Брекзит отваря път за генноредактирани култури

https://www.24chasa.bg/novini/article/10309454 Брекзит отваря път за генноредактирани култури Брекзит отваря път за генноредактирани култури www.24chasa.bg
Властите във Великобритания се надяват местните растения да станат по-устойчиви на климатичните промени с помощта на генно редактиране. СНИМКА: Пиксабей

Лондон обяви, че няма да иска изследване на риска при тестването им

Великобритания се възползва от излизането си от ЕС, за да облекчи процедурите за генноредактирани култури. Министерството на околната среда и селските райони обяви, че изследователите, които искат да тестват такива подобрения на растения, вече няма да представят оценка за риска. Ще продължи да се изисква обаче да регистрират научните си разработки във ведомството.

“Новият регламент ще спести хиляди паунда и работни дни, които досега бяха необходими дори за малко полево изследване. Сега ще можем да тестваме обещаващи генноредактирани растения в полето при първа възможност и да оценим рано кои от тях показват добри резултати при реални условия. Това е от съществено значение, тъй като изпитването в оранжерия никога не може да покрие целия спектър от ситуации, които предлага околната среда”, казва биоложката Уенди Харуд от Норич.

Досега Лондон се придържаше към европейските регламенти, които са еднакво строги и към по-старите генномодифицирани технологии, и към по-новите генноредактирани. “Тези правила изискват редица полеви изпитания за период от няколко години, както и обширни тестове за безопасност на храните. Допълнително препятствие е, че членките на ЕС трябва да одобрят всеки нов сорт, за да бъде пуснат. Биотехнологичните компании разглеждат този подход като твърде тежък и скъп и затова в Евросъюза не се развиват генетично променени култури”, съобщава Би Би Си.

В същия момент в САЩ вече се

продава олио от генноредактирана соя,

което се смята за по-здравословно и с по-голям срок на годност, а в Япония бе пуснат домат с гама-аминомаслена киселина, помагаща срещу стресови състояния и депресии.

Британският екоминистър Джордж Юстис обясни насочването на Англия към по-либерален режим с желание да се помогне за отглеждане на по-силни и устойчиви на климатичните промени растения. “Редактирането на гени има способността да използва генетичните ресурси, които природата е предоставила. Това е инструмент, който може да ни помогне да се справим с някои от най-големите предизвикателства, пред които сме изправени”, посочи той. За разлика от генномодифицираните организми (ГМО), при които се добавя желан ген от друг организъм, при редактираните се изтриват или активират собствени гени на растението или животното. Защитниците им казват, че това ги прави безопасни за околната среда, тъй като на практика чрез тях се прави продукт, който може да се постигне и чрез естествена селекция или мутация, но за много по-дълъг срок.

Засега обаче британските власти действат предпазливо по пътя, за да стигнат генноредактираните растения до магазините, и се ограничават само до по-либерален процес при тестването им. Причината е, че редица защитници на околната среда и представители на селскостопанския сектор предупреждават, че по-лесното създаване на генноредактирани култури може да доведе до проблеми за останалите фермери, които искат да развиват традиционно земеделие и животновъдство. Те се опасяват, че може да получат отказ от европейски клиенти, ако няма подходяща и задължителна маркировка на продуктите, които са създадени чрез генно редактиране.

Очаква се следващата година да бъде предложено специално законодателство, което да позволи те да бъдат регулирани по същия начин като всеки нов сорт. Властите обещават чрез него да бъде дадена възможност на потребителите да могат да проследяват истинския произход на продукта. Едва след като бъде създаден такъв механизъм,

може да се разреши и отглеждането на

генноредактирани животни в Англия

Смята се, че това може да ги направи по-устойчиви на някои болести и дори да издържат на по-горещо време.

Според доктор Хелън Уолъс от кампанията Group Genewatch, която следи как генетични технологии кореспондират с обществения интерес, последните решения на британските власти водят до намаляване на стандартите, предназначени да опазват човешкото здраве и околната среда. “Хората няма да бъдат заблудени. ГМО си е ГМО. Независимо дали са направени с нови, или със стари техники, те могат да доведат до непредвидени последици. Подобрени култури, които да издържат на климатичните промени, се обещават повече от 40 г., но никога не са били постигани. 90% от генномодифицираните растения, които се отглеждат, са направени да издържат на масова обработка с пестициди, които са вредни за пеперудите и жабите. Новите генноредактирани култури няма да се различават особено и ще причинят едни и същи екологични проблеми”, коментира Хелън Уолъс пред Би Би Си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Цветелина Пенкова

Цветелина Пенкова стана вицешеф на групата за ядрената енергетика в ЕП

Страните от ЕС вече ще бъдат силно ограничени да изнасят огромните си количества отпадъци в държави, където екологичните норми са занижени.

Спират износа на боклук към страни извън ЕС

Сградата на Европейска комисия

ЕК предлага нови мерки за стимулиране на капиталовите пазари в Европа

Европарламентът

Минимална работна заплата: зелена светлина за започване на преговори със Съвета на ЕС

ЕП призовава за амбициозна схема за прием на ниско и средноквалифицирани работници от трети страни. Снимка: Архив

Парламентът настоява за нови правила на ЕС в подкрепа на законната трудова миграция

Сградата на Европейска комисия

ЕК предлага ясно да се посочва кой и колко е платил за политическа реклама

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber