10 арестувани след акция на Кьовеши в България, Германия и Италия заради 13 млн. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/10308053 10 арестувани след акция на Кьовеши в България, Германия и Италия заради 13 млн. евро 10 арестувани след акция на Кьовеши в България, Германия и Италия заради 13 млн. евро www.24chasa.bg
Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши СНИМКА: Николай Литов

Под надзора на Европейската прокуратура по подозрение за измами с ДДС са задържани 10 души в България, Италия и Германия. Извършени са обиски, арести и изземвания на стойност около 13 милиона евро.

В съобщение на прокуратурата се добавя, че задържаните са участвали в организирана престъпна група за данъчни злоупотреби с препродажба на автомобили в различни страни от ЕС.

„Това бе първият случай, регистриран от Европейската прокуратура на 1 юни 2021 г. - официалната дата, на която стартирахме работа. Много съм доволна, че разследването вече показва конкретни резултати. Тази операция демонстрира промяната на парадигмата. Създаването на Европейската прокуратура доведе до трансгранични разследвания. Това е новата реалност в зоната на дейстие на Европейската прокуратура: няма повече тромави формалности за взаимна правна помощ, има бързи и решителни действия и съсредоточаване върху ефективното възстановяване на щети", заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Ядрото на престъпната дейност се намира в Айхщат, Германия, и Милано, Италия. Дилър на автомобили в Италия купува луксозни коли от германски автокъщи в рамките на вътреобщностния режим на ЕС за ДДС. Покупката първо била извършена чрез несъществуваща трета компания, разположена в Германия, и чрез лице, разположено в Италия.

По този начин те симулирали частна покупка и били освободени от плащането на ДДС, тъй като германските автомобили трябвало да бъдат регистрирани в Италия. Така и действителният купувач, и действителният продавач били скрити. Частният купувач в Италия след това фалшифицирал продажбата на първоначалния дилър на автомобили в Милано, който след това продавал колите на други италиански дилъри или физически лица на много атрактивни цени.

Тази измамна схема позволила на извършителите да получат по-високи печалби, като променяли пазарната цена на автомобилите и прехвърляли големи суми пари в чужбина с единични преводи в размер на над 70 000 евро всеки.

По време на операцията в Германия са иззети 13 луксозни автомобила, а общата сума на възстановените активи ще бъде оценена през следващите дни, но се очаква да възлиза на около 13 милиона евро.

Трима от десетте заподозрени имат връзки с италианската мафиотска организация Ндрангета и всички скоро ще бъдат изправени пред съдия. В съобщението не се уточнява ролята на задържаните в нашата страна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Нито един от тези най-популярни богаташи в САЩ не членува в “Патриотични милионери”, настояващи да плащат повече данъци.

100 патриотични милионери: Вземайте ни повече данъци

ДИМИТЪР КОВАЧЕВСКИ

СНИМКА: РОЙТЕРС

Димитър Ковачевски: Езикът и идентичността не се обсъждат, нищо не се прави зад гърба

Владимир Токарев
Снимка: mintrans.gov.ru

Задържан е зам.-министърът на транспорта в Русия Владимир Токарев за измама

Мия Мотли празнува победа на първите парламентарни избори в Барбадос като република

Мия Мотли празнува победа на първите парламентарни избори в Барбадос като република

Президентът на Беларус Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс

Лукашенко насрочи референдум за одобряване на нова конституция на страната

Изстребител
СНИМКА: “ЛОКХИЙД МАРТИН”

Испания изпраща кораби в Черно море, може да прати и изтребители у нас

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber