – от тиквички до домати. Младата жена ги отглежда върху терен, оставен от баща ѝ в зоната на Соренто, област Кампания. Посвещава се на земята още когато е 23-годишна. Въпреки че мнозина мечтаят за живота в Милано, Валентина решава, че мирисът на земя, свежи и ароматни плодове и зеленчуци е много по-притегателен за нея. Започва с малка овощна градина от 3 хектара, в която първоначално отглежда продукти, за да ги продава на приятели и познати.

В един момент обаче тиквичките стават твърде много. Затова блогът, който младата жена поддържа, се превръща в бизнес портал. През 2017 г. тя вече разпраща касети с биопродукти всяка седмица на групи постоянни клиенти чрез уотсап. Има и много кандидати, записани на опашка. Продукцията се увеличава още повече, Валентина започва да приготвя и буркани и консерви, които праща дори в чужбина.

Това е само една от историите на млади предприемачи в селското стопанство, за която разказва римският всекидневник “Република”.

Зеленият цвят е на мода в цялата

италианска икономика,

но най-вече в земеделието. Пандемията доведе до бум сред младите жители на Ботуша, които се посвещават на екологично селско стопанство.

През последните 5 г. се регистрира прираст от над 8% сред хората на възраст под 35 г., които се хвърлят в развитието на екологично земеделие. Това е в противовес със спада от 11 на сто сред младите предприемачи в останалите сфери – от индустрията до търговията. Така твърди докладът на Центъра за изследвания Divulga, разпространен неотдавна при връчването на т.нар. зелени оскари – наградите за иновация за земеделските фирми, създаващи работа и развитие и ангажиращи младите в борбата с климатичните промени и защитата на околната среда.

С пандемията зеленото земеделие стана не само спасителен остров за младите поколения в Италия. Нещо повече – селскостопанските фирми, водени от италианци под 35 г., се превърнаха в диаманта в короната на сферата на труда. Средно по 17 нови фирми за зелено земеделие на млади италианци се раждат всеки ден според Конфедерацията на земеделците. Ангажираните в този тип фирми млади хора регистрират скок в доходите си от 5,9% през 2020 г. в сравнение с предишната година.

Експертите говорят за специфична революция на италианското поле заради армията от нови 55 000 фирми, конвертирали се към зелено земеделие. То дава работа не само на млади хора, превръщайки ги в талантливи фермери. Този сектор спомага и за интегрирането в живота на инвалиди, затворници, наркомани, за производството на зелена енергия.

Италия e абсолютният еврoпейски лидер, що се отнася до фирми на млади предприемачи в зеленото земеделие.

Този тип фермери от Апенините произвеждат

продукция на стойност 4965 евро от всеки хектар,

французите за 2129 евро, германците – 3178 евро, испанците – 2008 евро според Изследователския център Divulga. Следователно италианците под 35 г., които се занимават със зелено земеделие, добиват продукция от хектар, която е почти двойно по-висока от средното ниво в ЕС.

Въпреки пандемията екоземеделието създава все повече работни места за младите – над 4% е прирастът през последните 10 г. Същевременно тяхната заетост в другите сектори е в спад – в ресторантьорството например той е 14%, в развлекателната сфера – 5,5%, в занаятчийството – 4,2%.

Пандемията накара младите италианци не само да изберат работа в зеленото земеделие, а и да се обърнат към институтите за обучение на кадри в тази сфера. С над 15% е нараснал броят ученици, избрали институти, свързани със земеделие, селско развитие и планински и горски ресурси. Хранително-вкусовите техникуми също са регистрирали увеличение от 6% на желаещите да учат в тях.

“Пандемията послужи като ускорител за връщането към земята и доведе до убеждението, че полето днес е в състояние да създаде работа и професионално израстване”, казва Вероника Барбари, лидер на младите земеделци в конфедерацията Колдирети. Никога досега толкова млади хора не са искали да се посветят на работата в зеленото земеделие.

От сфера на “старите” поколения селското стопанство се превърна в най-желания сектор за професионално развитие на младите италианци. Според анализ на Колдирети през 2020 г. 56 000 жители на Ботуша под 35 г. са регистрирани като собственици на земеделски фирми. Това значи прираст от 12 на сто за последните 5 г., което е европейски рекорд. Приходите им са със 75 на сто по-високи от тези на останалите европейци. И тук съвсем не става дума само за хора, продължаващи семейната традиция.

Повечето са земеделци

първо поколение

Половината от тях са висшисти или идващи от други работни сфери. Всички са заложили на земята като източник на нови възможности за доходи и развитие.

Предимно млади са и хората, които произвеждат биопродукти, продавани после директно на клиентите, но чрез иновативни методи.

“Биорфарм” е първата дигитална земеделска общност, чрез която може да се “осинови” дърво, подпомагайки младите земеделци. Неговите плодове след това пристигат директно в дома на осиновилия го. Така дигиталната платформа свързва производителя с потребителя. Същевременно продаващият портокали и мандарини може да разкаже чрез платформата на консуматора какво се крие зад отглеждането им. Клиентът не само купува свежи хранителни продукти, а и се “образова”. Роденият през 1989 г. Паоло Роси от Вал ди Нон в северната област Трентино, който също продава чрез платформата, има фирма за биопроизводство на ябълки. Лоренцо Пико от Кунео пък отглежда ябълки, но освен на биоземеделие се е посветил и на проект за кръгова икономика. От остатъците на ябълките прави паста, която се използва както в сладкарската индустрия, така и в козметиката за кремове.

Италия е лидер в Европа  по биопроизводство

Според последния доклад “ГрийнИтали 2020” на фондация “Симбола” и на Съюза на камарите италианският земеделски сектор е “най-зеленият” в Европа. Над 432 000 са италианските фирми, инвестирали през периода 2015-2019 г. в зелени продукти и технологии. Това е с 24 на сто повече от предишната петилетка.

Фирмите на младите италианци са най-обърнати към екологията – 47 на сто от компаниите на хората под 35 г. инвестират в зелена икономика, докато това правят 23 на сто от фирмите на останалите предприемачи.

По данни на Евростат Италия е лидерът и в кръговата икономика в Европа – тя е страната с най-висок процент - 79%, на рециклиране на отпадъците.

Италия е първа в Европа и по брой фирми, занимаващи се с биопроизводство. През 2018 г. в страната са били създадени 3 млн. работни места в зелената сфера.

Автор на статията

Виолина Христова, Рим Виолина Христова, Рим


Споделете статията

Четете още