Кацаров: Или сертификат, или пълен локдаун - нямахме избор (Видео, обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10307340 Кацаров: Или сертификат, или пълен локдаун - нямахме избор (Видео, обновена) Кацаров: Или сертификат, или пълен локдаун - нямахме избор (Видео, обновена) www.24chasa.bg

Президентът няма отношение. Аз го взимам това решение с цялата отговорност, на поста който заемам, заяви здравният министър

"Ако не спазваме мерките, ще има натиск върху болниците. Бяхме принудени да вземем тези мерки.

Кацаров: Или сертификат, или пълен локдаун - нямахме избор (Видео, обновена)

Алтернативната възможност е почти пълното затваряне на почти всичко. Третата възможност е да не се предприеме нищо". Това каза на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

"Купуваме 3000 дози моноклонални антитела за лечение на коронавируса с решение на МС, везето току-що. Това е лекарствен продукт, който не е разрешен за употреба в нашата страна. В момента тече процедура за разрешаване на употребата му в рамките на ЕС. Лекарите ще получат втора възможност да лекуват болни с коронавирус. По предварителна информация първите доставки може да ги очакваме до края на този на този месец. Правим всичко необходимо да ускорим тази доставка, защото се надяваме прилагането на този продукт да помогне за лечението на болни, в това число и за намаляване на смъртността", допълни Кацаров.

"По отношение на мерките, които вчера обявихме и които трябва да влязат тази вечер, за да няма недоразумения, мерките засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта. Всичко, което не е посочено в заповедта, не е засегнато от мерките, тъй като чух интерпретации как ще се влиза в църквите или как ще се влиза в администрацията или на други обществени места. Тези дейности, сгради и мероприятия не са засегнати от мерките. Мерките касаят само изрично посочените в заповедта дейности, а и мероприятия. По отношение на някои от тях те дори са облекчаващи в сравнение с режима, който беше досега", допълни Кацаров.

"Мерките са противоепидемични, те не забраняват на хората да работят, не задължават хората да се ваксинират. Зеленият сертификат се издава за хора, които са преболедували, които са се ваксинирали и които са си направили тест. Целта е да се ограничат дейностите, които са с увеселителен характер, които не са в обичайното ни ежедневие.

Епидемичната ситуация в страната е изключително сериозна. Призивът ми към всички граждани е нека се вземем в ръце, нека спазваме всички мерки, които са алтернатива на пълното затваряне", заяви той.

По думите му в някои области дори има облекчения с новата заповед и даде за пример нощните заведения и спортните събития.

Кацаров уточни, че ако София утре е със заболеваемост над 750 на 100 хил., учениците ще учат онлайн. Все пак се очаква официалната информация каква е заболеваемостта в столицата, за да стане ясно как ще се провеждат занятията.

"Недоволството от мерките е предимно от политическите партии. Разбираемо е, че сме в политическа кампания. Каквото и да предприема, аз ще бъда атакуван, за да се спечелят гласове. Вие сте свидетели, че докладът на държавния здравен инспектор бе публикуван в края на миналата седмица. Аз изпратих писма на всички браншови организации, които биха могли да бъдат засегнати. няма никаква политика при взимането на тези решения.

Президентът няма отношение. Аз го взимам това решение с цялата отговорност на поста, който заемам. Тези хора, които атакуват тези мерки, не предлагат никаква алтернатива. Ако някаква политическа партия си мисли, че може да се решат магически проблемите, на нея няма да ѝ трябва здравен министър като мен, а един магьосник, да извади една кърпичка и да се решат всички проблеми. Възможностите бяха да се въведат тези мерки, да се въведе пълен локдаун или да не се предприема нищо. Ние сме принудени да вземем тези мерки. С тези мерки ние предпазваме и хората, които излизат днес на протест.

На г-н Алибегов протестът му е по-скоро политически, защото мерките, които са приложени, са предложени от него. Що се отнася до администрацията, това, което наклони везните да няма сертификати е като при градския транспорт. Това ще доведе до лоши последици за която и да е стопанска дейност", посочи Кацаров. 

"Тези мерки ще бъдат отменени, ако достигнем висок брой на ваксинирани като някои европейски страни.

Следят се няколко паралелни показателя и те се наблюдават в аванс. Това, което наблюдаваме, е брой заразени, което ще се отрази на болничните легла в следващите 7-10 дни. Преценява се.

Засега смятаме тестовете да бъдат безплатни. Няма конкретен срок до кога да важи това. Направили сме обществена поръчка за тестове, имаме от Европейската комисия. Уточнявам тестовете са безплатни, но пробовземането не е", заяви още той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Линейка
СНИМКА: Архив

Автобус блъсна 17-годишно момиче

Всички пенсии ще се вдигнат с 6,1% по швейцарското правило от 1 юли.

Минималната пенсия се вдига до 392,57 лв. от 1 юли (Обзор)

Лена Бориславова

Лена Бориславова: Русия не е в състояние да ни поставя условия

Кирил Петков по време на петъчния парламентарен контрол

Петков: НАТО и ЕС ми благодариха, че за пръв път от 10 г. сме предвидим партньор

Мустафа Карадайъ СНИМКА: Архив

Мустафа Карадайъ: Рашков излъга, не каза кой е проверявала полицията на изборите

Снимка Pixabay

Литва, Латвия и Естония ще пратят на Украйна ракети "Стингър"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber